Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 10:40

Ο Παναγιώτης Καραμούζης στην «Ε»: «Η προσπάθεια είναι ο κινητήριος μοχλός της δημιουργίας»

Ο Οδυσσέας ονειρεύεται έναν όμορφο κόσμο και αγωνίζεται με πάθος για να τον δημιουργήσει. Παλεύει με θάρρος και αισιοδοξία να ξεπεράσει τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του και κάθε πάθημά του γίνεται πολύτιμος δάσκαλος και σύμβουλός του.

Στο βραβευμένο βιβλίο του “Η οδύσσεια ενός μυρμηγκιού” από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ, ο Παναγιώτης Καραμούζης παρουσιάζει με παραστατικό και ζωντανό ύφος τις περιπέτειες ενός μυρμηγκιού, του Οδυσσέα.

Ο Παναγιώτης Καραμούζης γράφει κυρίως παιδικά βιβλία και ποίηση, έχει όμως ασχοληθεί και με τη συγγραφή μικρών διηγημάτων και δοκιμίων. Είναι δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Λακωνίας, ένα σχολείο με 42 βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Και όπως λέει στην «Ε», ο ίδιος, έχει μάθει πολλά από τα παιδιά. Μερικά από αυτά είναι η ανιδιοτελής αγάπη, το πάθος και η ενέργεια για ό,τι κάνουν, η ομορφιά να μοιράζεσαι συναισθήματα και η δύναμη της απλότητας.

   


Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου


- Ασχολείστε με τη συγγραφή ποιημάτων, δοκιμίων, διηγημάτων και μυθιστορημάτων και έχετε βραβευτεί περισσότερο από 40 φορές. Τι σημαίνoυν για έναν εκπαιδευτικό τα τόσα βραβεία;
Γράφω κυρίως παιδικά βιβλία και ποίηση. Έχω όμως ασχοληθεί με τη συγγραφή μικρών διηγημάτων και δοκιμίων. Τα βραβεία είναι μια επιβράβευση της δουλειάς μου, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια αναγνώριση και από άλλους ανθρώπους της αγάπης μου για τη δημιουργική έκφραση. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι ό,τι όμορφο έχεις στην ψυχή σου.

- Εσείς, προσωπικά, τι έχετε μάθει από τα παιδιά;
Έχω μάθει πολλά από τα παιδιά, που συνεχίζουν να με εκπλήσσουν. Μερικά από αυτά είναι: η ανιδιοτελής αγάπη, το πάθος και η ενέργεια για ό,τι κάνουν, η ομορφιά να μοιράζεσαι συναισθήματα και η δύναμη της απλότητας.

- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα Δήμο να έχει τόσες διακρίσεις. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ασκώντας το έργο σας σε ένα μικρό μέρος της Λακωνίας;
Υπηρετώ ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Λακωνίας. Ενα σχολείο με 40 βραβεία κι επαίνους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Αυτό είναι τιμή κι ευθύνη για μένα, αλλά πολύ σημαντικό και για το Δήμο Ευρώτα. Η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα χαίρεται για τις επιτυχίες μου, αφού πάντα μιλώ για αυτούς με τα καλύτερα λόγια σε όλες τις βραβεύσεις που έχω παρευρεθεί. Πιστεύω ότι τιμώ και προβάλλω θετικά τον τόπο μου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία Ιωάννα Κούρλα και τον κύριο Γκουβούση Δημήτριο για τη στήριξή τους.

- Στο παραμύθι "Η οδύσσεια ενός μυρμηγκιού" παρουσιάζεται υποστηρικτική η οικογένεια στις αποφάσεις του Οδυσσέα. Πόσο σημαντικό κρίνετε τον ρόλο της οικογένειας στην επίτευξη των στόχων ενός παιδιού; Το σχολείο;
Είναι σημαντικό να υποστηρίζει η οικογένεια τα όνειρα των παιδιών. Πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες τους. Να τα αφήνουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να είναι εκεί, όταν χρειαστούν τη βοήθειά τους. Το σχολείο είναι η δεύτερη οικογένεια των παιδιών. Η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική. Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να είναι συνοδοιπόροι στα όνειρα των παιδιών.

- Εστιάζετε στην αξία της προσπάθειας και όχι απαραίτητα του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα στο παραμύθι αναφέρετε: «Να προσπαθείς να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις. Μέσα στις αποτυχίες κρύβονται σπουδαία μαθήματα ζωής». Είναι ένας τρόπος προσέγγισης της διδασκαλίας σας αυτός;
Ναι, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα ότι αξίζει να προσπαθούμε και να μην εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Τα βιβλία είναι διδάγματα ζωής. Η προσπάθεια είναι ο κινητήριος μοχλός της δημιουργίας.

- Το όνομα της αγαπημένης του Οδυσσέα, Ελπίδας, ήταν τυχαίο ή στοχευμένο; Καθώς αποδείχθηκε ότι έχοντας ελπίδα τελικά υπερπηδούνται όλα τα εμπόδια.
Η ελπίδα είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο. Η συμπόρευση μαζί της είναι στάση ζωής που πρέπει όλοι να έχουμε και όχι μόνο τα παιδιά. Η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι το αντίδοτο για όλες τις δυσκολίες των ημερών μας. Από αυτές «γεννιούνται» η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση και τόσες άλλες σπουδαίες έννοιες.

 

 

- "Ο χρόνος και η προσπάθεια καθορίζουν την πορεία όλων μας" γράφετε στο παραμύθι "Και οι 7 ήταν άνεμοι" το οποίο έχει πάρει το Β' βραβείο στον 9ο Παγκόσμιο διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Θεωρείτε ότι η στοχοθέτηση και ο προσανατολισμός σε έναν στόχο βοηθά έναν μαθητή να εξελιχτεί και να βρει τον δρόμο του;
Οι στόχοι στη ζωή δίνουν κίνητρο και ενεργοποιούν τους ανθρώπους να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για την υλοποίηση των επιθυμιών τους. Προγραμματίζουν και συντονίζουν κάθε προσπάθεια. Διδάσκουν την υπομονή και την επιμονή.

- Ενα από τα κεφάλαια του παραμυθιού σας "Η οδύσσεια ενός μυρμηγκιού" έχει τον τίτλο "'Η τώρα ή ποτέ". Ηταν αυτό το έναυσμα για να πάρετε μια μεγάλη απόφαση κάποια στιγμή στη ζωή σας;
Ναι, δυο φορές στη ζωή μου πήρα εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, που αν δεν το έκανα θα έχανα, όπως αποδείχτηκε πολλά. Πρέπει να τολμούμε, να ρισκάρουμε, να ονειρευόμαστε…

Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτό τον καιρό;
Ετοιμάζω μια ποιητική συλλογή με βραβευμένα ποιήματά μου και ένα βιβλίο με παιδικές αναμνήσεις μου.