Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 21:27

Θέατρο, μουσική και χορός στις εκδηλώσεις του Σαϊνοπούλειου

Με μια παιδική παράσταση από την Κάρμεν Ρουγγέρη, με τίτλο «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη… σαν παραμύθι», ξεκινάει στις 29 Ιουνίου το πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ του Σαϊνοπούλειου Αμφιθεάτρου.
Η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη επιχειρεί μια γνωριμία των λιλιπούτειων φίλων της με τον Αριστοφάνη, μέσα από μια διασκευή που σέβεται απόλυτα τόσο τον ποιητή όσο και τα παιδιά - όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις που έχουν την υπογραφή της.
Η γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη είναι δοσμένη με παραμυθένιο τρόπο σε μία παραγωγή με πολύχρωμα ονειρεμένα σκηνικά και κοστούμια, εκπληκτική μουσική, τραγούδια και χορούς από την παράδοση και με τη συμμετοχή των θεατών μια που όλοι θα πάρουν μέρος στην παράσταση όταν το θέατρο θα μετατραπεί σε εκκλησία του δήμου. Η τιμή της γενικής εισόδου είναι 10 ευρώ.
- Την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. σειρά έχει ο «Οθέλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Σμαράγδα Καρύδη.
Η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού, σε μία παράσταση απαιτήσεων. Η ιστορία του Μαυριτανού Οθέλου, υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος έχοντας πέσει θύμα της  παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του Ιάγου, σκοτώνει τυφλωμένος απ’ τη ζήλεια τη γυναίκα του Δεισδαιμόνα. Οι ήρωες στο έλεος των παθών τους θα ζήσουν το άγριο παιχνίδι της μοίρας. Τα αισθήματά τους οδηγούνται στα όρια της αντοχής τους, ο έρωτας, το μίσος και η εκδίκηση αποκαλύπτουν μέσα από μία οδυνηρή «ανατομία» τα σπλάχνα της ύπαρξης. Τιμές εισιτηρίων 17 και 12 ευρώ.
- Την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. μια σημαντική συναυλία θα δοθεί στο Σαϊνοπούλειο: Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) και ερμηνεύουν η Νατάσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης.
Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών (Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.) θα χαρίσουν μια βραδιά «μυσταγωγίας» σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή τη συναυλία. Τιμές εισιτηρίου 15 και 12 ευρώ.
- Το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 9.30 σειρά έχει ο κλασικός Αριστοφάνης με τη «Λυσιστράτη» και τους κορυφαίους κωμικούς Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Παρτσαλάκη, Βάσια Τριφύλλη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Κώστα Βουτσά: Ενας θίασος που σίγουρα συναντήθηκε για να προσφέρει τέχνη, γέλιο και προβληματισμό σε μία απολαυστική κωμωδία.
Ο Αριστοφάνης στη «Λυσιστράτη», που παίχτηκε στα 411 π.Χ., η ειρήνη προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την ευημερία του λαού, αλλά και για τη σωτηρία της πατρίδας. Το αντιπολεμικό αυτό έργο είναι ένα επίκαιρο κήρυγμα ειρήνης και ομόνοιας μεταξύ των Ελλήνων - και παραπέρα, μεταξύ όλων των λαών της γης. Τιμές εισιτηρίου 20 και 15 ευρώ.
- Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 9.30 μ.μ. θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ειρήνη και Αγάπη μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου» με συναυλία του Νίκου Καλλίτση στην οποία θα συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ.
Πρόκειται για μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον ποιητή της αγάπης και της ειρήνης Νικηφόρο Βρεττάκο, την οποία διοργανώνουν το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ, ο Δήμος Σπάρτης, το Λακωνικό Φόρουμ του Μόντρεαλ και ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Λακώνων «Ο Λεωνίδας». Ο ποιητικός λόγος του σπουδαίου ακαδημαϊκού Λάκωνα ποιητή θα ακουστεί και πάλι στο Σαϊνοπούλειο φέρνοντας στη μνήμη την ιστορική βραδιά των επίσημων εγκαινίων του αμφιθεάτρου τον Ιούλιο 1990, με την παρουσία του ιδίου του ποιητή και του αείμνηστου προέδρου του ιδρύματος Γεωργίου Σαϊνόπουλου.
Συμμετέχουν οι σολίστ Σοφία Καπετανάκου (μεσόφωνος) και Μιχάλης Δημητρακάκος (τενόρος). Διευθυντής Ορχήστρας: Δημήτρης Μπουζάνης. Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Αγιος Παντελεήμων», του Αρχείου Βρεττάκου και των Ελληνικών Σχολείων του Μόντρεαλ. Γενική είσοδος 15 ευρώ.
- Την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι -αφού κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο-παρουσιάζεται στο Σαϊνοπούλειο από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φαίη Ξυλά κ.ά.
Ο ανανεωτής της καθιερωμένης ιταλικής commedia dell’ arte και θεμελιωτής της ιταλικής ρεαλιστικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι διασκεδάζει μέχρι και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό, που μπορεί εύκολα μέσα από τους απρόβλεπτους και διασκεδαστικούς χαρακτήρες των έργων του να βρει αναλογίες με την εποχή μας. Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μία διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και τη διαφθορά. Τιμές εισιτηρίων 15 και 12 ευρώ.
- Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 9.30 μ.μ., Gala Αστέρων του Κρατικού Μπαλέτου της Μόσχας.
Τα αστέρια των πιο διάσημων ρωσικών μπαλέτων (Μπαλέτο Κρεμλίνου, Ρωσικό Εθνικό Μπαλέτο) λάμπουν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η πρίμα μπαλαρίνα του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Κλασικού Μπαλέτου της Μόσχας, διακεκριμένη καλλιτέχνιδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Marina Pzannikova και 20 βραβευμένοι σολίστες των Κρατικών Μπαλέτων της Μόσχας έρχονται για περιορισμένες παραστάσεις στην Ελλάδα με πανελλήνια πρεμιέρα στο Σαϊνοπούλειο, στo πλαίσιo της περιοδείας τους υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται δύο ολόκληρες πράξεις από το διασημότερο μπαλέτο του Π. Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των κύκνων», καθώς και τα πιο γνωστά αποσπάσματα από τα κλασικά μπαλέτα του 19ου-20ου αιώνα, ενώ στο φινάλε της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη σύγχρονη χορογραφία «All by myself», βασισμένη στο γνωστό τραγούδι του Eric Carmen με το μουσικό θέμα από το 2ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ. Τιμές εισιτηρίου 15 και 12 ευρώ.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αμφιθεάτρου φιλοξενούνται εκδηλώσεις σχολείων της Σπάρτης και της Λακωνίας, καθώς και φορέων με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, σε ημερομηνίες (εφόσον υπάρχουν) πριν από την έναρξη ή μετά τη λήξη του φεστιβάλ.
Ετσι, το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και των εκδηλώσεων του «Σπάρταθλον 2011» παρουσιάζουν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. το έργο «Η ασπίδα της Σπάρτης»: μια προσέγγιση του αρχαίου σπαρτιατικού βίου και αρχαίου δράματος με τα μάτια της σύγχρονης εποχής. Σενάριο - σκηνοθεσία - θεατρική διδασκαλία - μουσική - στίχοι - χορογραφίες: Πένυ Παπαπασταθάκη, μουσικός. Ερευνα ιστορικού υλικού - φιλολογική επιμέλεια - θεατρική διδασκαλία: Κατερίνα Κεφαλοπούλου, φιλόλογος. Σκηνογραφία: Μαρία Οικονόμου. Φιλική συμμετοχή στη μουσική: Μπάμπης Γούλας - Γιάννης Ισμιρνιόγλου.