Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013 07:45

"Οι δήμοι… λαγοί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις"

"Ζούμε στον καπιταλισμό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης του. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες, σαν όργανα του καπιταλιστικού κράτους, σαν οργανισμοί τοπικής διοίκησης, λειτουργούν σαν ''λαγοί'' εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προώθησης των εργασιακών σχέσεων τύπου ''γαλέρας'', των ιδιωτικοποιήσεων, της φορομπηξίας".

Αυτό σημειώνει μιλώντας στην "Ε" ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Νίκος Διασάκος, επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση" της ελάσσονος μειοψηφίας, απαντώντας στην ερώτηση αν οι δήμοι τείνουν να μετεξελιχθούν σε Α.Ε. που θα διαχειρίζονται βασικές υπηρεσίες, τις οποίες θα παρέχουν πλέον ιδιώτες.

Οσον αφορά δε στη συζήτηση περί αλλαγής του συστήματος εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Ν. Διασάκος τη χαρακτηρίζει ως "παιχνίδια που εξυπηρετούν τα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου, που στόχο έχουν να ελέγξουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Οι δήμοι… λαγοί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις" παρατηρώντας ότι "η θέση του ΚΚΕ είναι καταγεγραμμένη και γνωστή εδώ και χρόνια. Ζητάμε την απλή αναλογική για την εκλογή των συμβούλων και την εκλογή του δημάρχου μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο".

Ο ίδιος, σχετικά με την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος στον Δήμο Καλαμάτας δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες -"το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, προσφέρουμε από οποιαδήποτε θέση αποφασίσει το κόμμα μας".

Ανάλογο σκεπτικό, εξ άλλου, αναπτύσσει απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με κάποιον από τους υφιστάμενους δημοτικούς συνδυασμούς.

"Σε καμιά περίπτωση, γιατί οι υπάρχοντες συνδυασμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν την λογική της διαχείρισης του σημερινού δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, του ευρωμονόδρομου και της ελεύθερης αγοράς" τονίζει, προσθέτοντας ότι η όποια συνεργασία θα είναι «με δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν ενάντια στο σημερινό αδιέξοδο για τους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, ενάντια στο κεφάλαιο και τις ενώσεις του, τις κυβερνήσεις του, τα κόμματά του και τα στηρίγματά του στους δήμους και τις Περιφέρειες".

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας;

"Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και η τοπική διοίκηση προσαρμόζεται και συμβάλλει στο ''να πέσουν στα μαλακά'' αυτοί που δημιουργούν την κρίση, δηλαδή οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και να φορτωθούν τα βάρη οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι, σήμερα η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει πέσει κατά 60% και συνεχίζει να μειώνεται, οι κοινωνικές δομές τους διαλύονται, η μισθοδοσία γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Ακολουθούν οι απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων, το ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας και αρμοδιοτήτων, η αύξηση στα δημοτικά χαράτσια. Και όλα αυτά γίνονται με την συμφωνία, επί της ουσίας, των δημάρχων και των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στον ευρωμονόδρομο, στην ανταγωνιστικότητα, στην ελεύθερη αγορά. Κι εδώ μιλάμε συγκεκριμένα γι’ αυτούς που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια -και συνεχίζουν να το κάνουν- για να περάσουν όλες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές στην τοπική διοίκηση. ''Πάλευαν'' για την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης, για την οικονομική αυτοτέλεια μέσω της τοπικής φορολογίας, για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση. Και να που έγιναν όλα αυτά.

Δεν μπορείς να είσαι με την Ε.Ε. και να ζητάς άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, δεν μπορεί να ορκίζεσαι πίστη στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και να λες ότι υπερασπίζεσαι το λαό. Δείτε το παράδειγμα του κ. Νίκα, ο οποίος καταγγέλλει την μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, όχι από την σκοπιά ότι αυτά τα χρήματα λείπουν από έργα και υπηρεσίες που θα ανακούφιζαν την ζωή των λαϊκών οικογενειών, αλλά από την σκοπιά της υπεράσπισης του καπιταλισμού, γιατί όπως λέει όλα αυτά θα δημιουργήσουν κοινωνική έκρηξη -βλέπε επανάσταση, που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην εφαρμογή ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, στον οποίο θα κάνει κουμάντο ο εργάτης και οι σύμμαχοί του και ο πλούτος που θα παράγεται θα πηγαίνει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι στις τσέπες του κεφαλαίου που υπερασπίζεται ο κ. δήμαρχος".

- Πού πρέπει να εστιάσει κατά τη γνώμη σας η αυτοδιοίκηση, στην παραγωγή τεχνικών έργων ή στην κοινωνική παρέμβαση;

"Οπως πηγαίνει σήμερα η κατάσταση, με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, την Ε.Ε., τα μνημόνια και την περικοπή της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από το κράτος, η κοινωνική παρέμβαση των δήμων θα περιορίζεται στα συσσίτια και στα δημοτικά παντοπωλεία, ενώ τα μόνα έργα που θα γίνονται θα είναι αυτά που επιδοτούνται από κοινοτικά ή/και κρατικά κονδύλια, τα οποία γίνονται όχι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων αλλά τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκατασκευαστών, από τις μελέτες, την κατασκευή και την διαχείριση αυτών των έργων.

Για να γίνουν έργα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών είναι απαραίτητη η οργάνωση της εργατικής τάξης, η συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, με κατεύθυνση της πάλης τους ενάντια στο κεφάλαιο, στα κόμματά του και στα στηρίγματά του σε δήμους και Περιφέρειες, στο συνδικαλιστικό κίνημα κ.λπ. Ετσι, σήμερα θα βάζει εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει τον δρόμο για την λαϊκή εξουσία, όπου ο ίδιος ο λαός θα κάνει κουμάντο στα μέσα παραγωγής και θα σχεδιάζει την οικονομία κεντρικά με βάση τις ανάγκες του, το ίδιο θα κάνει και σε τοπικό επίπεδο".

- Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αποτελεί λύση στις όλο και ισχνότερες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία προς τους δήμους, αλλά και την αφαίμαξή τους από μόνιμο προσωπικό;

"Αποτελεί λύση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα διαχειρίζονται αυτές τις υπηρεσίες. Αλλωστε, αυτή ήταν η επιδίωξή τους εδώ και πολλά χρόνια πριν και τώρα βρήκαν την ευκαιρία, εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, να την εφαρμόσουν. Αυτό για τα λαϊκά στρώματα σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη, λιγότερες και υποβαθμισμένες κοινωνικές και άλλες παροχές και οι απολυμένοι εργαζόμενοι από το δήμο θα δουλεύουν στους εργολάβους με μισθούς πείνας των 300 - 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα και για όσο καιρό τους χρειάζεται η επιχείρηση".

- Ζούμε στην εποχή μετεξέλιξης των ΟΤΑ σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης βασικών υπηρεσιών;

"Ζούμε στον καπιταλισμό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης του. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες, σαν όργανα του καπιταλιστικού κράτους, σαν οργανισμοί τοπικής διοίκησης, λειτουργούν σαν ''λαγοί'' εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προώθησης των εργασιακών σχέσεων τύπου ''γαλέρας'', των ιδιωτικοποιήσεων, της φορομπηξίας. Αυτό έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο και αυτό κάνουν. Αυτοί που αντιπολιτεύονται με όρους διαχείρισης, ότι τάχα αυτοί θα διαχειρίζονταν καλύτερα την κατάσταση στο υπάρχον πλαίσιο, το κάνουν διεκδικώντας να είναι αυτοί ''χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη'', εφαρμόζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο".

- Εχει πετύχει ο θεσμός του "Καλλικράτη" ή κατά τη γνώμη σας χρειάζεται αναμόρφωση;

"Οταν λέγαμε -και μάλιστα σε συνεντεύξεις και στην εφημερίδα σας- ότι ο ''Καλλικράτης'', η νέα αλλαγή της τοπικής και περιφερειακής διοικητικής δομής της χώρας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, ότι σηματοδοτεί την ένταση της επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους θα κατακερματιστούν, θα μεταφερθούν στα όργανα τοπικής διοίκησης και θα υποβαθμιστούν, ότι οι επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό θα περικοπούν δραστικά, ότι οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους των δήμων θα είναι ολέθριες, ότι θα διευκολύνει και θα ενισχύσει την επιχειρηματική δράση και τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν τα λέγαμε γιατί έχουμε κάποιες υπερφυσικές ικανότητες, αλλά γιατί ξέρουμε πολύ καλά την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί ξέρουμε ότι καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της, όσο στην εξουσία είναι τα μονοπώλια. Τότε και τώρα, οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την ελεύθερη οικονομία, το κεφάλαιο, την Ε.Ε. αντιπολιτεύονταν τον ''Καλλικράτη'' στα δευτερεύοντα ή επικέντρωναν στο χωροταξικό και αποπροσανατόλιζαν τον κόσμο από το κύριο. Επομένως, όσον αφορά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου ο ''Καλλικράτης'' πέτυχε και καμιά αναμόρφωσή του δεν πρόκειται να φέρει κάτι καλό για τα λαϊκά συμφέροντα".

- Ο Δήμος Καλαμάτας -και όχι μόνο- εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον αδυνατεί να δώσει απάντηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αρκεί να δηλώνουμε ότι οι ΟΤΑ στερούνταν αρμοδιοτήτων;

"Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να λυθεί σε τοπικό επίπεδο για το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Χρειάζεται κεντρικό σχεδιασμό και πόρους από το κράτος, διαμόρφωση εθνικού σχεδίου αποκομιδής απορριμμάτων και ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα και χωρίς την καρκινογόνο καύση. Εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και σε τοπικό επίπεδο, αλλά κυρίως από τις κυβερνήσεις, που εδώ και πολλά χρόνια άφηναν το ζήτημα στην τοπική διοίκηση, για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο που έχει πια στρωθεί το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τσακώνονται για το ποιος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως θα καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από επιδοτήσεις κοινοτικές, κρατικές, από τα ταμεία της τοπικής διοίκησης, από την ΔΕΗ -αν επιλέξουν την καύση για την παραγωγή ενέργειας. Θα πληρώνουμε δηλαδή 10 φορές για το ίδιο πράγμα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα τρώνε με 10 μασέλες".

"Ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες της αστικής δημοκρατίας"

- Πόσο ικανοποιημένος είναι ο αυτοδιοικητικός στον Δήμο Καλαμάτας από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

"Παρακολουθείτε κι εσείς τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα ξέρετε από πρώτο χέρι. Πολλές φορές δεν τηρείται από τον πρόεδρο της πλειοψηφίας ούτε ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες της αστικής δημοκρατίας τους. Οχι, βέβαια, ότι διαφορετικά θα άλλαζε κάτι, γιατί οι συσχετισμοί είναι διαμορφωμένοι υπέρ της εκάστοτε πλειοψηφίας με βάση τον εκλογικό νόμο".

- Σκέπτεστε να είσαστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

"Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς αυτή η ερώτηση, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ προσφέρουμε από οποιαδήποτε θέση αποφασίσει το κόμμα μας".

"Απλή αναλογική και δήμαρχος από το Δ.Σ."

- Η συζητούμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων -με χωριστά ψηφοδέλτια- σας βρίσκει σύμφωνο;

"Η θέση του ΚΚΕ είναι καταγεγραμμένη και γνωστή εδώ και χρόνια. Ζητάμε την απλή αναλογική για την εκλογή των συμβούλων και την εκλογή του δημάρχου μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ολα τ’ άλλα είναι παιχνίδια που εξυπηρετούν τα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου, που στόχο έχουν να ελέγξουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης".

- Θα συζητούσατε ενδεχόμενη κοινή κάθοδο ή συνεργασία με κάποιον από τους υφιστάμενους σήμερα συνδυασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

"Σε καμιά περίπτωση, γιατί οι υπάρχοντες συνδυασμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν την λογική της διαχείρισης του σημερινού δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, του ευρωμονόδρομου και της ελεύθερης αγοράς. Εμείς θα συνεργαστούμε με δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν ενάντια στο σημερινό αδιέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στο κεφάλαιο και τις ενώσεις του, τις κυβερνήσεις του, τα κόμματά του και τα στηρίγματά του στους δήμους και τις Περιφέρειες. Μαζί με όσους θέλουν να βάλουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξουμε το δρόμο για την λαϊκή εξουσία".

- Είναι επιζητούμενη -ή έστω επιθυμητή- από την πλευρά σας η στήριξη από κάποιο πολιτικό κόμμα;

"Σας απάντησα ήδη, δεν υπάρχει καμιά προσωπική φιλοδοξία. Εμείς στο ΚΚΕ δεν λειτουργούμε ατομικά αλλά συλλογικά και δεν το κρύβουμε ότι τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" τα στηρίζει το ΚΚΕ σ’ όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας".

- Ποια είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον Δήμο Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια;

"Προτεραιότητα για μας είναι ό,τι συμφέρει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, όλες τις λαϊκές οικογένειες. Για να γίνουν όμως αυτά, χρειάζονται γενικότερες αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο και τοπικά, στα συνδικάτα, παντού. Ομως το κυριότερο είναι ο λαός να πιστέψει στο δίκιο του και στη δύναμή του, να συσπειρωθεί και να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ για γενικότερες αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, να πάρει δηλαδή τα κλειδιά της χώρας και της οικονομίας στα χέρια του".