Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 11:48

Μάνος Κρόκος: «Η ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και πιο φωτεινό»




“Όταν αποφασίσαμε να ανέβουμε στο “Κίτρινο Πατίνι” μας και να ταξιδέψουμε στον κόσμο των εκδόσεων, εγώ και η Λιάνα Δενεζάκη, είχαμε τη βεβαιότητα πως η φαντασία μπορεί να ανοίξει δρόμους εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν μονάχα αδιέξοδα”.

Αυτό λέει, μιλώντας στην «Ε», ο συγγραφέας και εκδότης παιδικών βιβλίων Μάνος Κρόκος. Μέσα από το εγχείρημά τους με τη Λ. Δενεζάκη θέλησαν να μεταδώσουν τη βαθιά πεποίθησή τους πως η ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και πιο φωτεινό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το “Κίτρινο Πατίνι” έχει προχωρήσει σε μια δωρεά βιβλίων προς την ΑΝΙΜΑ με σκοπό οι ανταποδοτικές δωρεές μέσα από τον ιστότοπο του οργανισμού να στηρίξουν το έργο της. Η ΑΝΙΜΑ φροντίζει χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο με σκοπό να τα επιστρέψει στη φύση ικανά να επιβιώσουν μόνα τους.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου



- Τι είναι οι παραμυθοκάρτες και τι διαφορετικό προσφέρουν στα παιδιά;
Οι παραμυθοκάρτες είναι αυτό που λέει το όνομά τους! Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργικής αφήγησης με κάρτες που στόχο έχει να εμπνεύσει τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια.

- Τι ηλικιακές ομάδες καλύπτουν;
Προτείνονται για παιδιά από 3-12 ετών, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει όριο. Οι Παραμυθοκάρτες - Ιστορίες από Καμβά, για παράδειγμα, βάζουν σε διάλογο 49 αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας χωρίς προηγούμενο.

- Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν τη φαντασία τους;
Ακριβώς! Όταν το χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα παιδιά το μυστικό είναι η αλληλεπίδραση. Οι παίκτες ακούν ο ένας τον άλλον και καλούνται να αξιοποιήσουν όλες τις ιδέες προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ιστορία!



- Με το "Από το λίγο πριν στο μετά", ποιο είναι το μήνυμα που δίνει ο συγγραφέας Ν. Ανδρικόπουλος μέσα από την ιστορία;
Σε μια παραλλαγή της ιστορίας του κοριτσιού που φορούσε πάντα ρούχα κόκκινα, ένας λύκος εξοντώνεται από έναν κυνηγό. Αν όμως τα πράγματα είχαν κυλήσει διαφορετικά; Κι αν οι ήρωες είχαν κίνητρα αλλιώτικα; Πάντως, αυτό που εννοεί το γνωστό παραμύθι είναι να μη μιλάμε σε αγνώστους, όχι να σκοτώνουμε λύκους! Μήπως πρέπει επιτέλους ο κυνηγός να βρει άλλο χόμπι;

- "Ανοιξη παντού”, είναι ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για τις ανάγκες κάθε ζωντανού οργανισμού;
Η συγγραφέας και πεπειραμένη νηπιαγωγός Δέσποινα Τζιάκη εμπνέεται από τα λαϊκά παραμύθια και τη φύση σε ένα απολαυστικό βιβλίο για μικρά παιδιά γεμάτο αισιοδοξία, που προσφέρεται για βιωματικά αφηγηματικά/εικαστικά εργαστήρια. Το ευρηματικό και εύκολα κατανοητό κείμενο δίνει την ευκαιρία στον γονιό ή παιδαγωγό να μιλήσει στο παιδί για την ανταπόδοση, τη φροντίδα των άλλων, τις ανάγκες κάθε ζωντανού οργανισμού, τον κύκλο του νερού και άλλα σημαντικά θέματα. Παράλληλα, είναι πλημμυρισμένο με τη χαρά της αναγέννησης στη φύση, ωθώντας σελίδα τη σελίδα τούς αναγνώστες να μαντέψουν το δώρο-έκπληξη που ταιριάζει περισσότερο στην άνοιξη.



- Ποιες οι δραστηριότητες της ΑΝΙΜΑ και πως συνδέεται με το βιβλίο;
Η ΑΝΙΜΑ είναι ένα «νοσοκομείο» για άγρια ζώα. Φροντίζει χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο με σκοπό να τα επιστρέψει στη φύση ικανά να επιβιώσουν μόνα τους. Τα ζώα αυτά είναι τραυματισμένα ή εξαντλημένα ή μωρά που έμειναν με κάποιον τρόπο ορφανά.
Εκτός από ένα υπέροχο κείμενο που έγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Γανωτή και το οποίο φιλοξενείται στις σελίδες της συγκεκριμένης έκδοσης, έχουμε προχωρήσει σε μια δωρεά βιβλίων προς την ΑΝΙΜΑ με σκοπό οι ανταποδοτικές δωρεές μέσα από τον ιστότοπο της ΑΝΙΜΑ να στηρίξουν το έργο της.

- Που διαφοροποιείται ο δικός σας εκδοτικός έναντι άλλων; Τι προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες;
Τόσο εγώ όσο και η Λιάνα Δενεζάκη όταν αποφασίσαμε να ανέβουμε στο Κίτρινο Πατίνι μας και να ταξιδέψουμε στον κόσμο των εκδόσεων είχαμε τη βεβαιότητα πως η φαντασία μπορεί να ανοίξει δρόμους εκεί που όλοι οι άλλοι βλέπουν μονάχα αδιέξοδα. Θέλουμε να μεταδώσουμε τη βαθιά πεποίθησή μας πως η ενσυναίσθηση μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και πιο φωτεινό.