Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 15:00

Οι προτεραιότητες του Δημήτρη Οικονομάκου για την Καλαμάτα - Ο υποψήφιος δήμαρχος απαντά σε ερωτήματα της "Ε"

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου είναι μια δημοτική αρχή που είναι συνέχεια της προηγούμενης με 13 χρόνια διοίκησης και βέβαια μια παράταξη που έχει τη στήριξη της ΝΔ παρέα με αρκετούς ακροδεξιούς”, επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, σε συνέντευξή του στην “Ε”.

Παρατηρεί ότι “κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τώρα στην προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα μεγάλα και στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το λαό του δήμου μας” και παρουσιάζει αναλυτικά τα πιο σημαντικά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για την παράταξή του.

- Ποια είναι τα πέντε πιο σοβαρά ζητήματα (έργα - παραλείψεις - αδυναμίες), για τα οποία επικρίνετε τη δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου;

“Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου είναι μια δημοτική αρχή που είναι συνέχεια της προηγούμενης με 13 χρόνια διοίκησης και βέβαια μια παράταξη που έχει τη στήριξη της ΝΔ παρέα με αρκετούς ακροδεξιούς. Δεν προήλθε από παρθενογένεση ούτε εμφανίστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπηρέτησε πιστά την πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και την εφάρμοσε με ιδιαίτερο ζήλο. Η κριτική μας αφορά στα μεγάλα σε αυτά που αφορούν τη ζωή του λαού του δήμου μας και όχι μόνο σε 5 ή επιμέρους θέματα. Η κριτική μας ανάμεσα στα άλλα εστιάζεται στα εξής:

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στα οικονομικά του δήμου, όπου δεν έχουν γίνει μειώσεις τελών εδώ και 12 χρόνια, ενώ το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί μεταξύ 40% και 60%. Είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των εσόδων του δήμου προέρχεται από τη φορολογία του λαού και 30% από κρατικές επιχορηγήσεις. Κουβέντα επίσης δεν έβγαλε η δημοτική αρχή για τα χρωστούμενα από την κυβέρνηση ύψους πάνω από 100 εκ. ευρώ, για τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις, για το αποψιλωμένο προσωπικό και παράλληλα προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις στο πράσινο, στη καθαριότητα, στις οικονομικές υπηρεσίες, στα πολεοδομικά ζητήματα κλπ. Πως τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχε γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο στο Δήμο Καλαμάτας ενώ παράλληλα συμφώνησε στο εκτρωματικό έργο του Μορέα με απευθείας ανάθεση 80 εκ. ευρώ,
χωρίς να ψελλίσουν κουβέντα για τις ευθύνες του Μορέα στις φονικές πλημμύρες του 2016. Στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης με τη δεξαμενή του 1936 και τους αγωγούς δεκαετιών. Δεν έχουν φτιάξει μια νέα δεξαμενή τόσα χρόνια και δεν είχαν καν δρόμο για να προσεγγίσουν τα μηχανήματα. Στη διαχείριση σκουπιδιών με το αίσχος της Μαραθόλακκας που τώρα τα μεταφέρουμε στην Καλλιρρόη δημιουργώντας μια νέα χωματερή. Στην κατάσταση των σχολείων ιδιαίτερα στο πρώην Πολυκλαδικό και στα «λυόμενα» νηπιαγωγεία, στο 17ο Δημοτικό, στους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς που πετάνε έξω τα μισά και πλέον παιδιά, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο που στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο, στη μη δημιουργία νέου ΚΔΑΠ ουσιαστικά αυτά τα χρόνια. Στα υψηλά τέλη στη Φάρις που αποτελούν εμπόδιο για τις λαϊκές οικογένειες, στο επίπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι κάτω από τον πήχη των λαϊκών αναγκών. Στην εγκατάλειψη ουσιαστικά των Δημοτικών Ενοτήτων, όπου οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άσχημη κατάσταση, τα σχολεία σε κακή κατάσταση, η καθαριότητα συνεχώς χειροτερεύει με κάδους που ξεχειλίζουν και δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Η παραβατικότητα δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής στον τομέα αυτό σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά”.

- Ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες για σας και θα προωθήσετε στην ερχόμενη αυτοδιοικητική θητεία;

“Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τώρα στην προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα μεγάλα και στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το λαό του δήμου μας. Κυριαρχεί η επικοινωνία, η εικόνα, οι «μεγάλες προσωπικότητες» που αγαπάνε την πόλη, οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Προτεραιότητα για εμάς και αυτά που θα διεκδικήσουμε στο νέο Δ.Σ. είναι: Χρηματοδότηση από το κράτος για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος με αγωνιστικές διεκδικήσεις και όχι δήμαρχο ικέτη. Μείωση των δημοτικών τελών (καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κοινοχρήστων χώρων, νεκροταφείου) και της ύδρευσης κατά 40%. Αύξηση των τελών σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μεγάλα εμπορικά, ξενοδοχεία κλπ. Μείωση των διδάκτρων στις σχολές της Φάρις, νέα Πινακοθήκη, υλοποίηση του ανοιχτού θεάτρου και της ‘Ηλέκτρας’, δημοτικός θερινός κινηματογράφος. Ουσιαστική συντήρηση των σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες και όχι απλά το γνωστό σε όλους μας «εθιμοτυπικό βάψιμο». Να προχωρήσει η απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία και ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλο το δήμο με βάση τις κατευθύνσεις επιστημονικών ενώσεων, να κατασκευαστούν άμεσα όλες οι υποδομές για την απρόσκοπτη ύδρευση της πόλης και των χωριών του δήμου μας. Έργα για τον αθλητισμό. Να ολοκληρωθεί το προπονητήριο, νέο γήπεδο μπάσκετ στη Δυτική πόλη, αναβάθμιση των γηπέδων στο ποτάμι, δημιουργία γηπέδου στο Γαρδίκι, συνολική αναβάθμιση των κλειστών και του κολυμβητηρίου κ.α. Δημιουργία αξιοπρεπούς χώρου προσωρινής φιλοξενίας για τους μετανάστες που φτάνουν στο λιμάνι κατατρεγμένοι από πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση. Άμεση βελτίωση της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες με ενίσχυση των γραμμών στις γειτονιές και στην περιφέρεια του δήμου. Δημιουργία πάρκου στο Νέδοντα και αξιοποίηση των 48 στρεμμάτων
στη Δυτική Παραλία. Να μην προχωρήσει η γκετοποίηση της Μπιρμπίτας και να μην παραμείνουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες των καταυλισμών. Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, με προτεραιότητα την εργασία, την εκπαίδευση, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής. Δημιουργία φθηνής λαϊκής και φοιτητικής στέγης με δυναμικές κινητοποιήσεις στα υπεύθυνα υπουργεία. Να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων των αυτοαπασχολουμένων”.

- Τοπική αυτοδιοίκηση από τα κάτω προς τα πάνω, πραγματική αυτοδιοίκηση ή συνδεδεμένη με τις επιδιώξεις κυβερνήσεων και κομμάτων;

“Όποιος ισχυρίζεται ότι οι δημοτικές-περιφερειακές αρχές είναι ανεξάρτητες από την κυβερνητική πολιτική και τα κόμματα, το κάνει είτε από σκοπιμότητα, κρύβοντας την πραγματική του εικόνα είτε από βλακεία. Μια ματιά μόνο στην αποπομπή Νίκα και τον «διορισμό» Πτωχού θα τον πείσει.
Επίσης, μια ματιά στην πορεία του «ανεξάρτητου» σχήματος “Τόπος Ζωής” που έγινε τροφοδότης της δημοτικής αρχής και του κ. Πτωχού πάλι θα τον πείσει. Ο λαός πρέπει να αναρωτηθεί γιατί μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση” μιλάει καθαρά και ξάστερα από ποιον στηρίζεται και ότι πάει ενιαία σε Περιφέρεια και Δήμο. Θέλουν να ψαρέψουν σε θολά νερά, βλέπουν τον κόσμο σαν ψηφαλάκια για να προχωρήσουν αυτοί τα πολιτικά και προσωπικά τους σχέδια. Στον αντίποδα της σαπίλας, των «προσωπικοτήτων», των ρουσφετιών, των σωτήρων, των μεγάλων πληρωμένων μεταπτυχιακών είναι οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που παλεύουν με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα και ο λαός θα τους «δει» δίπλα του και την επόμενη μέρα μετά την απομάκρυνση από το ταμείο”.