Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 15:20

“Kalamata Paris” - Tο εστιατόριο των διασήµων στη Γαλλία (Φωτογραφίες)

“Kalamata Paris” - Tο εστιατόριο των διασήµων στη Γαλλία (Φωτογραφίες)

Φωτογραφίες instagram (kalamata.paris)

Την καλύτερη διαφήμιση στα τοπικά προϊόντα της Καλαμάτας και κατ’ επέκταση στη φήμη της στον τουριστικό χάρτη κάνει τους τελευταίους μήνες το γνωστό εστιατόριο του Παρισιού “Kalamata Paris”.

Σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της «Πόλης του φωτός», στην οδό Rue la Boétie, η νεόφερτη επιχείρηση υποδέχεται καθημερινά ντόπιους, επισκέπτες, αλλά και διάσημους, με κύρια και πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ροναλντίνιο, αλλά και της συζύγου και μάνατζερ του ποδοσφαιριστή της Παρί Σεν Ζερμέν Μάουρο Ικάρντι, Γουάντα Νάρα.

Το “Kalamata Paris” δεν συνδέεται άμεσα με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μιας και οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του δεν έχουν κάποια σχέση με την πόλη, ωστόσο οι ξακουστές σε όλο τον κόσμο γεύσεις της και κυρίως οι καλαματιανές ελιές ήταν ικανές από μόνες τους ώστε το εστιατόριο να την τοποθετήσει στην ονομασία του, παρουσιάζοντας πιάτα που συνδέονται με την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο ευρύτερα.

Παράλληλα, ένας ακόμα λόγος που αποφασίστηκε να μπει η Καλαμάτα στον τίτλο και όχι κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας είναι πως προφέρεται πιο εύκολα στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Οπως αναφέρεται στο site του, “βρίσκεται στο χρυσό τρίγωνο του Παρισιού, στην καρδιά του 8ου Διαμερίσματος. Η Καλαμάτα γεννήθηκε από μακροσκελείς προβληματισμούς κατά τη διάρκεια αυτού του εγκλεισμού. Αυτό το εορταστικό εστιατόριο πήρε το όνομά του από το διάσημο βιομηχανικό λιμάνι της πόλης της Καλαμάτας, που βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα”.

Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΔΑΙΟΣ ΣΤΟ «ΤΙΜΟΝΙ» ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Πέρα από την ονομασία, το ελληνικό στοιχείο στο “Kalamata Paris” ενισχύεται ακόμα περισσότερο, μιας και τις γευστικές του προτάσεις επιμελείται ο σεφ Νίκος Χαλδαίος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως το Παρίσι είναι ένας γαστρονομικός προορισμός και το όνειρο πολλών μαγείρων να εργαστούν σε αυτό. «Οταν μου παρουσιάστηκε αυτή η πρόταση δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ. Η απάντησή μου ήταν κατευθείαν θετική. Είναι η πρώτη μου δουλειά στο εξωτερικό. Εχω κάνει πολλές σεζόν σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, έχοντας ως βάση μου την Αθήνα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η μαγειρική ήταν το όνειρό μου από μικρό παιδί» σημείωσε, τονίζοντας πως η γνώση της ελληνικής κουζίνας αποτελεί μεταξύ άλλων το «εισιτήριο» για να εργαστεί ένας σεφ σε κορυφαίες κουζίνες του κόσμου. «Σίγουρα βοηθάει. Αυτή η γεύση που έχουμε όλοι στο μυαλό μας από τις οικογένειές μας και τα σπιτικά φαγητά είναι μεγάλο κίνητρο και μεγάλη πηγή έμπνευσης» δήλωσε.

ΤΟ «ΠΑΝΤΡΕΜΑ» ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Σε ερώτηση για το πώς μπόρεσαν δύο τόσο διαφορετικές πόλεις να «παντρέψουν» τις γεύσεις και τις τεχνικές τους, ώστε να βγει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ο Νίκος Χαλδαίος εξήγησε πως όταν ενώσεις τις γαλλικές τεχνικές μαγειρικής με τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. «Αυτό δοκιμάσαμε και εμείς και τώρα το προσφέρουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως μαζί με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις ελιές της Καλαμάτας έχει γίνει προσπάθεια από την επιχείρηση να φέρει προϊόντα και από διάφορα άλλα σημεία της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το μαστέλο από τη Χίο, το ούζο από τον Τύρναβο και τη φέτα από τα Καλάβρυτα. «Στα πιάτα έχουμε κρατήσει τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις με μια μοντέρνα παρουσίαση και τη φιλοσοφία του μεζέ και του sharing» διευκρίνισε.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κριτικές που λαμβάνει το εστιατόριο, ο Ελληνας σεφ είπε πως είναι πολύ ενθαρρυντικές ώστε να συνεχίσουν την καλή δουλειά που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι. «Το χταπόδι με φάβα και μαρμελάδα κρεμμύδι και το σαγανάκι με μέλι και ούζο είναι σίγουρα τα πιάτα που βρίσκονται σε κάθε τραπέζι» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ο ερχομός διάσημων προσώπων στο “Kalamata Paris” κάνει όλους τους εργαζόμενους πολύ χαρούμενους που τους εμπιστεύονται και τους τιμούν με την παρουσία τους.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Τέλος, μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα του “Kalamata Paris” τα σχέδια και οι βλέψεις των ιδιοκτητών του δεν φαίνεται να έχουν φραγμούς. Οι Romain Saha, Theodore Charoy, Rayan Mekouar, Alix Rodriguez και Amine Mouloud ετοιμάζουν πολλά και νέα πράγματα στο χώρο της εστίασης στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, με την Καλαμάτα να γίνεται έτσι διεθνούς φήμης με έμμεσο τρόπο.