Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 14:00

1.500 αθλητές – χορευτές στο «Kalamata Dance Cup 2023»: "Παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητα" λέει η Νίνα Δράκου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 5ου Διεθνούς Κυπέλλου Χορού «Kalamata Dance Cup 2023» το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα αναμένονται περισσότεροι από 1.500 αθλητές – χορευτές κάθε ηλικίας και οι συνοδοί τους.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν χορευτές από 11 χώρες και παγκόσμιοι κριτές χορού, σε ένα διήμερο event το οποίο αναμένεται να προσελκύσει πλήθος φίλων του χορού, μέσα από την άρτια οργάνωση της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας Dance Challenge και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Kalamata Dance Cup Νίνας Δράκου.

Η ίδια, λίγες μέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ μίλησε μεταξύ άλλων στην “Ε” για το θεσμό της πόλης, για το πώς ξεκίνησε η υλοποίηση του αλλά και για την επιλογή της τοποθεσίας έναντι άλλων.

-Τί είναι το Διεθνές Kalamata Dance Cup;

Είναι διαγωνισμός χορού που στις μέρες μας έχει εξελιχθεί σε παγκοσμίου επιπέδου αθλητική δραστηριότητα. Στηρίζεται σε κανονισμούς συμμετοχής και κανόνες βαθμολόγησης όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους διαγωνισμούς και φυσικά εποπτεύεται από σχετικούς εγχώριους και Διεθνείς Κριτές. Μικρά παιδιά, έφηβοι ή ενήλικές, ακόμα και πρεσβύτερες ηλικίες συναγωνίζονται μεταξύ τους και ακολουθούν τους κανόνες του “ευ αγωνίζεσθαι”. Εμείς απλώς προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να μην το περιορίσουμε μόνο στο διαγωνιστικό κομμάτι, αλλά να το διαμορφώσουμε ως μια συνολική πολύπλευρη διοργάνωση ενός μαγευτικού Σαββατοκύριακου απόδρασης στη Καλαμάτα που θα περιλαμβάνει επιπλέον πολιτιστικό πρόγραμμα με παραστάσεις κοινωνικού ή ιστορικού χαρακτήρα, χοροθεάματα από ΑμεΑ, διαλέξεις και επιμορφωτικά σεμινάρια χορού, εντάσσοντας και θέματα τουρισμού και αγροδιατροφής, με τις διάφορες παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, όπως ξενάγηση στην πόλη για τους επισκέπτες, μικρή έκθεση γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων κ.α. Είδαμε πως μια τέτοια ετήσια δράση, πρέπει να διεξάγεται όχι πλέον καλοκαίρι, αλλά φθινόπωρο, σε χαμηλή τουριστική περίοδο θεματικού τουρισμού για να συμβάλλει στην τοπική οικονομία και την τουριστική προβολή της πόλης όλες τις εποχές του χρόνου.

-Πώς ξεκίνησε η σύλληψη αυτής της ιδέας στην Καλαμάτα;

Γνωρίζοντας καλά ότι η Καλαμάτα ήταν ήδη το κέντρο του χορού με το Διεθνές Φεστιβάλ της, ο Σύλλογος μας αποφάσισε να φέρει στην Καλαμάτα το φεστιβάλ χοροαθλητισμού και τον αγωνιστικό χορό ως κάτι καινοτόμο και διαφορετικό που θα κινητοποιούσε τη νέα γενιά. Με συνέργειες και συνεργασίες κάθε χρόνο, γεννάμε και καινούριες ιδέες κυρίως στο πολιτιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια, είναι απαραίτητη η οικονομική υποστήριξη από κρατικούς φορείς. Φέτος, το 2023 κλείνουμε 5 χρόνια Kalamata Dance Cup, και θεωρείται επετειακή χρονιά για μας, άλλωστε το επιβεβαίωσαν και οι σχεδόν διπλάσιες συμμετοχές από πέρυσι. Ο κόσμος έχει αγαπήσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση που είναι υψηλού βεληνεκούς τόσο στο εύρος και στην ποικιλία των συμμετεχόντων όσο και στην υψηλή ποιότητα παραγωγή της. Μέσα σε 5 χρόνια με πάθος, σκληρή δουλειά και με το σύνθημα ‘Visit Kalamata to dance’ καταφέραμε την απήχησή του σε πολλές χώρες κι έτσι φέτος θα υποδεχτούμε για το event σχεδόν 2.000 αθλητές – χορευτές και συνοδούς από 13 χώρες και 3 ηπείρους. Δεν υπάρχει ελεύθερο κατάλυμα πλέον στην Καλαμάτα για το τριήμερο 3-5 Νοεμβρίου 2023 και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

-Εσείς συνεχίζετε την ενασχόληση σας με το χορό;

Όχι πια. Για πολλά χρόνια παράλληλα με τις σπουδές μου και τα μεταπτυχιακά μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο χορός ήταν πάντα το χόμπυ μου, στην πορεία ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό στο χοροαθλητισμό. Μόλις κατέκτησα το Κύπελλο Ελλάδος και έκλεισε αυτός ο κύκλος για μένα, ασχολήθηκα με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα. Τώρα πια χαίρομαι πολύ μόνο να βλέπω τα παιδιά, τους αθλητές να έχουν κίνητρα και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Χαίρομαι να βλέπω τους ευχαριστημένους γονείς για την εξέλιξη και τις διακρίσεις των παιδιών τους.

-Γιατί επιλέγετε την “Τέντα” και όχι το Μέγαρο Χορού;

Κάποιοι μπορεί να υποτιμούν το Διεθνές Κύπελλο Χορού KDC επειδή δεν διεξάγεται στο Μέγαρο Χορού. Αρχικά οι αγώνες αθλητικού χορού χρειάζονται τεράστιο παρκέ, επιπλέον χώρο για προθέρμανση και πολλαπλά αποδυτήρια. Όλα αυτά μόνο η Τέντα τα διαθέτει. Κατά δεύτερον τα 2.000 + πλέον άτομα που υποδέχεται το Φεστιβάλ μας δεν χωράνε στο Μέγαρο χορού. Και τέλος, ο χώρος της Τέντας διαμορφώνεται με την κατάλληλη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας ‘Dance Challenge’ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα Πανευρωπαϊκά Φεστιβάλ χορού του εξωτερικού. Ο κόσμος μας, έχει αγαπήσει την ‘Τέντα’ ως χώρο και είναι ένα από τα σημεία αναφοράς του φεστιβάλ μας.

-Πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα της διοργάνωσης;

Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε με πολύ δουλειά, προσωπική εργασία και αρκετές δυσκολίες. Ήθελε συνεχείς επαφές με την παγκόσμια χορευτική κοινότητα, δικτύωση και πολλά ταξίδια. Φανταστείτε ότι όλοι αυτοί οι καταξιωμένοι guests από το εξωτερικό, για να δεχτούν να εμφανιστούν σε ένα χορευτικό γεγονός, πρέπει να είναι τέτοιας εμβέλειας και ποιότητας, που να ανταποκρίνεται στην καταξίωσή τους ως καλλιτέχνες. Εδώ μπορείτε να φανταστείτε πόσο ρόλο έπαιξε η διαπροσωπική σχέση. Για να αποφασίσουν να παραστούν στην Καλαμάτα, έπρεπε να καταλάβουν και να πειστούν για την υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης του φεστιβάλ. Επόμενο βήμα ήταν να βρούμε χρηματοδοτήσεις και από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Σκεφτείτε πως για να σε εμπιστευτούν οι φορείς, πρέπει να αποδείξεις την σημαντικότητα της δράσης, την εξωστρέφειά της, πώς προάγει τον σύγχρονο πολιτισμό, πως βοηθάει στον συνολικό τουρισμό, την επισκεψιμότητα, τα οφέλη στην οικονομία, πώς προβάλλεται η χώρα στο εξωτερικό και μια σειρά από διάφορα αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Θέλει πολύ σκληρή δουλειά και οργάνωση. Και κάθε χρόνο ακόμα περισσότερο καθώς γιγαντώνεται το Φεστιβάλ και αυξάνονται οι απαιτήσεις του. Τέλος, έπρεπε να ενεργοποιήσουμε την τοπική και Πελοποννησιακή κοινότητα και γενικότερα την πανελλαδική χορευτική κοινότητα (σχολές χορού, Συλλόγους, ομάδες, κλπ) ώστε να καταλάβουν οι δάσκαλοι και γονείς τη σημασία και τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών τους σε αγώνες χορού και να αποκτήσουν κίνητρα για τους μαθητές τους, να δοθεί ένα έναυσμα για περισσότερη κινητοποίηση και εξέλιξη, όπως και επετεύχθη τελικώς. Το 1/3 των συμμετεχόντων πλέον είναι από Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος, Κορώνη, Κόρινθο κ.α. Η συνολική πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του φορέα μας της ομάδας μας καθώς και των επί μέρους συντελεστών που συγκροτούν το dance challenge Καλαμάτα σε σημαντικές διοργανώσεις στην Πελοπόννησο και κυρίως στη Μεσσηνία έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο στο να μας εμπιστευτούν οι φορείς γενικής Κυβέρνησης. Κακά τα ψέματα, είμαστε ένας πολύ ενεργός Σύλλογος, που σχεδιάζει και υλοποιεί το λιγότερο 3-4 μεγάλες εκδηλώσεις το χρόνο.