Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 10:15

Η 26η ΕΒΑ για τα έργα στο κάστρο της Μεθώνης (φωτογραφίες)

Σε συνέχεια του από 9-4-2013 δημοσιεύματος της εφημερίδας σας σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

Στο κάστρο της Μεθώνης είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2012 και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στον ΝΑ επιθαλάσσιο πύργο και σε τμήματα του δυτικού επιθαλάσσιου τείχους, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 900.000,00€, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα των εν λόγω τμημάτων, που κινδύνευαν με περαιτέρω κατάρρευση. Οι παραπάνω εργασίες δεν εκτελούνται από εταιρεία, όπως ανακριβώς αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, αλλά από εργατοτεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, με αυτεπιστασία. Η υλοποίησή τους γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή για την Ανάδειξη-Αναστήλωση και Συντήρηση των Κάστρων Πυλίας του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, με την εποπτεία της Εφορείας μας. Για την κάλυψη των αναγκών του συνεργείου χρησιμοποιήθηκαν οι χώροι στους πύργους της νότιας πύλης της θάλασσας, στους οποίους τοποθετήθηκαν πρόχειρα ξύλινα κουφώματα, για την αποθήκευση όλου του εργοταξιακού εξοπλισμού. Τα κουφώματα αυτά θα απομακρυνθούν με το πέρας του έργου. Παράλληλα κατασκευάστηκε και ένας μικρός στεγασμένος χώρος, που εμφανίζεται σε φωτογραφία του άρθρου, και ο οποίος χρησιμοποιείται από το συνεργείο λάξευσης των πώρινων δόμων για την αποκατάσταση του ΝΑ πύργου. Είναι αυτονόητο ότι και αυτή η προσωρινή κατασκευή θα απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η προσωρινή παύση των εργασιών και η απόλυση του προσωπικού οφείλεται σε διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εφαρμογή των έργων ΕΣΠΑ, που υλοποιούνται από την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ σε όλη την Ελλάδα, και τα οποία ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επιλυθούν. 

Οσον αφορά στα «πεταμένα καλώδια», που αναφέρονται στο άρθρο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο φωτισμός της ανατολικής πλευράς του κάστρου παρουσιάζει πολλά προβλήματα, καθώς λόγω των έντονων θαλασσοταραχών προκαλούνται μεγάλες φθορές στις υποδομές του. Η Εφορεία μας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και προέβη κατά τον μήνα Φεβρουάριο στην απομάκρυνση, όπου ήταν εφικτό, όλων των υλικών του δικτύου φωτισμού, που είχαν φθαρεί (προβολείς, καλώδια τροφοδοσίας), τα οποία συγκεντρώθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους του κάστρου και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης και επισκευής τους. 

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων της στέγης του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, η Εφορεία μας, δεδομένου ότι έχει θέσει σε προτεραιότητα πολύ σημαντικά αναστηλωτικά έργα που εκτελούνται σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας, προσπαθεί να εξεύρει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα του συγκεκριμένου μνημείου.   

Εν κατακλείδι και σχετικά με την γενικότερη εικόνα του Κάστρου της Μεθώνης, πρέπει να τονιστεί ότι στον χώρο πραγματοποιούνται, σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και εκθαμνώσεων, στις εσωτερικές διαδρομές, τα περιμετρικά τείχη, τα σωζόμενα κτίσματα και την τάφρο, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του κάστρου (βλ. συνημμένες φωτογραφίες). Ωστόσο, επειδή πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο πολύ μεγάλης έκτασης (93 στρεμμάτων), τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και μεγάλης κλίμακας έργα αποκατάστασης. Η Εφορεία μας βρίσκεται σε έναν συνεχή αγώνα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, που δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας της χώρας, δεν είναι πάντοτε εφικτό να λυθούν.

Προκειμένου λοιπόν να μη δημοσιεύονται ανακρίβειες και εσφαλμένες πληροφορίες γύρω από τα θέματα που αφορούν στα αρχαιολογικά μνημεία του νομού, μπορείτε να απευθύνεστε στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ, που είναι αρμόδιες για τα μνημεία. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και ενημέρωση.

Η Προϊσταμένη

      Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά

 Δρ. Αρχαιολόγος