Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 08:12

Ο σεφ Δημήτρης Πυλιώτης στην «Ε»: “Η ελληνική παράδοση ο ακρογωνιαίος λίθος στο οικοδόμημα του “Poseidon”

Ακόμη πιο διάσημη φιλοδοξεί να κάνει την Καλαμάτα ο Μεσσήνιος σεφ Δημήτρης Πυλιώτης, μέσα το νέο του εστιατόριο στην οδό Ναυαρίνου 119 “Poseidon Ocean View”.

Εκεί προτείνει υπέροχα πιάτα θαλασσινών και όχι μόνο, με τη δική του, καταξιωμένη υπογραφή. Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δράση του στο Μαϊάμι, αφού έχει μαγειρέψει για παίκτες του NBA, για την Κιμ Καρντάσιαν, τον Ντρέικ και άλλα πρόσωπα του τζετ σετ, στο πρώτο εστιατόριό του “Poseidon Greek Restaurant”. Είναι πρεσβευτής της Ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, ενώ έχει διακριθεί και ως “American Champion Chef”.

 

- Ο πολύς κόσμος σας γνωρίζει από την πλούσια εμπειρία σας στην Αμερική. Ποιο στόχο έχετε βάλει για το εστιατόριο της Καλαμάτας;

“Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική έχω την τιμή να με έχει αναγνωρίσει ο χώρος της εστίασης και των όσων αναζητούν ποιοτικές Ελληνικές γεύσεις. Το νέο εστιατόριο στην Καλαμάτα αποτελεί μία φυσική προέκταση, η οποία είναι η χρυσή τομή μεταξύ της αγάπης μου για την Ελλάδα μας και των επανειλημμένων αιτήσεων να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συμπατριώτες μου στη χώρα μας”.

 

- Πώς "πείθετε" κάποιον που δεν είναι λάτρης των θαλασσινών, να μυηθεί στον κόσμο των γεύσεών τους;

“Σκοπός μου δεν είναι να πείσω κάποιον, αλλά να του δημιουργήσω την θέληση να εξερευνήσει κάτι το διαφορετικό σε γεύση, παρουσίαση πολιτισμού και κουλτούρας. Αλλωστε η γαστρονομία είναι εξερεύνηση σε νέα γευστικά μονοπάτια”.

 

- Πόσο "εξασκημένοι" πιστεύετε ότι είναι οι Καλαματιανοί στην καλή κουζίνα;

“Θεωρώ πως οι Καλαματιανοί είναι αρκετά γνώστες, όπως και οι κάτοικοι άλλων νομών της Ελλάδας μας, μιας και η Ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα παζλ πατροπαράδοτων γευστικών συνθέσεων, το οποίο σχηματίστηκε με πολύ καλές πρώτες ύλες για να χαρεί η οικογένεια ή ο επισκέπτης, καθώς επίσης και μέσα από πολύ κόπο και μεράκι.

Σίγουρα στο τραπέζι του “Poseidon Οcean View” φέρνω νέες γεύσεις και συνδυασμούς με σεβασμό στην παράδοση και μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο κόσμος το έχει αγαπήσει”.

 

- Μεσογειακή, Ασιατική, fusion, μοριακή. Τα τελευταία χρόνια η κουβέντα και οι πειραματισμοί κινούνται πάνω σε αυτές τις παλέτες. Που θα τοποθετούσατε το μενού του "Poseidon", αναφορικά με τα παραπάνω;

“Στο μενού του “Poseidon” θα συναντήσετε ένα μενού όχι όπως το φαντάζεστε, αλλά θα δείτε ένα μενού που έχει στόχο την ανάδειξη της πρώτης ύλης είτε είναι θαλασσινό προϊόν είτε είναι κρεατικό. Δεδομένου αυτού, εμπίπτει στην κατηγορία των concepts που στοχεύουν στην ποιοτική γεύση και την έκφραση ενός υλικού στην καλύτερη του έκδοση, χωρίς να έχει βάση σε κάποια συγκεκριμένη κουζίνα. Η φιλοσοφία μου στην δημιουργία ενός μενού είναι να συνδυάσω  αντίθετες γεύσεις μεταξύ τους ώστε να επιτύχω μια αρμονία γεύσεων. Οπως ακριβώς γίνεται δηλαδή και με το σύμπαν όπου με αντίθετες δυνάμεις διατηρείται η αρμονία”.

 

- Το ρόλο έχει παίξει η παράδοση, στις επιλογές για την κουζίνα του σπιτιού σας, όσο και των εστιατορίων σας;

“Η ελληνική παράδοση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο οικοδόμημα που ονομάζεται “Poseidon” και στην καθημερινή μου γευστική δραστηριότητα, “on duty or at home”. Είναι ο κοινός παρονομαστης που συνδέει τις ομάδες των “Poseidon” σε 2 ηπείρους, εμένα, τους όσους μας τιμούν με την παρουσία τους ως επισκέπτες των “Poseidon” και την Ελλάδα μας, που μας ενώνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης”.

 

- Οι παίκτες του ΝΒΑ για τους οποίους έχεις μαγειρέψει, ήταν ένα δύσκολο "κοινό", δεδομένου του ότι είναι αθλητές και πρέπει να προσέχουν κάθε τι που καταναλώνουν; Ποια ήταν η μεγαλύτερη αγωνία σας ενώ σχεδιάζατε το μενού των events;

“Η Ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για την ισορροπημένη της γευστική και θρεπτική αξία. Δεδομένου αυτού, οι ελίτ αθλητές δεν μου έχουν δώσει σημάδια ανασφάλειας όσον αφορά τις επιλογές τους, μιας και έχουν εμπιστοσύνη ότι θα έχουν πιάτα με χαμηλά λιπαρά και υψηλά σε θρεπτική αξία, χωρίς να "βαραίνουν" σαν αίσθηση. Ασφαλώς η βάση μου σε τέτοια events είναι το λάδι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες επιπλέον επιλογές, μιας και η διατροφική αυτοπειθαρχία αυτών των προσωπικοτήτων είναι ο καλύτερος οδηγός τους. Οσον αφορά την μεγαλύτερη αγωνία μου, ήταν στο πρώτο παιχνίδι ΝΒΑ όταν ανέλαβα να μαγειρέψω στα 2 VIP εστιατόρια στα οποία συχνάζει εκεί όλη η ελίτ της Αμερικής (από τραγουδιστές, ηθοποιούς του Χόλιγουντ, επιχειρηματίες μέχρι γερουσιαστές. Η φιλοσοφία μου παραμένει η ίδια: να δώσω το μέγιστο ποιότητας και γεύσης σε κάθε πιάτο. Θυμάμαι την αγωνία μου να προλάβουμε να ετοιμάσουμε ολόκληρο μενού για 2 εστιατόρια (σύνολο 400 άτομα) στην ώρα μας, αφού οι παρασκευές ήταν παρά πολλές. Εμεινα μαζί με τον τότε sous chef μου από τις 7 το πρωί μέχρι τη 1 ώρα τα ξημερώματα την παραμονή του παιχνιδιού και χρειάστηκε να φύγουμε όταν έκλεισε η arena. Την επόμενη μέρα στις 7 το πρωί ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε τσεκ ιν στο γήπεδο και κατευθυνθήκαμε στα εστιατόρια ώστε στις 3 όλα να είναι έτοιμα, όπως και έγινε. Η πρώτη μας βραδιά στην arena ήταν η Κυριακή 2 Δεκεμβρίου του 2018 και συνδυάστηκε με νίκη των Miami Ηeats εναντίον των Utah Jazz. Και από ένα απίστευτο sold out σε όλα τα φαγητά, με τέλεια κριτική ακόμα και από τον ιδιοκτήτη της ομάδας των Heat. Σήμερα έχω αλλά 2 χρόνια συμβόλαιο, έχω την τιμή να είμαι ένας από τους 10 top chefs του Μαϊάμι και να μαγειρεύω σε επιλεγμένα παιχνίδια σε κάθε σεζόν”.

Γ. Σαρ.