Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 18:01

Ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Τριφυλίας 

Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο της πολύχρυσης Τριφυλίας -κατά τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ- που υποσχέθηκε η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας κατέπληξε το αθηναϊκό κοινό. Η ημερίδα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο κεντρικό κτήριο του ιδρύματος. 

Ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιος Κορρές ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις από τις ανασκαφές στην Περιστεριά και τη Μουριατάδα και παρουσίασε με φωτογραφικά ντοκουμέντα τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα, που αποδεικνύουν ότι η Μεσσηνία/Τριφυλία υπήρξε η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή κατά την μυκηναϊκή εποχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενθουσιάζοντας το κοινό. 

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Ερευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζίλας παρουσίασε τις αρχαιότητες της νήσου Πρώτης, μία πραγματικά εμπεριστατωμένη μελέτη του με μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα. 

Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Γεωργία Χατζή, που για 26 χρόνια από τη θέση της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας μεριμνούσε για τις αρχαιότητες της Μεσσηνίας, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Ψάρι και στο Στόμιο Φιλιατρών και πρότεινε λύσεις για την προστασία και ανάδειξη των συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων. 

Η υποψήφια διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Κ. Λιακάκη ξεδίπλωσε την ιστορία της Αρχαίας Κυπαρισσίας σύμφωνα με τα ιστορικά και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ενώ εξήρε το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και  Κλασικών αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και ευχήθηκε η Κυπαρισσία να αποκτήσει επιτέλους το δικό της αρχαιολογικό μουσείο, αφού και το δικαιούται και το αξίζει. 

Και οι τέσσερις ομιλητές τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Τριφυλίας και τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος στην εναρκτήρια ομιλία του, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος.    

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Μπουρατζέλης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σοβαρότητα και αρτιότητα της ημερίδας, η βουλευτής Μεσσηνίας 

Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, ο πρώην βουλευτής Διονύσιος Μπουλούκος και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της “ευχαριστεί θερμά το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη στήριξη, τους πατριώτες και φίλους για την παρουσία τους, τους εξαίρετους ομιλητές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον καθηγητή Γεώργιο Κορρέ και με τους υπόλοιπους ομιλητές, για τη διαφύλαξη, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας”.