Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 08:30

Η ιταλίδα σκηνοθέτρια Tekla Taidelli στην «Ε»: «Στους μαθητές μου διδάσκω να δίνουν φωνή σε όσους δεν μπορούν να ακουστούν»

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

 

Ενα μοναδικό ντοκιμαντέρ με τους ψαράδες της Καλαμάτας δημιούργησε η εμπνευσμένη σκηνοθέτρια Tekla Taidelli κατά τη διάρκεια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Η Ιταλίδα δημιουργός είναι ιδρύτρια του Σχολείου Κινηματογράφου Δρόμου. Στο φιλμ που γυρίστηκε στην πόλη μας, ψαράδες απαγγέλλουν Παζολίνι και συγκεκριμένα ποιήματα από τη συλλογή «Ποίηση σε σχήμα τριαντάφυλλου».

 

- Πώς ξεκίνησε η ιδέα σας για τον Κινηματογράφο Δρόμου; 

Πάντα πίστευα ότι το να κάνω σινεμά είναι μια αποστολή για να δώσεις φωνή στους αόρατους. Ξεκίνησα από όταν ήμουν νεότερη και έκανα μια ταινία για τον εθισμό στην ηρωίνη. Από τότε, ποτέ δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με τα κοινωνικά ζητήματα. Εκανα ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την κάνναβη, τη φυλακή, με τα καταφύγια των μεταναστών και τα ναρκωτικά. Ετσι άρχισα το 2013 το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου και διδάσκω από τότε στους μαθητές μου επίσης πώς να δώσουν φωνή σε εκείνους που δεν μπορούν να ακουστούν. Για το σχολείο μου κάνω διάφορα πειράματα, δοκιμές με κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας κυρίως. Για παράδειγμα έκανα “Αμλετ” με άστεγους. Δούλεψα πάνω στην ποίηση του Κέρουακ, μαζί με εργαζόμενους στα ντελίβερι φαγητού.

 

- Τι σας δίνει η επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, που δεν είναι ηθοποιοί; 

Είναι ερέθισμα, πρόκληση. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ κλασικά κείμενα. Επειδή ψάχνω για την ομορφιά, την ομορφιά που υπάρχει όταν δεν έχεις τίποτα ή όταν έχεις λίγα πράγματα για να μοιραστείς με τους άλλους. Υπάρχουν βέβαια, βγαίνουν και διαφωνίες μέσα στην ομάδα, αλλά αυτό είναι η ελευθερία. Είναι μία από τις αξίες που εξαφανίζονται στη σημερινή εποχή.

 

- Γιατί επιλέξατε ποίημα του Παζολίνι για το πρότζεκτ της Καλαμάτας;

Διάλεξα την ποίηση του Πάολο Παζολίνι, γιατί αυτός είναι ο ποιητής της ελευθερίας. Σκοτώθηκε για τις αξίες του. Ετσι σκέφτηκα να διδάξω τους μαθητές μου, να τους δώσω συμβουλές πάνω στο θέμα της ελευθερίας. Κάναμε την ποίηση του Παζολίνι με τους ψαράδες της πόλης σας και ήταν πολύ ωραία. Στ’ αλήθεια, βρήκα ανθρώπους που κατάλαβαν ακριβώς τι έκανα. Νιώθω πως έδωσα φωνή στην κοινότητα των ψαράδων, με την ποίηση του Παζολίνι. Οι ψαράδες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν, να μάθουν, να τα πουν ωραία. Οταν πήγα στο λιμάνι για να βρω έναν από τους συμμετέχοντες και να δώσω το ποίημα, μου είπε ότι θέλει να μάθει το κείμενο επειδή καταλάβαινε ότι του έδινα μια μεγάλη ευκαιρία, με τον Παζολίνι. Το θέμα μας σχετιζόταν με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα των Ελλήνων, και έτσι τιμήσαμε το θέμα της ελευθερίας.

 

- Πώς διαλέξατε τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο; 

Διάλεξα το επάγγελμα του ψαρά επειδή κατά τη γνώμη μου αυτή η κοινότητα είναι πολύ κοντά στην ελευθερία, επειδή “ζει” στη μέση της θάλασσας. Εκανα αυτή τη σύνδεση μεταξύ της ποίησης του Παζολίνι και της δουλειάς των ψαράδων. Η σύνδεσή τους με το θέμα της ελευθερίας είναι καθημερινή!

 

- Είναι αλλιώτικο το συναίσθημα να δουλεύεις με Ελληνες;

Ηταν υπέροχο να νιώθεις ανθρώπους με αυτή την ενέργεια, με αυτό το πάθος. Επιπλέον υπήρξε δυνατή σύνδεση με τους μαθητές μου. Κέρδισα πολλά δουλεύοντας εδώ, γιατί εργάστηκα λίγο πιο χαλαρά. Στο Μιλάνο, στην πόλη από την οποία κατάγομαι, έχει περισσότερο στρες. Εκανα σημαντικές φιλίες, με τους φοιτητές από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Θέλω να πω ένα “ευχαριστώ” στους Αλί, Αντζέλικα, Λεωνίδα, Δάφνη, Νικολέτα, Κυριακή, Πολύδωρο. Ελπίζω να θυμάμαι όλα τα ονόματα, επειδή θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά.

 

- Τι επόμενα σχέδια έχετε ως τώρα; 

Θα κάνω για πάντα αυτό που ξεκίνησα, το Σχολείο μου. Δε θα σταματήσω να διδάσκω στους μαθητές μου ότι οι άνθρωποι αξίζουν πάρα πολλά. Το κύριο πρότζεκτ μου είναι να δουλέψω στην πόλη του Βερολίνου με κείμενα Νίτσε. Επίσης, με κείμενα Μίλλερ θα εργαστώ με άτομα που δουλεύουν στην πορνεία, στην Ιταλία. Δεν θα σταματήσω πότε να διδάσκω στους μαθητές μου πώς να δίνουν φωνή στους αόρατους.


ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Η προβολή της ταινίας που έγινε με τους ψαράδες "Ποίημα σε σχήμα ρόδου”, αλλά και 3 - 4 φιλμ ακόμα που έκαναν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο σύμφωνα με τις οδηγίες της, θα προβληθούν στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ.. Τα 4 ταινιάκια θα προλογίσουν και οι δημιουργοί τους, φοιτητές της ΑΣΚΤ για να πουν δυο λόγια για τη συνεργασία τους. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ήταν οι: Λεωνίδας Ανδριανός, Κυριακή Βαρβαλούκα (Ντομένικα), Αγγελική Γερμακοπούλου, Μιχάλης Δημητρίου, Λήδα Μαχά, Δημήτρης Παππάς, Δάφνη Τρικάτσουλα, Νικολέττα Τσάτσου, Πολύδωρος Καλαϊτζής.