Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 10:48

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: "Η Μεσσηνία είναι υπέροχος τόπος και ελπίζω να γεράσω εκεί"

Γράφτηκε από την

Η Μεσσηνία είναι υπέροχος τόπος και ελπίζω να γεράσω εκεί λέει στην "Ε" ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης που αυτή την περίοδο ερμηνεύει έναν ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο στη θεατρική μεταφορά του έργου "Ο άνθρωπος της βροχής". Τον ρόλο του αυτιστικού Ρέιμοντ που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία από την κινηματογραφική ερμηνεία του Ντάστιν Χόφμαν.

 

- Σύστησέ μας τον άνθρωπο της βροχής, όπως εσύ τον βιώνεις και τον αποδίδεις.

«Οπως τον βιώνω και τον αποδίδω, θα στον συστήσω... όταν δεις την παράσταση (χαχαχα). Λοιπόν, ο Ρέιμοντ(Ρέινμαν) είναι ένας ιδιοφυής αυτιστικός. Ενας άνθρωπος με διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας. Ενας άνθρωπος διαφορετικός, απρόβλεπτος, διασκεδαστικός και βαθύτατα συγκινητικός».

 

- Πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία να προσεγγίσεις το ρόλο; Μελέτησες τον χαρακτήρα της κινηματογραφικής απόδοσης ή περιπτώσεις ανθρώπων με αυτισμό;

«Είναι ένας ρόλος πολύ ιδιαίτερος και στην διαδικασία προσέγγισης και στην καθημερινή αγκαλιά μαζί του τώρα στην παράσταση. Ιδιαίτερος, πολύ ενδιαφέρων. Ο Ρέιμοντ  μπορεί ενδεχομένως να μην εκφράζεται συναισθηματικά με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά όπως όλα τα πλάσματα του Θεού αντιλαμβάνεται, καταλαβαίνει αντιδρά, φοβάται, συνδέεται… Σ' αυτό το παράξενο ταξίδι που κάνει με τον αδερφό του Τσάρλι (Γ. Στάνκογλου), επικοινωνεί - συνδέεται μαζί του. Και μέσα σε μια εβδομάδα καταφέρνει να τον αλλάξει κυριολεκτικά. Ναι, μελέτησα για τον αυτισμό, διάβασα, είδα ταινίες με ήρωες αυτιστικούς, συναντήθηκα με αυτιστικούς. Χρωστάω πολλά σ' έναν πολύ ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο, τον κ. Ηρακλή Φοβάκη, που παράλληλα με την τέχνη του (εικαστικός), είναι και δάσκαλος αυτιστικών παιδιών».

 

- Η παράστασή σας έχει διαφορές από την κινηματογραφική απόδοση;

«Η παράσταση δεν έχει καμιά σχέση με το κινηματογραφικό. Αλλα μέσα. Ο Νταν Γκόρντον βασίστηκε βέβαια στο κινηματογραφικό σενάριο για να γράψει το θεατρικό. Και έχει κάνει μια υπέροχη μεταφορά. Και για το ελληνικό ανέβασμα ο Θοδωρής Πετρόπουλος μια σπουδαία απόδοση. Ιδέα του Θοδωρή είναι το ανέβασμα... και η διανομή Χατζηπαναγιώτης - Στάνκογλου…».

 

- Εχουν γραφτεί πολύ καλές κριτικές για την παράσταση, ενώ για σένα γράφουν ότι ερμηνεύεις τον καλύτερο ρόλο της καριέρας σου. Σε ικανοποιεί αυτό ή σε αγχώνει;

«Χαίρομαι πολύ που το κοινό αγκαλιάζει με τόση θέρμη την παράσταση. Είναι τόσο ωραίο, σχεδόν λυτρωτικό. Δεν θέλω να αγχώνομαι... Θέλω κάθε βράδυ να προσπαθώ για το καλύτερο».

 

- Τι σου λένε οι θεατές όταν έρχονται στο καμαρίνι σου -με δεδομένο ότι κυρίως έχεις παίξει κωμικούς ρόλους;

«Μου λένε ωραία πράγματα…».

 

- Η τηλεόραση σου λείπει;

«Οχι, βλέπω τηλεόραση (χαχαχα). Εντάξει, μου λείπει ενδεχομένως μια ωραία σειρά αλλά η τηλεόραση δεν μου λείπει. Το θέατρο είναι 24ωρη απασχόληση…».

 

- Με τη Μεσσηνία έχεις φιλικούς δεσμούς. Ερχεσαι έστω και για βόλτα;

«Ναι, έχω ιδιαίτερους δεσμούς με την Μεσσηνία. Από το 1983 που πρωτοκατέβηκα, έγινε ένας αγαπημένος μου προορισμός. Ελπίζω να γεράσω σ' αυτόν τον υπέροχο τόπο».

 


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Τσάρλι Μπάμπιτ (Γιάννης Στάνκογλου), ένας νεαρός έμπορος αυτοκινήτων, ανακαλύπτει, όταν επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία του πατέρα του, ότι έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) που είναι αυτιστικός και έγκλειστος σε ίδρυμα και στον οποίο ο πατέρας τους αφήνει όλη του την περιουσία. Τυφλωμένος από τον εγωισμό του, ο Τσάρλι απάγει τον αδερφό του και ξεκινούν διασχίζοντας την Αμερική, ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα αλλάξει οριστικά τη ζωή και των δύο. Σε αυτό το σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Λιγνάδη ταξίδι, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Κλέλια Ρένεση, θα συναντήσουν τον Θοδωρή Ρωμανίδη, τον Σπύρο Κυριαζόπουλο, την Μαρία Μπεληγιάννη και τον Γιάννη Καρατζογιάννη. Θέατρο "Γκλόρια", Ιπποκράτους 7, τηλ.: 210 3609400.