Σάββατο, 22 Απριλίου 2023 09:08

Ο CEO της D-MARIN μιλάει στην «Ε»: “Νέα πνοή στην Πύλο θα δώσει η Μαρίνα”

 Νέα πνοή στο παραλιακό μέτωπο της Πύλου σκοπεύει να δώσει η  D-Marin παραχωρησιούχος εταιρεία της Μαρίνας, ο CEO της οποίας Oliver Dorschuck μιλάει στην “Ε” για την επένδυση και το στρατηγικό της πλάνο, για το τίμημα παραχώρησης και το δίκτυο μαρινών που διαχειρίζεται. Τέλος σημειώνει ότι για τον χώρο των πρώην σφαγείων που διεκδικεί ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, η  D-Marine το παραχωρεί δωρεάν για να γίνει πάρκινγκ και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

 - Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της D-Marin μέσω της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη της μαρίνας Πύλου;   

Όραμά μας είναι να δημιουργούμε μοναδικές εμπειρίες yachting μέσα από ένα δίκτυο σύγχρονων μαρίνων στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Με τη νέα μαρίνα στην Πύλο, θέλουμε να δώσουμε νέα πνοή στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το τοπίο του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου διεθνείς και Έλληνες επισκέπτες 

Οι επενδύσεις μας μπορεί να φτάσουν τα 15 εκ. ευρώ και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι σημαντικά στην οικονομία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με το ICOMIA, κάθε 1 ευρώ δαπανάται για ελλιμενισμό σε μια μαρίνα, δαπανώνται από 5 ως 10 ευρώ στην τοπική οικονομία ενώ  για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 4,4 άμεσες θέσεις εργασίας  και άλλες 100 έμμεσες  στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας σε επιχειρήσεις που αφορούν προμήθειες, συντήρηση σκαφών, εστίαση κ.α

 

 - Γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στη μαρίνα Πύλου; 

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε η διεθνής προβολή της Μεσσηνίας που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς ποιοτικού και αειφόρου τουρισμού παγκοσμίως, καθώς και οι συνεχείς επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ - που συμμετέχει στην κοινοπραξία -στην περιοχή, πιστεύοντας στις προοπτικές της. 

Παρότι ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο είχε κηρυχθεί άγονος δύο φορές στο παρελθόν, η ΤΕΜΕΣ βοήθησε να δούμε τις σημαντικές προοπτικές που έχει αυτή η επένδυση. 

Από τη δική μας πλευρά, προσφέρουμε την παγκόσμια τεχνογνωσία μας και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό γνώσης και εμπειρίας στην ανάπτυξη και διαχείριση μαρίνων, με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε.

 

 

 - Τι σκοπεύετε να κάνετε με τον επίμαχο χώρο των πρώην σφαγείων εντός της μαρίνας, που διεκδικεί και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος; 

Έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχει ένα θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου χώρου. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε αυτό. Σε εμάς παραχωρείται η μαρίνα για 40  χρόνια όπως έχει χωροθετηθεί σύμφωνα με τα σχέδια που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη. H πρότασή μας προς τον Δήμο ήταν, από την αρχή και πριν ακόμα καταθέσουμε την προσφορά να του παραχωρηθεί δωρεάν ο χώρος αυτός,  για να τον λειτουργήσει ο Δήμος με δική του ευθύνη ως πάρκινγκ, αλλά και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως  έχουμε ήδη τονίσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

 - Ποιο είναι το τίμημα της παραχώρησης; Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι είναι χαμηλό. 

Το τίμημα για μία μαρίνα είναι πάντα σε συνάρτηση με το μέγεθος αυτής σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού και το μήκος σκαφών που μπορεί να φιλοξενήσει.   Στην μαρίνα της Πύλου προβλέπεται να δημιουργηθούν 130 θέσεις ελλιμενισμού, από τις οποίες οι 21 παραχωρούνται χωρίς κόστος, στα τοπικά αλιευτικά σκάφη. 

Η παραχώρηση προβλέπει την άμεση καταβολή εφάπαξ ποσού 550.000 ευρώ και στη συνέχεια  ποσοστό επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων της μαρίνας. Πιστεύουμε στο επιχειρηματικό μας σχέδιο και θεωρούμε ότι τα έσοδα θα είναι αμοιβαία επωφελή για την εταιρεία, το κράτος και για την τοπική οικονομία.   

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία σύμβαση παραχώρησης οπότε στην συνολική αξία του τιμήματος θα πρέπει να υπολογίζονται και η σημαντική επένδυση για τα έργα που θα εκτελέσουμε και που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Πύλου. 

Δεδομένης λοιπόν της χωρητικότητας και της επένδυσης που χρειάζεται η μαρίνα δεν θεωρούμε ότι το τίμημα είναι χαμηλό.

 

 - Η D-Marin είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης και διαχείρισης μαρίνων στη Μεσόγειο. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι να περιμένουμε στην Πύλο; 

Είμαστε μια πολυβραβευμένη εταιρεία με διεθνές αποτύπωμα και από τις μεγαλύτερες στον τομέα, με εξειδίκευση στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών διαχείρισης και ανάπτυξης μαρίνων. Σήμερα, διαχειριζόμαστε ένα δίκτυο 20 μαρίνων κορυφαίας ποιότητας που επεκτείνονται σε 7 χώρες στη Μεσόγειο, την Αδριατική, τον Περσικό Κόλπο και φυσικά και στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους εταίρους μας, τις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες.  Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, όπως online booking και check in, αισθητήρες ασφάλειας και "έξυπνα" bollards, για να  να παρέχουμε καινοτομίες στους πελάτες μας που κυριολεκτικά αλλάζουν το επίπεδο των υπηρεσιών σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η προσδοκία μας είναι η Μαρίνα της Πύλου να αναπτυχθεί σε μία premium boutique μαρίνα ώστε να αποτελέσει έναν νέο προορισμό yachting για τους υφιστάμενους και νέους πελάτες μας.