Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 10:35

Αύριο το ύστατο "χαίρε" στη Σοφία Φίλντιση

Γράφτηκε από την
Αύριο το ύστατο "χαίρε" στη Σοφία Φίλντιση

Συγγενείς και φίλοι θα απευθύνουν αύριο στις 5 το απόγευμα στο νεκροταφείο Καλαμάτας το ύστατο "χαίρε" στη συγγραφέα Σοφία Φίλντιση, Η Σοφία έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί.

Είχε γεννηθεί στις 11 Μαΐου του 1937 στη Βανάδα της Τριφυλίας κι έμαθε τα πρώτα της γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας. Yστερα, έζησε για πολλά χρόνια στην Αθήνα. Επέστρεψε στη Μεσσηνία  το 1981 κι έκτοτε έζησε στην Καλαμάτα.

Η Σοφία Φίλντιση διετέλεσε δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Δημιούργησε επίσης τον ραδιοφωνικό σταθμό "Αντιράδιο", όπου εργάστηκε ως παραγωγός καθημερινών εκπομπών. Αρθρογράφησε στην τοπική εφημερίδα "Μάχη" και διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Φλας της Μεσσηνίας". Eχει γράψει πολλά βιβλία αλλά και στίχους που μελοποίησε ο Μίμης Πλέσσας.

Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής της δουλειάς -μυθιστορήματα, διηγήματα, παραμύθια, θεατρικά- απευθύνεται στα παιδιά. Ενα βιβλίο της μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από την κρατική τηλεόραση και δύο διηγήματά της έγιναν ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες απέσπασαν βραβεία και προβλήθηκαν σε πολλές χώρες.

Η Σοφία Φίλντιση βραβεύτηκε με το 1ο Κρατικό Βραβείο Παιδικό Βιβλίου, για το βιβλίο της "Ποιήματα για παιδιά". Απέσπασε επίσης μια διεθνή διάκριση για το βραβευμένο της αυτό βιβλίο, με την αναγραφή του στον τιμητικό πίνακα της Ι.Β.Β.Υ 2006.

 


NEWSLETTER