Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 08:15

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: "Είμαι άνθρωπος που θέλω να δοκιμάζω και να οραματίζομαι"

"Δεν μ' αρέσει η στασιμότητα, είμαι άνθρωπος που θέλω να δοκιμάζω και να οραματίζομαι" λέει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που την Πέμπτη 1η Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας θα δώσει συναυλία παρουσιάζοντας τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Μετακόμιση τώρα", κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας της, αλλά και κάποια ελληνικά τραγούδια που η ίδια αγαπάει πολύ.

- Μεγάλη περιοδεία φέτος το καλοκαίρι και παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς. Πώς είναι μέχρι τώρα;

"Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις είναι πάρα πολύ καλές. Ταξιδεύω σε πολλά μέρη φέτος και χαίρομαι πολύ που ο κόσμος μάς υποδέχεται και αποδέχεται το δίσκο που τους αρέσει κι αυτό φαίνεται ότι επικοινωνώ εύκολα τα τραγούδια αυτής της νέας μου δουλειάς. Νιώθω πολύ τυχερή που στις μέρες μας μου δίνεται η δυνατότητα να βγαίνω με την μπάντα μου και να παρουσιάζω τη δουλειά κι αυτό που είμαι".

- Τι χαρακτηριστικό έχει αυτή η δισκογραφική δουλειά;

"Δεν ξέρω αν πρέπει να τα πω εγώ τα χαρακτηριστικά, αλλά εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι έχει διαφορετικό ήχο από τις προηγούμενες δουλειές μου, κάτι που προέκυψε από τις ανάγκες μου και μέσα από την επικοινωνία μου με τον κόσμο. Στα live δηλαδή έβλεπα τι θέλει να ακούσει από μένα κι έτσι θεώρησα ότι είναι η στιγμή να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό στον ήχο. Το χαρακτηριστικό του δίσκου είναι μάλλον ότι δουλεύτηκε πολύ και από εμένα την ίδια (κάτι που δεν συνέβαινε στις προηγούμενες δουλειές μου, γιατί δεν είχα ούτε την πείρα ούτε ήξερα ακριβώς τι μου αρέσει να κάνω στο στούντιο), αλλά και από ανθρώπους που δουλεύαμε μαζί και είχαμε τη δυνατότητα των πειραματισμών, των δοκιμών, των αλλαγών. Είναι μια δουλειά που έγινε με αρκετή αγάπη".

- Οι αλλαγές και το να τολμάς σε χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο γενικά;

"Ναι. Είναι θα έλεγα η ιδεολογία μου, πιστεύω πολύ στην αλλαγή, στη δοκιμή, στο να αφήνεις πράγματα, στο να γνωρίζεις άλλα καινούργια, στο να ρισκάρεις. Δεν μ' αρέσει η στασιμότητα και δεν προτιμάω να καταλήγω κάπου, αντίθετα είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να δοκιμάζω και να οραματίζομαι".

- Αναζητάς νέα πράγματα, αλλά νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, είχες πει σε μια συνέντευξή σου. Γίνεται;

"Φυσικά και γίνεται. Αν δεν ήμουν καλά με τον εαυτό μου δεν θα μπορούσα να τον πάρω από το χέρι και να τον οδηγήσω σε όλες τις καινούργιες περιπέτειες που θέλω να μπλέκω. Αρα δε νομίζω ότι είναι αντιφατικό, ίσα-ίσα πιστεύω ότι για να μπορείς να δοκιμάζεις και να ρισκάρεις χρειάζεται να είσαι εντάξει μέσα σου, με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να είσαι με το όπλο στραμμένο πάνω του και να τον εκθέτεις συνεχώς σε νέα δεδομένα".

- Αλλάζεις και εμφανισιακά, με εξτρίμ εμφανίσεις. Τι σημαίνει για σένα στυλ;

"Δεν πιστεύω ότι είμαι εξτρίμ, δε νιώθω εκκεντρική ως άνθρωπος, αλλά δεν μ' αρέσουν και οι γενικεύσεις και αυτό που θεωρείται δεδομένο. Αλλά και οι άλλοι άνθρωποι γύρω μου και οι φίλοι μου κάνουν τις ίδιες αλλαγές, χωρίς να γίνονται σημεία αναφοράς και κριτικής των άλλων. Πάντως για μένα το στυλ είναι μια γενικότερη έννοια, δεν έχει να κάνει μόνο με τα μαλλιά και τα ρούχα, αλλά φαίνεται από πολλά. Από τη στάση της ζωής μας, από τον τρόπο που μιλάμε, από τον τρόπο που κινούμαστε. Δεν είμαι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι το στυλ φτάνει να το έχεις μόνο στην εξωτερική σου εμφάνιση".

- Εχεις δηλώσει ότι η υπερέκθεση αφαιρεί τη μαγεία;

"Ναι φυσικά και το πιστεύω πολύ. Δεν μ' αρέσει η υπερέκθεση και πιστεύω ότι εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε έτσι κι αλλιώς αρκετές στιγμές έκθεσης οι οποίες επιφέρουν αρκετά σε εμάς και στη ζωή μας και χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στην πορεία. Η υπερέκθεση λοιπόν, απλά δεν χρειάζεται".

- Εκτός από το τραγούδι, έχεις κάνει θεατρικές σπουδές. Το συνδυάζεις καθόλου επί σκηνής;

"Δεν ξέρω αν υποσυνείδητα βγαίνει, αλλά οι γνώσεις, οι εμπειρίες γύρω από το θέατρο μάλλον συμβαίνουν αυτόματα πάνω στη σκηνή. Το θέατρο πάντως είναι κάτι που αγαπάω πολύ και μου έχει ανοίξει δρόμους, οπότε σίγουρα το επικαλούμαι και το αναγνωρίζω στην καθημερινότητά μου".

- Είναι στα σχέδιά σου ένα μιούζικαλ ίσως, που να συνδυάζει θέατρο και τραγούδι;

"Είναι κάτι που ναι, θα ήθελα να συμβεί, όπως και το θέατρο αποκλειστικά θα ήθελα να μου συμβεί, γιατί είναι μια ανάγκη μου. Χωρίς να το κυνηγάω υπάρχει σαν θέλω".

- Ποιες σκέψεις κάνεις για την καθημερινότητα που ζούμε;

"Τις ίδιες που κάνει κάθε άνθρωπος που θέλει να συνεχίσει να προχωράει, να εργάζεται, να εξελίσσεται. Φυσικά περνάω στιγμές που είμαι απαισιόδοξη και φοβισμένη, στιγμές που χρειάζεται να βρω τη δύναμη είτε μέσα μου είτε στους γύρω μου και να προχωρήσω μέχρι να βρω ένα σημάδι. Εχω ανάγκη και να φαντάζομαι και να ονειρεύομαι σε μια εποχή που το όνειρο δεν έχει πολύ μεγάλη ευκολία. Κι όταν λέω το όνειρο εννοώ το όραμα, για το πώς θέλεις να δεις τον εαυτό σου, τη ζωή σου και την εξέλιξή σου. Πιστεύω ότι σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία συμβαίνει και κάτι απ' το οποίο μπορείς να πιαστείς και να αντλήσεις δύναμη, είτε αυτό είναι ανθρώπινες σχέσεις, είτε μια νέα γνωριμία, είτε ένας νέος συνεργάτης, μια αλήθεια που θα ειπωθεί, ένα ψέμα που θα φανερωθεί. Γενικά νομίζω ότι συμβαίνουν παράλληλα πράγματα και ξεκαθαρίσματα που μας δίνουν δύναμη για τη συνέχεια".

- Λες να είναι και μια αφορμή η κρίση;

"Δεν ξέρω αν είναι αφορμή γιατί είναι ένας βίαιος τρόπος αποκοπής από κάποια πράγματα. Κάποιοι ίσως τη χρειάζονταν, κάποιοι όχι, γιατί δεν ήταν προετοιμασμένοι γι' αυτό. Παρ' όλα αυτά χρειάζεται να βρούμε ένα κομμάτι ουσίας και μέσα από τις δυσκολίες με κάποιους θα έρθουμε πιο κοντά, κάτι θα αφήσουμε πίσω κι ίσως αυτό να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή εμάς τους ίδιους".

- Συνδυάζεται και με το… "Μετακόμιση τώρα";

"Φυσικά. Είναι ένα τραγούδι που για μένα είναι έτσι κι αλλιώς συμβολικό για τη μετακίνηση στις ιδέες, στα δεδομένα. Είναι ένα κάλεσμα στους ανθρώπους να μην φοβούνται ν' αλλάξουν και να μετακινηθούν από εκεί που είναι συνηθισμένοι να ζουν. Να πάρουν το ρίσκο και να αφήσουν να μπει το φως και να τους δείξει το δρόμο".

- Οταν δεν τραγουδάς, τι ακούς;

"Τα πάντα! Η ελληνική μουσική έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη ζωή μου, επεξεργάζομαι την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και την πορεία του. Εχω ακούσει επίσης πάρα πολλή ξένη μουσική και τις ώρες που χαλαρώνω μ' αρέσει να ακούω ορχηστρικά κομμάτια. Οπως είναι η εμφάνισή μου και οι επιλογές μου, νομίζω ότι είναι και οι μουσικές που ακούω"!

- Οταν ακούς Καλαμάτα, τι σου έρχεται στο μυαλό;

"Οταν ακούω Καλαμάτα μου έρχεται στο μυαλό μια πολύ καλή μας οικογενειακή φίλη που μένει εκεί πια και την αγαπώ πάρα πολύ! Ετσι λοιπόν νιώθω σχεδόν οικεία την πόλη αν και δεν είχα ποτέ τη χαρά να την ανακαλύψω γιατί έρχομαι πάντα για δουλειά".

 


* Μαζί με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα εμφανιστούν οι καταξιωμένοι σολίστες: Ευριπίδης Ζεμενίδης κιθάρα-τραγούδι, Βαγγέλης Στεφανόπουλος πλήκτρα, Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, Παρασκευάς Κίτσος μπάσο, Νίκος Πασσαλίδης μπουζούκι, ούτι.

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Ευριπίδης Ζεμενίδης και την επιμέλεια του προγράμματος ο Μίνως Θεοχάρης. Υπεύθυνος για τον ήχο είναι ο Αργύρης Λιανός. Τον σχεδιασμό και τον χειρισμό των φωτισμών κάνει ο Βασίλης Καραμούζης.

Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.