Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 08:26

Νίκος Ξανθούλης: "Στο αρχαίο δράμα ο λόγος είναι ο πρωταγωνιστής"

"Στο αρχαίο δράμα ο λόγος είναι ο πρωταγωνιστής" επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκος Ξανθούλης, που ως συνθέτης έχει αναλάβει και τη μουσική της "Ελένης" του Ευριπίδη που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Μας μίλησε για την επιλογή του έργου, τα δυνατά του σημεία, αλλά και για την μεγάλη περιοδεία που θα κάνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

 

- Γιατί επιλέξατε την "Ελένη" για την καλοκαιρινή παραγωγή;

"Φυσικά η επιλογή της τραγικωμωδίας "Ελένη" του Ευριπίδη δεν είναι τυχαία. Είναι τόσο τραγική όσο και κωμική, όπως ακριβώς η ζωή μας. Το έργο αυτό γράφτηκε κατά πάσα πιθανότητα το 412 π.Χ. λίγο μετά την καταστροφική για την Αθήνα εκστρατεία της Σικελίας. Η αθηναϊκή κοινωνία είχε ανάγκη από εύθυμα θέματα χωρίς, εννοείται, να χάνεται ο προβληματισμός και η συγκίνηση τα οποία διασφαλίζονται από το μεγαλείο του ευριπίδειου πνεύματος".

- Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Από φιλοσοφία ή από ανάγκη προέκυψε η συνεργασία;

"Αρχικά υπήρξε η επιλογή του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη και ακολούθησε η δική του πρόταση για συμπαραγωγή. Παρόλα αυτά το κύριο μέρος της παραγωγής το φέρει η Καλαμάτα γιατί εδώ υπήρξε η πολιτική απόφαση αντιμετώπισης ενός τέτοιου εγχειρήματος".

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά σημεία της συγκεκριμένης ιλαροτραγωδίας που εσείς ξεχωρίζετε;

"Τι ‘ναι Θεός, τι μη Θεός και τι τ’ ανάμεσό τους". Παρόλο που ο Ευριπίδης το θέτει (σαν ερώτημα άραγε;) στην πραγματικότητα το έργο καταλήγει με την αποδοχή της μοίρας που ορίζουν οι θεοί. Τα χορικά αυτού του έργου είναι από τα ωραιότερα που έχουν γραφεί".

- Γράψατε και τη μουσική της παράστασης. Σε τι ύφος κινείται;

"Η έρευνά μου πάνω στην αρχαία ελληνική μουσική με έχει επηρεάσει καθοριστικά. Η αρχική μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω εξ ολοκλήρου ανακατασκευασμένα αρχαία όργανα. Οταν όμως διαπίστωσα ότι η προσέγγιση του έργου από τον σκηνοθέτη και τον σκηνογράφο δεν ήταν άχρονη αλλά διαχρονική και με αυτήν την έννοια αρκούντως κλασική, αποφάσισα να συνδυάσω αρχαία και σύγχρονα όργανα. Η ενορχήστρωση όφειλε να είναι λιτή μια και στο αρχαίο δράμα ο λόγος είναι ο πρωταγωνιστής. Μια αρχαία λύρα, ένα σαξόφωνο σοπράνο (σύγχρονο πνευστό αλλά με ήχο που θα μπορούσε να προσεγγίζει τον ήχο του αρχαίου αυλού) και κρουστά αρχαία και σύγχρονα είναι ο βασικός ενορχηστρωτικός καμβάς πάνω στον οποίο έχτισα τη μουσική. Φρόντισα τα ακούσματα να είναι ελκυστικά για τα σύγχρονα ελληνικά αυτιά".

- Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, αποκτά... επιτέλους περιφερειακή διάσταση; Μιλήστε μας λίγο για την πρακτική πλευρά του πράγματος.

"Το εγχείρημα που κάνουμε είναι πέρα από τις δυνατότητές μας αλλά προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την συμβουλή του καπετάν Μιχάλη (στον Καζαντζάκη): "Να κάνουμε όχι ό,τι μπορούμε αλλά ό,τι δεν μπορούμε…". Η Περιφέρεια έρχεται ως αρωγός με μια επιχορήγηση, πράγμα που θα μας βοηθήσει, όταν πάρουμε τα χρήματα, να αντεπεξέλθουμε σε πολλά από τα προβλήματά μας".

- Θα υπάρξει και ευρύτερη περιοδεία πέραν της Πελοποννήσου (και εκτός από την περιοχή του Αγρινίου);

"Η περιοδεία μας θα καλύψει πάνω από πενήντα πόλεις της Ελλάδας μεταφέροντας το μήνυμα της υψηλής ποιοτικής και ποσοτικής πολιτιστικής δραστηριότητας της Καλαμάτας σε όλη την χώρα. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται θαρραλέο αλλά σε κάθε περίπτωση θέσαμε τον πήχυ πολύ  ψηλά και θα πολεμήσουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας με όλες μας τις δυνάμεις"

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, μουσική – μουσική διδασκαλία: Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας, οργάνωση Παραγωγής: LP ART

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Ελένη: Πέμη Ζούνη, Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος, Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης, Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός, Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη, Άγγελοςσ Α΄ : Γιάννης Κοτσαρίνης, Έτερος Άγγελος: Γιώργος Τσαπόγας.

ΧΟΡΟΣ: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου , Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.

Προπώληση εισιτηρίων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 2721087902.

Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 μαθητικά, φοιτητικά, 10 ανέργων, ΑΜΕΑ.