Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012 01:17

Γιώργος Κοτανίδης: "Υπάρχει ανάγκη να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας"

Την ανάγκη να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας επισημαίνει ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, μιλώντας στην "Ε" με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Ολοι μαζί, τώρα!» στην Καλαμάτα, αυτή τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Η παρουσίαση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της "Ε" (Γεωργούλη 26, δεύτερος όροφος). 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο τ. υπουργός Σταύρος Μπένος και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Θα συντονίσει ο Μπάμπης Βακαλόπουλος και αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου.

 

- Ποια ανάγκη σάς ώθησε να γράψετε για την παρέα του Ελεύθερου Θεάτρου;

«Η ανάγκη να αφηγηθώ τις περιπέτειες της ομάδας του Ελευθέρου Θεάτρου -αλλά και του αγώνα που δώσαμε εναντίον της δικτατορίας- υπήρχε μέσα μου πολύ καιρό. Ηθελα να πω στις νεότερες γενιές τι κάναμε τότε και πώς το κάναμε, δηλαδή πώς αλλάξαμε το θεατρικό σκηνικό μια ομάδα νέων παιδιών μόλις τελειώσαμε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με όπλο το πάθος, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για ένα θέατρο πιο αληθινό και πιο επαναστατικό. Χωρίς να έχουμε υποστήριξη από επίσημους φορείς και χωρίς επιχορηγήσεις, αντίθετα με τα κυνηγητά της χούντας, καταφέραμε να γίνουμε ομάδα. Αλλά και στον αγώνα εναντίον της χούντας καταφέραμε να κερδίσουμε ένα συλλογικό όραμα, γι΄ αυτό το βιβλίο έχει τίτλο "Ολοι μαζί, τώρα!" που είναι μια φράση που έλεγα σε μια παράσταση και την ξαναείπα τη νύχτα που μπήκε το τανκ στο Πολυτεχνείο».

 

- Πρόκειται για μια καταγραφή απολύτως αληθινών γεγονότων ή υπάρχει και μυθοπλασία;

«Τα γεγονότα που περιγράφω είναι αυτά που συνέβησαν βήμα με βήμα. Δεν υπάρχει καθόλου μυθοπλασία όπως στο προηγούμενο βιβλίο μου "Οι Σαλτιμπάγκοι" που ήταν ιστορικό μυθιστόρημα και συνδύαζε τα ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία».

 

- Μπορεί να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, νομίζετε, στις συνθήκες του σήμερα;

«Τίποτε δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί θεατρικοί θίασοι στην Ελλάδα, στην Αθήνα κυρίως. Μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα, αρκεί οι νέοι (αλλά και όλοι μας) να ξαναβρούμε το στοιχείο της ομαδικότητας».

 

- Η τέχνη μπορεί να ανοίξει δρόμους στην κοινωνία γενικότερα; Πέρα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, εννοώ.

«Η τέχνη είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Τολμώ να πω ότι είναι η συνείδηση της κοινωνίας και πιστεύω βαθύτατα ότι πάντα άνοιγε κι ανοίγει δρόμους για την κοινωνία».

 

- Πότε και πώς νομίζετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση;

«Δύσκολη ερώτηση και δύσκολη απάντηση, αλλά ακόμη δυσκολότερο το ξεπέρασμα. Πιστεύω ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε εθνική ενότητα και να κάνουμε εθνική προσπάθεια, "όλοι μαζί"».

 

- Θεατρικά πού σας βρίσκουμε αυτή τη σεζόν;

«Από την περσινή σεζόν δέχτηκα μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά και συνεργάζομαι με το Εθνικό. Πέρσι κάναμε τον "Περικλή" του Σαίξπηρ, έργο με το οποίο συμμετείχαμε στο Σαιξπηρικό Φεστιβάλ του Λονδίνου. Φέτος παίζουμε το "Ο Ορφέας στον Αδη" του Τένεσι Ουίλιαμς και αργότερα θα ανεβάσουμε το έργο του Ευγένιου Ο'Νηλ, "Το πένθος ταιριάζει στη Ηλέκτρα", που στηρίζεται στην "Ορέστεια" του Αισχύλου».

 


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για ένα προσωπικό αφήγημα του Γιώργου Κοτανίδη, σχετικά με τη δημιουργία και την πορεία του Ελεύθερου Θεάτρου, καθώς και τη δράση του ΕΚΚΕ και των άλλων επαναστατικών και αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της χούντας. Αναφέρεται σε μια ομάδα νέων παιδιών που δημιουργούν έναν πρωτοπόρο θίασο ο οποίος κερδίζει τη νεολαία και το κοινό από την πρώτη κιόλας παράσταση. Μπαίνει δυναμικά στο θεατρικό προσκήνιο αναζητώντας το καινούργιο: μια άλλη αισθητική στη μορφή κι ένα άλλο νόημα στο περιεχόμενο. Αλλάζει τις δομές και τον τρόπο παραγωγής του θεάματος, βάζοντας ως στόχο την απόλυτη ομαδοποίηση, και αποσπά την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου. 

Ταυτόχρονα όμως η ομάδα μπαίνει στο μάτι της Ασφάλειας των δικτατόρων, που παρακολουθούν κάθε της βήμα. Τα μέλη του θιάσου, ζώντας σε μια εποχή σκληρή και επικίνδυνη, μπαίνουν στη φωτιά και παίρνουν θέση. Ολοι ανεξαιρέτως είναι πολιτικοποιημένοι και εχθρικοί προς το καθεστώς, συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα που αναπτύσσεται εναντίον της χούντας. Μερικοί οργανώνονται σε μια επαναστατική οργάνωση, δουλεύουν με πάθος γι’ αυτήν και θέλουν να τους εντάξουν όλους. Αυτό προκαλεί τριβές, συγκρούσεις, διασπάσεις, επανενώσεις, αλλά και διαρκή δημιουργία. 

Μετά την παράσταση και τα χειροκροτήματα, ακολουθούν τα κυνηγητά, οι συλλήψεις και τα βασανιστήρια. Από τη σκηνή του θεάτρου στην απομόνωση της Ασφάλειας, από τις φυλακές του Κορυδαλλού σε μια καινούργια πρεμιέρα.


 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). 

Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. 

Το 2004 ίδρυσε το θίασο "Σαλτιμπάγκοι" και ανέβασε τα έργα "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν" του Πίτερ Παρνέλ, "Δέκατη έβδομη νύχτα" του Απόστολου Δοξιάδη, "Bal-Trap" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, "Low Level Panic" της Κλερ Μακ Ιντάιρ, "Μια τρελή μέρα" του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, "Οι αγνοούμενοι" του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το "Rock ’n’ Roll" του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο "Cock" του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το Εθνικό Θέα­τρο. 

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Εγραψε το σενάριο της ται­νίας "Πάμπτωχοι Α.Ε.".

Εμφανίστηκε επίσης σε κω­μικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Εγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια.Εκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Εχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρ­ωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. 

Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο "Ιθάκη" και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του "Περί Μαιάνδρου" και το 1999 το μυθιστόρημα "Απρόσμενα αισθήματα" από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του "Οι Σαλτιμπάγκοι" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.