Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 14:28

Τασούλας, Λαμπρόπουλος και Νίκας για τα πολιτιστικά της Καλαμάτας


Για το Φεστιβάλ και το Μέγαρο Χορού, καθώς και για άλλα πολιτιστικά θέματα της πόλης, ενημέρωσε χθες το πρωί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Παρέδωσε, επίσης, στον υπουργό φάκελο για την προσπάθεια διεκδίκησης της Καλαμάτας να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Στη συνάντηση στο υπουργείο, μετείχαν ο Μεσσήνιος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και η γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.
Οπως ανακοινώθηκε από το δήμο, τα θέματα για τα οποία υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση, συγκεκριμένα είναι:
«1) Φεστιβάλ Χορού: Ο υπουργός κ. Τασούλας διαβεβαίωσε για τη διαρκή υποστήριξη από την Πολιτεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και τη διασφάλιση του μέλλοντός του. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει ξεπεράσει πλέον τα τοπικά όρια και αποτελεί εθνικό πολιτιστικό ζήτημα, γι' αυτό και θα εξευρεθεί τρόπος στήριξής του από την Πολιτεία. Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου έχει ξεκινήσει την προεργασία για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2015.
 2) Μέγαρο Χορού: Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τη μελέτη της εταιρείας Planet, όσον αφορά στη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού. Ο υπουργός έδωσε κατεύθυνση να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπου λειτουργίας του Μεγάρου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη μελέτη βιωσιμότητας. 3) Κτήριο Γαλλικού Ινστιτούτου στην πλατεία Μαυρομιχάλη: Δεν έχει προχωρήσει ακόμη η υπογραφή χρησιδανείου με τη γαλλική κυβέρνηση, επειδή υπάρχει εμπλοκή με το μελετητή της αποκατάστασης του κτηρίου και τα χρήματα που αυτός απαιτεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα φροντίσει για να υπάρξει απεμπλοκή.
4) Ακίνητο Σπυρίδη στο Κάστρο: Η κ. Μενδώνη έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης με την παρακατάθεση των χρημάτων. Επομένως, το συγκεκριμένο θέμα, που ήταν σε εκκρεμότητα πολλά χρόνια, έληξε επιτυχώς. Απομένει η διαδικασία καθαίρεσης πλέον.
5) ΔΗΠΕΘΕΚ: Επειδή υπάρχουν γενικότερα ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία και τη βιωσιμότητα σχεδόν όλων των ΔΗΠΕΘΕ, ο υπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.
6) Αρχαία Θουρία: Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας, η οποία χρηματοδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας και ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου για την υποστήριξη της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν η επικεφαλής της ανασκαφής Ξένη Αραπογιάννη και η ομάδα της».
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο δήμαρχος παρέδωσε φακέλους για τη διοργάνωση της διεθνούς εκδήλωσης χορωδιακής μουσικής σε συνεργασία με την Interkultur, τον Οκτώβριο του 2015 στην Καλαμάτα, καθώς και για την πορεία της προσπάθειας διεκδίκησης να αναδειχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».