Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 07:40

Νάντια Γιαννακοπούλου: "Από διαρροές και μυστικοπάθεια η ένταση στην Καλλιρρόη"

"Εγιναν λάθος χειρισμοί από τους υπεύθυνους, είτε με μυστικοπάθεια, είτε με διαρροές, που οδήγησαν την τοπική κοινωνία σε καχυποψία και δημιούργησαν ανησυχία και ένταση", σημειώνει στην "Ε" η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, για το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τη χωροθέτηση της Καλλιρρόης. Επισημαίνει ότι "για να μπορεί ένα έργο να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται να έχει κοινωνική αποδοχή".

Εκτιμά ότι το "λεφτά υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου "ήταν πρωτίστως μια λάθος διατύπωση, μια ελλιπής διατύπωση, γιατί, αν υπάρχουν λεφτά, είναι στις τσέπες εκείνων που το κράτος αδυνατεί να εισπράξει. Ηταν ένα λάθος που πληρώσαμε ακριβά". 

Η Ν. Γιαννακοπούλου αναφέρει πως "ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία ούτε το πολιτικό σύστημα αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα". Παρατηρεί ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδοθούν χαρακτηριστικά άκρου σε ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ" και θεωρεί πως "ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρειάζεται ευρύτερες συγκλίσεις, ώστε να επιβιώσει ανάμεσα στη νέα πόλωση που δημιουργείται".

- Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι μειώθηκε η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς και τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία. Πόσο ανησυχητική είναι η συγκεκριμένη διαπίστωση για τον τόπο;

"Είναι ανησυχητική, γιατί αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο, ίσως, πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και η αποσταθεροποίησή του τροφοδοτεί τα πολιτικά άκρα και υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα, που είναι το νούμερο ένα προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Αυτό φυσικά δεν θα λυθεί διά μαγείας, αλλά με κινήσεις δικές μας, των πολιτικών, που δείχνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι δεν επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση".

- Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (23%) μεταξύ των χωρών του οργανισμού. Γιατί ακολουθείται ένα πρόγραμμα που χειροτερεύει την κατάσταση αντί να τη βελτιώνει;

"Οι Ελληνες έχουμε πράγματι υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες και αυτό το αναγνωρίζουν πολλοί. Το βασικό είναι οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε ως χώρα ξανά στα πόδια μας. Να ανακουφιστούν οι πολίτες και να αρθούν οι αδικίες. Το πρόγραμμα που ακολουθούμε, και έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι ήταν μονόδρομος, δεν είναι εύκολο, ίσως είχε και αρχικά λάθη. Ομως, σήμερα έχουμε ορατά σημεία βελτίωσης. Με τις θυσίες των Ελλήνων, έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εχουν γίνει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και πρέπει, βεβαίως, να γίνουν κι άλλες. Και αυτό -αν θέλουμε να δούμε όλη την εικόνα- αναγνωρίζεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Βέβαια έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να επιστρέψουμε στα παλιά επίπεδα διαβίωσης, αυτή τη φορά με πραγματικούς πόρους και όχι με δανεικά".  

"Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα"

 

- Η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και πάλι ότι δε θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα. Τι εγγυάται ότι αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις, αν το πρόγραμμα έχει και πάλι αποκλίσεις και η τρόικα πιέζει;

"Ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία ούτε το πολιτικό σύστημα αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος είναι απόλυτοι και θα επιμείνουν σε αυτό". 

"Αναγκαστήκαμε σε ιστορικό συμβιβασμό"

- Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα μνημόνια και την κρίση. Εδωσε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση Καραμανλή που απέτυχε και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το 2009;

"Ούτε εμείς στο ΠΑΣΟΚ γίναμε δεξιοί, ούτε στη ΝΔ έγιναν σοσιαλδημοκράτες. Ούτε φυσικά αλλάζουν οι αποτιμήσεις του ενός για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του άλλου. Και βεβαίως οι ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι τεράστιες και καταγεγραμμένες, τόσο πολιτικά, όσο και στη συνείδηση της κοινωνίας. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν ιστορικό συμβιβασμό και να συνεργαστούμε με τον “πολιτικό μας αντίπαλο”, αναλαμβάνοντας την ιστορική μας ευθύνη, για να βγει η χώρα από την κρίση. Οπότε καλό θα ήταν να εστιάσουμε στα θετικά αυτής της συνεργασίας, που πιστεύω θα είναι ωφέλιμη κι εποικοδομητική μέχρι τη λήξη της τετραετίας". 


- Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την κίνηση των "58" για την Κεντροαριστερά. Χωρίς αυτή έχει μέλλον και πιθανότητες επιτυχίας αυτή η προσπάθεια;

"Εγώ βλέπω με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία των "58". Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει τη θέση της η ΔΗΜΑΡ. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρειάζεται ευρύτερες συγκλίσεις, ώστε να επιβιώσει ανάμεσα στη νέα πόλωση που δημιουργείται. Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, θα ξεπεραστεί σύντομα από τις εξελίξεις και θα φέρει το βάρος της ιστορικής ευθύνης για ό,τι συμβεί".


- Ο ενιαίος φόρος ακινήτων συναντάει αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε αρκετά σημεία. Θα τον ψηφίσει τελικά, θα εγκρίνει τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια;

"Με την παρέμβασή μας πετύχαμε την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση, ώστε να γίνει δικαιότερη κατανομή των βαρών και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικό τρόπο. Εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων, όπως οι αγροτικές εγκαταστάσεις και τα οικόπεδα εντός σχεδίου.
Το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το εθνικό φορολογικό σχέδιο".

Ο Γ. Παπανδρέου καταψήφισε τη διάταξη για την ψηφιακή αδειοδότηση των καναλιών. Δεν υπάρχει ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ με αυτή τη διαφοροποίηση; Και πώς συνδυάζεται με την αποχή από την ψηφοφορία του Κ. Καραμανλή;

"Δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ζήτημα". 

- Γιατί δεν αξιοποιείται η λίστα Λαγκάρντ; Τι φταίει που η πολυπόθητη πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει στα λόγια;

"Η λίστα Λαγκάρντ ερευνάται ήδη από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες αρχές. Το τι έχει αποδώσει έως τώρα είναι άλλο θέμα. Ούτε εγώ, ούτε κανείς μπορεί να πει ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται στην λίστα είναι φοροφυγάδες. Αυτό θα το πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που διενεργούν τους σχετικούς ελέγχους. Στο γενικότερο θέμα της φοροδιαφυγής, θα έλεγα ότι συμβαίνει το αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που πολλά ονόματα επώνυμων φοροφυγάδων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολλές υποθέσεις έχουν ελεγχθεί και έχουν επιβληθεί σχετικά πρόστιμα, και βεβαίως πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος για όλους". 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευθύνη που του αναλογεί

- Ποια είναι η άποψή σας για τη θεωρία των δύο άκρων; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκληματική οργάνωση;

"Ασφαλώς όχι. Μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν ακραίες φωνές αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδοθούν χαρακτηριστικά άκρου σε ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με θεσμικό και πολιτειακό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αναλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη που του αναλογεί και να καταλάβει ότι ο ακραίος λόγος οδηγεί σε ακραία πολιτικά ήθη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν και σε ακραίες πράξεις. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο δημόσιος λόγος χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα".

Εκλογές στην αυτοδιοίκηση

- Συμφωνείτε με τις αλλαγές που ετοιμάζονται, με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;

"Σε επίπεδο αρχής δεν διαφωνώ, απλώς πρέπει να δούμε πόσο λειτουργικό είναι. Μέχρι τώρα έχουμε δει προσχέδιο. Εχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Θα περιμένω να δω το τελικό σχέδιο για να διαμορφώσω οριστική άποψη". 

- Τι λέτε σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τη δουλειά του και πολύ δύσκολα τα φέρνει βόλτα, για το "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου;

"Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Προσωπικά δεν μπήκα ποτέ σε αυτή τη λογική, ούτε θα εξισώσω εγώ τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας με αυτές του απλού πολίτη. Οπότε θα προτιμήσω να μιλήσω μαζί του για το πώς θα μπορέσει να ξαναβρεί δουλειά, πώς δηλαδή η Πολιτεία, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μπορεί να βοηθήσει σε άλλους προσανατολισμούς, παραδείγματος χάριν στην επιστροφή και απασχόληση περισσότερων στον πρωτογενή τομέα".

Λεφτά υπάρχουν;

- Το "λεφτά υπάρχουν" στις εκλογές του ήταν προεκλογική υπόσχεση - παραμύθι ή λάθος πολιτική εκτίμηση;

"Θεωρώ τον Γιώργο Παπανδρέου καλοπροαίρετο πολιτικό και δεν πιστεύω ότι ήθελε να πουλήσει παραμύθια. Θεωρώ λοιπόν ότι ήταν πρωτίστως μια λάθος διατύπωση, μια ελλιπής διατύπωση, γιατί, αν υπάρχουν λεφτά, είναι στις τσέπες εκείνων που το κράτος αδυνατεί να εισπράξει. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διευκρινίσει τι εννοούσε και αυτό που εννοούσε δεν είναι αυτό που επικράτησε. Ομως δυστυχώς στην πολιτική κάποιες φράσεις εξελίσσονται σε σύμβολα μια ολόκληρης εποχής. Ηταν ένα λάθος που πληρώσαμε ακριβά".

- Η κυβέρνηση στηρίζει το διαγωνισμό της Περιφέρειας για τα σκουπίδια. Με την αδιαφάνεια που παραδεχθήκατε και τη χωροθέτηση της Καλλιρρόης ερήμην της τοπικής κοινωνίας, δεν απειλείται η επιτυχία του διαγωνισμού;

"Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο σύνολό της είναι θεματοφύλακας για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι χρήσιμα και ωφέλιμα και όχι βλαπτικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά το έργο της Πελοποννήσου έχει την στήριξη τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εχω επίσης τονίσει ότι όπως ο κάθε νομός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης  των σκουπιδιών του, έτσι πρέπει να κάνει και η Μεσσηνία.

Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Η κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η κοινωνία πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση. Δυστυχώς, όπως όλοι παραδέχονται, έγιναν λάθος χειρισμοί από τους υπεύθυνους, είτε με μυστικοπάθεια, είτε με διαρροές, που οδήγησαν την τοπική κοινωνία σε καχυποψία και δημιούργησαν ανησυχία και ένταση. 

Από την πλευρά μου, τόσο ως γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ όσο και ως Μεσσήνια, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μου, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να διασφαλιστεί απόλυτα η διαδικασία της διαβούλευσης, στην οποία θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, ουσιαστική και κυρίως να οδηγήσει σε λύσεις που θα έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, γιατί κανένα έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει με το σύνολο της κοινωνίας απέναντί του". 

- Συμφωνείτε με τη χωροθέτηση της Καλλιρρόης; Τι λέτε στους δημάρχους που δεν γνωρίζουν ακόμα πόσα σκουπίδια θα πρέπει να δίνουν και πόσα χρήματα θα πληρώνουν;

"Εχω ήδη τοποθετηθεί τόσο δημόσια, όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς του νομού μας. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη και παραμένει αμετάβλητη. 

Η θέση μου όσον αφορά στη χωροθέτηση οποιουδήποτε εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, είτε αυτό αφορά στη Μεσσηνία είτε σε κάποια άλλη περιοχή, είναι ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις των περιβαλλοντικών όρων, και φυσικά να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών και κυρίως της τοπικής κοινωνίας, κάτι που άλλωστε απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Θα πρέπει να υπάρξει εφεξής πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών και απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια, προκειμένου μέσα από την διαβούλευση, που θα ξεκινήσει άμεσα, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ειδικά στο μείζον θέμα της χωροθέτησης του έργου, που πρέπει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή. Για μία φορά ακόμη τονίζω κατηγορηματικά ότι για να μπορεί ένα έργο να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται να έχει κοινωνική αποδοχή. Αλλιώς δεν "περπατάει" το έργο".

- Μιλάμε για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά ακόμα και σήμερα οι διοικητές των νοσοκομείων και οι γ.γ. των υπουργείων διορίζονται με κομματικά κριτήρια. Δεν υποτιμάται έτσι η νοημοσύνη του κόσμου;

"Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες. Υπάρχουν και ικανά στελέχη στα κόμματα, υπάρχουν και ανεπαρκείς. Φρονώ ότι προτιμότερο θα ήταν να κρίνουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά". 


- Κλείνοντας, έχει μέλλον η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ; Θα εξαντλήσει την 4ετία;

 

"Στόχος είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Η χώρα πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της και η πολιτική σταθερότητα είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να ορθοποδήσουμε. Ας αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και ας μην παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας".