Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 08:08

Η συγγραφέας Βασιλική Μουργελά για το νέο της βιβλίο: "Οι γιορτές πάντα μοσχομυρίζουν υπέροχα"

 

Ο Αϊ-Βασίλης έχει ένα σωρό δουλειές και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια αναποδιά!

Ο Ντάνσερ, ένας από τους οκτώ ταράνδους που οδηγούν το έλκηθρό του, εξαφανίζεται και όλοι τον αναζητούν.

Μάθετε πώς θα καταφέρει να τον ανακαλύψει και από ποιες ατυχίες περνάει μέχρι να βρει τον τάρανδο που λείπει, Παραμονή Πρωτοχρονιάς!

"Οσο υπάρχει φαντασία σίγουρα θα μπορούσα να γράψω και κάποια άλλη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ντάνσερ", λέει μιλώντας στην "Ε" και το eleftheriaonline.gr η Βασιλική Μουργελά με αφορμή το νέο της παραμύθι "Πού είναι ο Ντάνσερ;".

Η ίδια «προσκαλεί» μικρούς και μεγάλους να περάσουν διασκεδαστικές και αξέχαστες στιγμές γεµάτες περιπέτεια και να ανακαλύψουν την αξία της προσφοράς και του μοιράσματος, της χαράς και το μυστικό για μια νέα, ευτυχισμένη χρονιά!

"Ποιος ξέρει, μπορεί τα επόμενα Χριστούγεννα να δούμε τον Ντάνσερ σε νέες περιπέτειες", λέει η συγγραφέας.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

 - Τι σας αρέσει περισσότερο όταν γράφετε ιστορίες με θέμα τις γιορτές;

Αγαπώ πολύ τις στιγμές αυτές γιατί το μυαλό τρέχει στα όμορφα παιδικά μου χρόνια. Γεμίζει με πολύχρωμες εικόνες και γλυκά συναισθήματα. Eχω μεγαλώσει σε μια παραδοσιακή οικογένεια που ζούμε τα ήθη και τα έθιμα και οι γιορτές πάντα μοσχομυρίζουν υπέροχα. Eτσι τα βιώματά μου αποτυπώνονται  αντίστοιχα και στο χαρτί.

 

 - Υπάρχουν άλλα χριστουγεννιάτικα θέματα ή ιστορίες, στις οποίες θα θέλατε να συμμετέχει ο Nτάνσερ;

Όσο υπάρχει φαντασία σίγουρα θα μπορούσα να γράψω και κάποια άλλη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ντάνσερ. Δεν το είχα σκεφτεί αλλά σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ιδέα. Ποιος ξέρει μπορεί τα επόμενα Χριστούγεννα να τον δούμε λοιπόν σε νέες περιπέτειες.

 

 - Για ποιες ηλικίες είναι πιο δύσκολο να γράψει κανείς; Γιατί έχετε γράψει για σχολικής και προσχολικής ηλικίας.

H κάθε ηλικία έχει τις δικές της δυσκολίες και τις δικές της αναγνωστικές απαιτήσεις. Ανεξάρτητα από την ηλικιακή κλίμακα επειδή απευθύνομαι σε παιδικές ψυχές αφιερώνω χρόνο στην επεξεργασία της ιδέας μέχρι να φτάσει στους μικρούς αναγνώστες.

 

 - Ξέρετε το τέλος της ιστορίας σας όταν βάλετε το στυλό σε χαρτί; Αν ναι, έχετε αλλάξει ποτέ το τέλος αφού ξεκινήσατε να γράφετε;

Σπάνια σκέφτομαι το τέλος από το στάδιο  της σύλληψης της ιδέας. Συνήθως το αποφασίζω όταν βρίσκομαι στα μισά της οπότε ξέρω πλέον και το τέλος που θα δώσω.

 

 - Ως εκπαιδευτικός γνωρίζετε από πρώτο χέρι την απόλαυση της ανάγνωσης. Τα παιδιά αγαπούν το διάβασμα, τι διαπιστώνετε;

Αυτό το θέμα που αγγίζουμε τώρα είναι πολύ μεγάλο. Μπάζει νερά η βάρκα από παντού ας μου επιτραπεί να πω. Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι. Εχω να πω όμως πως το ποσοστό των μικρών αναγνωστών είναι μικρό. Το φλέγον ζήτημα είναι όμως γιατί συμβαίνει αυτό και επίσης το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ευθύνονται τα παιδιά για αυτό.

 

 - Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία στην εποχή της τεχνολογίας;

Τα παιδιά πρέπει να έρχονται κοντά στα βιβλία από μικρή ηλικία ώστε οι γονείς να γίνονται συνοδοιπόροι με τους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς μπορούν να:

  • Πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς.
  • Πηγαίνουν μαζί  τους στις Δημοτικές  βιβλιοθήκες.
  • Να πηγαίνουν μαζί τους σε δράσεις που γίνονται  με εργαλείο το βιβλίο.
  • Να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά τους την δική τους βιβλιοθήκη στο σπίτι τους.

 

 - Ενας διεθνής συγγραφέας με τον οποίο θα θέλατε να συνυπογράψετε ένα βιβλίο;

Αγαπώ πολύ τον Χόρχε Μπουκάι αν και δεν γράφει παιδική λογοτεχνία θα πραγματοποιούνταν ένα όνειρο μου αν συνυπογράφουμε ένα βιβλίο.

 

 - Οι εκδόσεις "Συμμετρία" είναι γνωστές στο ευρύ κοινό ως εκδοτικός οίκος που ασχολείται με την έκδοση και διακίνηση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς θα την περιγράφατε;

Οι εκδόσεις "Συμμετρία" κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στο παιδικό βιβλίο και είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι κι εγώ στη νέα αυτή προσπάθεια ως συνοδοιπόρος. Ξεκίνησε η συνεργασία μας με τους καλύτερους οιωνούς και εύχομαι να συνοδεύουν το ταξίδι μας μόνο ούριοι άνεμοι.

 

 - Πείτε μας κάτι που αγαπάτε περισσότερο από τα Χριστούγεννα!

Μου αρέσει να στολίζω το σπίτι, να φτιάχνω μελομακάρονα, να αγοράζω δώρα για τους αγαπημένους μου και φυσικά κάθε χρόνο ανυπομονώ για τον ερχομό του Αγιου Βασίλη όπως όλοι όσοι αισθάνονται παιδιά.

 

 - Πώς μπορούν οι αναγνώστες μας να σας ακολουθήσουν στο Διαδίκτυο;

Στο instagram @vasiliki_mourgela και στη σελίδα μου στο fb: vasiliki mourgela -Βασιλική Μουργελά.

 

 - Μια ευχή για το 2023;

Μακάρι να είχα ένα μαγικό ραβδί και να χαρίσω στα παιδιά όλου του κόσμου ευτυχία!

Σας ευχαριστώ. Kαλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βασιλική Μουργελά κατάγεται από την Αρκαδία αλλά αγαπά ιδιαίτερα τη Μεσσηνία και έχει επιλέξει να περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ. Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν 8 παιδικά βιβλία της και 2 ποιητικές συλλογές. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικά έργα. Το νέο της βιβλίο "Που είναι ο Ντάνσερ;" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Συμμετρία.