Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 19:50

Ρίτα Αντωνοπούλου: "Το πολιτικό τραγούδι το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος"

"Το πολιτικό τραγούδι το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος" μας λέει η Ρίτα Αντωνοπούλου, που την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου θα την απολαύσουμε σε μία εμφάνιση μαζί με το Θάνο Μικρούτσικο στη μουσική σκηνή "Σπονδές" στην Καλαμάτα. Η Ρίτα Αντωνοπούλου μας μίλησε για την συνεργασία της με τον σπουδαίο συνθέτη και για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει πασίγνωστα δικά του τραγούδια, αλλά και τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπήθηκαν στο χρόνο, σε ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή.

 

- Μίλησέ μας αρχικά για την -εξαετή ήδη- συνεργασία σου με τον Θάνο Μικρούτσικο.

«Είμαστε μαζί από το 2006 και είναι μοναδική εμπειρία να είσαι στη σκηνή μαζί του, γιατί είναι ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης και άνθρωπος με τεράστια αποθέματα ενέργειας και αγάπης γι' αυτό που κάνει, ανεξάντλητα θα έλεγα. Ενας άνθρωπος που σε παρακινεί και σου δίνει και σένα δύναμη και ενεργητικότητα να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Για μένα είναι πολύ μεγάλο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και τις περιόδους που δεν κάναμε πράγματα μαζί, ό,τι είχαμε κάνει πάντα με ακολουθούσε. Τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να μπορούμε να βρεθούμε οι δυο μας και πάλι στη σκηνή με αυτή τη λιτή μορφή παρουσίασης, για μένα είναι μαγικό!».

 

- Εκτός από καλός δάσκαλος είναι και καλός ακροατής;

«Να σου πω… αυτό είναι λίγο δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι που είναι ισχυρές προσωπικότητες έχουν ένα θέμα πάνω σ' αυτό. Ομως παρά το ότι μπορεί να πεις κάτι και να αντιδράσει ή να μην θέλει να ακούσει, εγώ είμαι σίγουρη ότι πάντα ακούει. Κι αυτό φαίνεται απ' αυτά που κάνει καλλιτεχνικά σε μια επόμενη φάση από εκείνη που άκουσε… αν και νομίζεις ότι δεν το έλαβε υπόψη».

 

- Το πρόγραμμα αποτελείται από δικά σας τραγούδια μόνο;

«Οχι. Περιλαμβάνει τραγούδια δικά μου από τη συνεργασία μας, το μεγαλύτερο μέρος είναι τραγούδια του Θάνου που όλοι τα ξέρουμε και τα αγαπάμε, αλλά υπάρχουν και πολλά τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπάμε και οι δυο και υπάρχει και ένα ψήγμα από ξένο ρεπερτόριο που αγαπάμε και οι δυο».

 

- Είναι πιο δημιουργικό να είστε επί σκηνής ή να είστε στο στούντιο και να ετοιμάζεται δίσκο;

«Εγώ προτιμώ να είμαι στη σκηνή με τον Θάνο γιατί εκεί είναι ο φυσικός του χώρος και εκεί νιώθω καλά και εγώ. Στο στούντιο είναι πιο περιορισμένα τα πράγματα και για ανθρώπους σαν κι εμάς που εκφραζόμαστε τόσο έντονα πάνω στη σκηνή είναι κάπως περίεργο… Δεν νιώθουμε καλά "υπό περιορισμό"».

 

- Ο δίσκος σας "Πάμε ξανά απ' την αρχή" θεωρήθηκε τομή στην δισκογραφία γιατί ήτα όλα έντονα, μουσική, στίχοι, ερμηνεία. Εχεις την ίδια άποψη;

«Απλά επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε από την αρχή ότι αυτός θα είναι ένας δίσκος βραδείας καύσεως… Εχω την αίσθηση ότι ακόμη έχει κι άλλα να βγάλει αυτή η δουλειά. Οπως όταν ξεκινήσαμε, που είχε βγει ένα τραγούδι μπροστά και αυτό παρουσιάζαμε και τραγουδιόταν από όλους, μετά βγήκε κι άλλο, κι άλλο. Εμείς τώρα πάντως νιώθουμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε το πολιτικό μέρος αυτού του δίσκου».

 

- Υπάρχει τελικά η ανάγκη για πολιτικό τραγούδι σήμερα;

«Εγώ από την αρχή ήμουν υπέρμαχη του πολιτικού - κοινωνικού τραγουδιού γιατί εκεί εκφράζομαι, εκεί τοποθετούμαι. Ακόμη και το 2008 που κάναμε το δίσκο και δεν υπήρχε όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα και θεωρούνταν "βαριά" κάποια τραγούδια, εγώ ήμουν χαρούμενη που είχα αυτά τα τραγούδια στο ρεπερτόριό  μου. Η κατάσταση σαφώς έχει αλλάξει δραματικά από τότε και σήμερα ο κόσμος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Το βλέπεις από τις αντιδράσεις του, από το πώς συμμετέχει σε τραγούδια που τα έλεγες πάντα, απλά τώρα ο κόσμος τα νιώθει αλλιώς, τα κάνει δικά του. Λέμε για παράδειγμα την "Ελένη" και το δυνατό χειροκρότημα ακούγεται όταν λέμε το στίχο "να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο, κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει". Εδώ και τρία χρόνια επίσης έχω ξεκινήσει και κάνω συνέχεια εμφανίσεις που αφορούν στο πολιτικό τραγούδι. Πέρυσι έκανα πολιτικό καμπαρέ, φέτος κάναμε ειδική παράσταση στο "Ρυθμό" στις 17 Νοεμβρίου στην επέτειο του Πολυτεχνείου που όλο το πρώτο μέρος είχε πολιτικό τραγούδι. Αρα, υπήρχε και υπάρχει πολιτικό τραγούδι κι ας μην γράφεται τόσο όσο ίσως αναλογεί στους δύσκολους καιρούς μας. Το πολιτικό τραγούδι είναι ικανό να μας ξεσηκώσει και να μας κάνει να αισθανθούμε μια μαχητικότητα, σαν να ήμασταν μια παρέα σε μια διαδήλωση».

 

- Πώς θα παλέψουμε ενάντια σε ό,τι ζούμε; Με θυμό, οργή ή με σκέψη και μεθοδικότητα;

«Ελα ντε; Αυτό με προβληματίζει και μένα. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος και πράος άνθρωπος σε βαθμό… βουδισμού, είμαι κατά της οργής, της βίας και του θυμού γενικότερα. Ομως δεν μπορώ να πω ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν φτάνω κι εγώ κάποιες φορές σε σημείο να σκεφτώ ότι μήπως δεν αντιδρώ σωστά με την ηρεμία και θα έπρεπε να κάνω κάτι πιο δυναμικό. Δεν ξέρω. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τη σκέψη, την περισυλλογή, τη συνειδητοποίηση και από κει πέρα θα είναι θεωρώ πιο σωστές και οι αντιδράσεις μας. Ούτε είμαι υπέρ να βγαίνουμε έξω και να τα σπάμε, αλλά ούτε και να αφήνουμε τα πάντα να περνάνε».

 

- Εκτός από τα live με τον Θάνο Μικρούτσικο, τι άλλο έχει ο φετινός χειμώνας;

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική παραγωγή που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στο Bandminton. Πρόκειται για το "Μάουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα, Αρη Λεμπεσόπουλο και άλλους, με είκοσι μουσικούς επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Πρόκειται για μια αρκετά φιλόδοξη παραγωγή που θα πάει αργότερα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω».