Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 09:20

Κώστας Μαργέλης για υποψηφιότητα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας: «Πρόκληση να σταθώ στο πλευρό των νέων συναδέλφων μου»

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

“Το επάγγελμά μου είναι δικηγόρος· ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμα” λέει μιλώντας στην “Ε” ο Κώστας Μαργέλης με αφορμή την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο ίδιος αντιμετωπίζει μια νέα ενδεχόμενη θητεία ως “μία πρόκληση να σταθώ σε αυτούς τους «δύσκολους καιρούς» και πάλι, πλάι στους συναδέλφους δικηγόρους”. Η θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου όπως την αντιλαμβάνεται ο Κ. Μαργέλης “είναι θέση ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο-μέλος του ΔΣΚ”. Δεσμεύεται λοιπόν, διαθέτοντας σήμερα και την πείρα των προηγούμενων θητειών του, να διεκδικήσει δυναμικά μέσω της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της xώρας τη συνεχή βελτίωση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου όλων των μελών του συλλόγου. Απευθυνόμενος στις νέες και νέους δικηγόρους αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι ο σύλλογος θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο υποστηρικτικό και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Οσο για αυτούς που πιθανόν να βλέπουν τυχόν πολιτικές φιλοδοξίες πίσω από την απόφασή του, διαβεβαιώνει ότι “για εμένα, το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας έχει απόλυτα ενωτικό χαρακτήρα, πάνω και πέρα από κόμματα και κομματικές ιδεολογίες”.

 

 - Κύριε Μαργέλη, πριν από λίγες μέρες γνωστοποιήσατε με ανοιχτή επιστολή την επιθυμία σας να είστε εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ωστόσο, είναι δύσκολοι καιροί αυτοί για τους δικηγόρους και εσείς έχετε ήδη φτιάξει την υστεροφημία σας, διανύοντας -κατά κοινή ομολογία- μια επιτυχημένη πορεία ως πρόεδρος του ΔΣΚ. Γιατί να διακινδυνεύσετε ό,τι έχετε πετύχει έως τώρα;

Με την υποψηφιότητά μου ξεκάθαρος στόχος μου είναι να προσφέρω στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας ευσυνείδητα τις υπηρεσίες μου και κυριολεκτώ. Η θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου όπως την αντιλαμβάνομαι ο ίδιος είναι θέση ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο-μέλος του ΔΣΚ. Επομένως, οι «δύσκολοι καιροί» για τους δικηγόρους, όπως είπατε και αναγνωρίζω κι εγώ, είναι για εμένα ένας επιπλέον λόγος να θέσω υποψηφιότητα, είναι μία πρόκληση να σταθώ σε αυτούς τους «δύσκολους καιρούς» και πάλι, πλάι στους συναδέλφους δικηγόρους. Κατά την όποια επιτυχημένη όπως χαρακτηρίσατε πορεία μου στη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου δεν στόχευσα ποτέ και σε καμία περίπτωση στην υστεροφημία μου, ώστε με την υποψηφιότητά μου δεν αισθάνομαι ότι διακινδυνεύω μια τέτοια υστεροφημία. Στόχευσα και στοχεύω ξεκάθαρα στην πιστή υπηρέτηση των σκοπών του ΔΣ Καλαμάτας, στο να θέσω στον επιστημονικό σύλλογο που κι εγώ ανήκω, πλέον της επιστήμης και ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο, μαχόμενος για τη συνεχή βελτίωση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου όλων των μελών του συλλόγου μας. Εν κατακλείδι λοιπόν οι «δύσκολοι καιροί» είναι για μένα η νέα πρόκληση… Η όποια υστεροφημία δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός στόχος, ώστε δε νιώθω πραγματικά ότι «διακινδυνεύω» με την σημερινή μου υποψηφιότητα ό,τι τυχόν έχω με τις προηγούμενες θητείες μου επιτύχει, αντιθέτως αισθάνομαι ότι έχω πολλά να προσφέρω στους συναδέλφους μου, στο σύλλογό μας και στο κοινωνικό σύνολο με μία νέα θητεία, ανταποκρινόμενος σε μία νέα πρόκληση, διαθέτοντας σήμερα και την πείρα των προηγούμενων θητειών μου, που προφανώς θα με βοηθήσει στο έργο μου.

 

 - Μετά τα παρατεταμένα lockdown και την σχεδόν ανύπαρκτη υποστήριξη της Πολιτείας προς τους δικηγόρους, ο κλάδος βγαίνει λαβωμένος. Τι σας λένε οι συνάδελφοί σας σχετικά με όσα υπέστησαν στο διάστημα που δεν δικηγορούσαν στα ακροατήρια; Και πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να σταθεί δίπλα τους ο Σύλλογος και να δώσει, ενδεχομένως, και κάποιες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα; 

Οι δικηγόροι ανήκουμε στους επαγγελματικούς κλάδους εκείνους, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά και της ουσιώδους συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το διάστημα οι δικηγόροι αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τεράστιες δυσκολίες, δεδομένης της ουσιαστικά ανύπαρκτης οικονομικής συμπαράστασης από την πολιτεία, την ίδια στιγμή που στηρίχθηκαν με μεγάλη γενναιοδωρία άλλοι κλάδοι. Σκοπεύω ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή στα μέλη του. Όμως πεποίθησή μου είναι ότι, όταν το πρόβλημα είναι σε πανελλήνιο επίπεδο, τότε και οι ενδεχόμενες λύσεις του είναι αντιστοίχως σε πανελλήνιο επίπεδο, δηλαδή κυρίως στο επίπεδο της Ολομέλειας των Δ.Σ. της χώρας, όπου σκοπεύω με τη διαρκή συμμετοχή μου, με ιδέες, με  προτάσεις και με δυναμισμό να θέσω και πάλι -όπως και στο παρελθόν έπραττα- κάθε ζήτημα, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, έχουν διαμορφωθεί νέες συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας, που επιβάλλουν την εξωστρέφεια, τη συγχρονία με την Ευρώπη, με ολόκληρο τον κόσμο. Προβλήματα που μας αφορούν όλους. Έχουμε σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, το ασφαλιστικό, τον δικηγορικό πληθωρισμό, που απογοητεύει πρωτίστως στους νέους συναδέλφους, την αναμόρφωση των νομικών σπουδών, την σύγχρονη οργάνωση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου, την ταχεία εκκαθάριση και εξόφληση των δικηγόρων που αναλαμβάνουν υποθέσεις μέσω την νομικής βοηθείας και των αυτεπάγγελτων διορισμών.

 

 - Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και εκείνοι που θα πουν ότι "ο Μαργέλης αποσκοπεί σε μια πολιτική καριέρα και ο ΔΣΚ είναι το σκαλοπάτι για να το επιτύχει"... Άλλωστε, κατά το παρελθόν, φτάσατε κοντά στο να διεκδικήσετε το δημαρχιακό θώκο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Νομίζω ότι όποιοι με ξέρουν δεν θα σκεφτούν έτσι, διότι γνωρίζουν ότι έχω το θάρρος και την τόλμη να εκθέτω τον εαυτό μου και να εκφράζομαι ευθέως. Ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από μισές λέξεις ή μισές αλήθειες. Εξάλλου, η άποψη πως ο ΔΣΚ μπορεί να αποτελέσει «σκαλοπάτι» για κάτι άλλο με βρίσκει κάθετα αντίθετο, μιλάμε για έναν ιστορικό και σήμερα πολυμελή επιστημονικό σύλλογο, ενδεχομένως τον πλέον ιστορικό της πόλης μας και έναν από τους πιο ιστορικούς Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας. Αυτή η προσέγγιση που μου λέτε θα αδικούσε τον ίδιο το σύλλογό μας και το σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο διαχρονικά. Και πάντως σας διαβεβαιώνω ότι για εμένα, το αξίωμα του πρόεδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας έχει απόλυτα ενωτικό χαρακτήρα, πάνω και πέρα από κόμματα και κομματικές ιδεολογίες.

 

 - Τη νέα και το νέο δικηγόρο, οι οποίοι ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους και έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που δεν είχαν οι παλαιότερες γενιές, πώς θα τους πείσει ο Κώστας Μαργέλης ότι αξίζει την ψήφο τους και θα διεκδικήσει δικαιώματα ισότιμα με αυτά των δικηγόρων οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στο χώρο;

Είναι αλήθεια ότι όσοι είμαστε ενεργοί και μάχιμοι δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά στα δικαστήρια, στα γραφεία, σε κάθε χώρο άσκησης του λειτουργήματός μας, την αγωνία των νέων συναδέλφων για το μέλλον του κλάδου, σε ένα διεθνές περιβάλλον που εξελίσσεται και αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Τα δικαιώματα των νέων και τα δικαιώματα των καταξιωμένων συνάδελφων δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, αντιθέτως θα έλεγα ότι κατά βάση όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουμε όμοιες δυσκολίες. Βλέπετε πως η πανδημία σήμερα, η οικονομική κρίση κ.λπ. έχουν οριζόντιες επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία. Το ζήτημα επομένως που τίθεται και διαφοροποιεί τα πράγματα είναι ότι ο νέος συνάδελφος έχει μικρότερες «αντοχές», ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Εκεί επομένως έρχεται ο θεσμικός ρόλος του συλλόγου και του ίδιου του προέδρου, να στηρίξει τους νέους, μέσω κάθε υφιστάμενου  μηχανισμού αλλά και μελλοντικού σχεδιασμού, με στόχο τη διαρκή επιστημονική ενημέρωση και εξειδίκευση των νέων συναδέλφων που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, μέσω επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων κλπ., την καθημερινή συμπαράσταση του συλλόγου σε κάθε δυσκολία τους, στην άσκηση του λειτουργήματος τους, εντός ή εκτός των δικαστικών αιθουσών κλπ. Κανένας μας δεν έχει ξεχάσει τα πρώτα βήματά του στη δικηγορία, προσωπικά έχω αποδείξει στο παρελθόν, ως πρόεδρος του ΔΣΚ ότι ακούω και καταλαβαίνω τους νέους συναδέλφους και τάχθηκα δυναμικά στο πλευρό τους υπερασπιζόμενος τις θέσεις τους. Το ίδιο προτίθεμαι να πράξω και πάλι με το ίδιο σθένος.

Είναι δέσμευση μου ότι θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο υποστηρικτικό και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι νέοι δικηγόροι, που κατά κοινή ομολογία είναι σήμερα εξοπλισμένοι με πολλά προσόντα και δυνατότητες, να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και ικανοποιημένοι από την εργασία τους. Έχουμε επίσης το καθήκον ναι εμπνεύσουμε τους νέους δικηγόρους για το μέλλον τους.

 

 - Τι διαφορετικό να περιμένουμε σε μια ενδεχόμενη νέα θητεία σας στο τιμόνι του ΔΣΚ; 

Επιτρέψτε μου να διατηρώ για τον εαυτό μου την ιδιότητα του μαχόμενου δικηγόρου. Όλα αυτά τα χρόνια, οι συνάδελφοι με γνωρίζουν καλά, γιατί συναντιόμαστε καθημερινά στους χώρους εργασίας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας για να υπερασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα συνδικαλιστής. Ο συνδικαλισμός δεν είναι επάγγελμα. Το επάγγελμά μου είναι δικηγόρος. Και θέλω να υπηρετήσω τους συναδέλφους μου και να μην απουσιάζω από το πλευρό του συναδέλφου που μοχθεί για την επιβίωση και την καταξίωσή του.

Ο θεσμικός ρόλος που διαχρονικά έχει ο δικηγόρος στην κοινωνία καθιστά αυξημένες και τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας μας. Η παροχή αρωγής στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η ενάσκηση του επαγγέλματός μας στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων, η αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους μας και η συμμετοχή μας στη πρώτη γραμμή των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων, αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων των δικηγόρων.

Το διαφορετικό που θα δείτε σε ενδεχόμενη νέα θητεία μου θα το υπαγορεύσουν και οι ίδιοι οι δικηγόροι. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών του συλλόγου μας, θα επιχειρήσω να δω όλους τους συναδέλφους, να αφουγκραστώ τις ανάγκες τους, τα «θέλω» και  τα «όχι» τους. Οι συνάδελφοί μου, τα μέλη του συλλόγου μας, θα υπαγορεύσουν το διαφορετικό, θα αποτελέσουν το γνώμονά μου για το σχεδιασμό της θητείας μου στην περίπτωση εκλογής μου.