Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 22:44

Tο νέο πρόσωπο του Ανακτόρου του Νέστορος

Γράφτηκε από την
Tο νέο πρόσωπο του Ανακτόρου του Νέστορος

Το Ανάκτορο του Νέστορος, ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά Ανάκτορα του Ελλαδικού χώρου, θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στις 12 μ. στις 12 Ιουνίου. Δύο έργα πνοής, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία του σημαντικού αυτού χώρου ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013». 

Το έργο «Κατασκευή νέου στεγάστρου προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος» συνολικού προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υλοποιήθηκε σε δύο υποέργα: το υποέργο 1 «Κατασκευή νέου στεγάστρου προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος στον Ανω Εγκλιανό Νομού Μεσσηνίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.383 ευρώ, υλοποιήθηκε από τον ανάδοχο του έργου «Λάμδα Τεχνική Α.Ε.» υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  

Το Υποέργο 2 «Αρχαιολογικές εργασίες για την κατασκευή  στεγάστρου προστασίας στο Ανάκτορο του Νέστορος», συνολικού προϋπολογισμού 615.400 υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο του υποέργου έγιναν αρχαιολογικές εργασίες στο χώρο θεμελίωσης του νέου στεγάστρου, αποτύπωση, τεκμηρίωση και συντήρηση του υλικού των εκσκαφών, παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού καθώς και κατασκευή κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. 

Η αρχιτεκτονική μελέτη του νέου στεγάστρου χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati (Uhio, USA) μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και εκπονήθηκε από τεχνικό γραφείο «Κ. Κυριακίδης και συνεργάτες Α.Ε.».

Το νέο στέγαστρο αναδεικνύει την αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου και τη δυναμική του χώρου μέσα από την περιήγηση των επισκεπτών από υπερυψωμένο διάδρομο αναρτημένο από τις δοκούς του στεγάστρου. Η προκαθορισμένη πορεία των επισκεπτών, αυστηρά τηρουμένη και ελεγχόμενη, εξασφαλίζει πανοραμικά την αναγνωσιμότητα του ανακτορικού συγκροτήματος, καθώς και την απόλυτα δυνατή προστασία του, αφού καταργείται ακόμα και το πιο απλό αθώο άγγιγμα των επισκεπτών στα ευαίσθητα οικοδομικά κατάλοιπα.

Τo έργο «Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος»,  με προϋπολογισμό 400.000, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου, μετά τις ανασκαφές του Carl Blegen (1952 - 1966). Υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει νέες διαδρομές επισκεπτών, αναβαθμισμένες λειτουργικά υποδομές (κτήριο πληροφόρησης κοινού, αναψυκτήριο, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, προσβασιμότητα σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα κ.α.). 

Ο αναδιαμορφωμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του μνημείου στην τοπική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη της ΝΔ Μεσσηνίας. 

 

 

 


NEWSLETTER