Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 17:44

Τo υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει: Κανονικά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί κανονικά», διαβεβαίωσε χθες το απόγευμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Αυτό μας μετέφερε ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας πως «η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται και η πρεμιέρα θα δοθεί κανονικά στις 17 του μήνα, όπως έχει προγραμματιστεί».

Η καθησυχαστική διαβεβαίωση από το υπουργείο ήρθε λίγες ώρες μετά την ανησυχητική δήλωση του δημάρχου πως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (17 - 24 Ιουλίου) κινδυνεύει να μη γίνει, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας. 

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των μειοψηφιών, ο κ. Νίκας είπε «με το Φεστιβάλ Χορού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι σε οικονομικό επίπεδο τα θέματα είναι λυμένα». Διευκρίνισε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού θα καταβάλει - βεβαιωμένο είναι αυτό - 120.000 ευρώ, υπάρχουν μικρές χορηγίες, υπάρχουν και τα εισιτήρια, μειωμένα κατά 75%« και παρατήρησε: «Δυστυχώς, υπάρχει ζήτημα με τα συγκροτήματα, τα οποία είναι εκτός Ελλάδος. Πρέπει να σταλούν χρήματα, να πληρωθούν προκαταβολές και υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες λόγω τραπεζικού συστήματος για την αποστολή των χρημάτων στο εξωτερικό. Είμαι σε επικοινωνία με το υπουργείο, διότι το Φεστιβάλ Χορού δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά στην Καλαμάτα ή στην Περιφέρεια, είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής στον πολιτισμό. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί, χωρίς όμως να χάσει την ποιότητά του, χωρίς να χάσει τις δυνατότητες προσφοράς σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όπως τις γνωρίσαμε κάθε χρόνο και η οποιαδήποτε απόφαση θα είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού».

Επιπλέον, για τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χαμηλού κόστους να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα "Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Καλαμάτας 2015": Η "Λευκή Νύχτα", η Αγροτική εκθεση "Αρτος - Οίνος - Ελαιον", οι εκδηλώσεις στα χωριά και τα πανηγύρια, που χρηματοδοτούνται με κάποια χρήματα από το Δήμο, θα υποστηριχθούν και θα πραγματοποιηθούν». 

Απαντώντας σε ερώτηση, για το διεθνές φεστιβάλ και το διαγωνισμό Χορωδιών που έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο, είπε ότι «έχουμε "ανάσες" μέχρι τότε. Εχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο η οργάνωσή του και δε μιλάμε γι’ αυτό. Εχουμε καλύψει και τα όποια πλάνα οικονομικής φύσεως από το παρελθόν».

Γ.Σ.