Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 08:25

"Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης"

"Αυτό που επιδιώκω είναι να αναμοχλεύσω τη μνήμη, να ξαναθυμίσω τι είχε συμβεί, πώς εκείνα τα γεγονότα -της Κατοχής και του Εμφύλιου- συνδέονται με το σήμερα και να δείξω ότι πρέπει να μαθαίνουμε σωστά την ιστορία μας, ώστε να είμαστε καλύτεροι πολίτες".

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην "Ε", με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του "Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης" απόψε στις 8 στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.

Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;

"Αφορμή έδωσαν τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής και ειδικά στις μαρτυρικές πόλεις που κατέστρεψαν οι Ναζί, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα. Εκεί εμφανιζόταν η Χ.Α. να έχει πάρει ποσοστά πολύ υψηλά.

Αυτό μου έκανε φοβερή εντύπωση, πώς μπορεί κανείς να ψηφίζει τους νεοναζί σε τέτοιες περιοχές. Αρκετά γρήγορα ανακάλυψα ότι αυτά δεν ήταν αλήθεια, ότι στις ψήφους των μαρτυρικών χωριών -κι ενώ στο μεταξύ είχε ισχύσει ο ''Καλλικράτης''- προσμετρούσαν και τις ψήφους άλλων 30 χωριών. Χαρακτηριστικά, ισχυριζόταν η Χ.Α. ότι στο Δίστομο είχε πάρει 360 ψήφους, όταν στην πραγματικότητα, μέσα στο Δίστομο είχε πάρει 8.

Αυτό βεβαίως ήταν η αφορμή, γιατί το γεγονός ότι η Χ.Α. πήρε ψηλά ποσοστά σε όλη την Ελλάδα είναι κι αυτό αιτία προβληματισμού, μιας και ολόκληρη η Ελλάδα είχε υποστεί καταστροφές από τους Ναζί στη διάρκεια της Κατοχής.

Θεωρώ δε ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η κρίση, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, σχετίζονται άμεσα με την καταστροφή της χώρας τότε -και στη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά με τον Εμφύλιο, που ήταν απόρροια της Κατοχής".

Η απώλεια της ιστορικής μνήμης θεωρείτε ότι έχει να κάνει και με το σύστημα της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς για δεκαετίες τα σχολικά βιβλία ιστορίας τελείωναν με... τον Καποδίστρια;

"Σίγουρα έχει να κάνει και γι’ αυτό επέλεξα ένα σχολείο, το Λύκειο στο Δίστομο, για να παρουσιάσω ένα πρώτο ντοκιμαντέρ που είχα κάνει -για τις σφαγές στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας και τη συμμετοχή σε αυτές Ελλήνων συνεργατών των Ναζί.

Οχι ένα συνηθισμένο σχολείο, αλλά ένα σχολείο όπου τα παιδιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένα, γιατί μεγαλώνοντας στο Δίστομο ζουν μαζί με επιζώντες από το Ολοκαύτωμα.

Εκεί, στο Λύκειο του Διστόμου, γύρισα ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο ντοκιμαντέρ, με τις αντιδράσεις των παιδιών όταν έβλεπαν την ταινία. Οπως προκύπτει από τις αντιδράσεις τους, τα παιδιά -παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ ευαισθητοποιημένα άτομα- δεν ήξεραν πολλά πράγματα. Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει -και μου απηύθυναν- ήταν ''πώς εμείς δεν τα έχουμε μάθει αυτά;''.

Αυτό που επιδιώκω είναι να αναμοχλεύσω τη μνήμη, να ξαναθυμίσω τι είχε συμβεί, πώς εκείνα τα γεγονότα συνδέονται με το σήμερα και να δείξω ότι πρέπει να μαθαίνουμε σωστά την ιστορία μας, ώστε να είμαστε καλύτεροι πολίτες".

Η σκληρή στάση που έχει τηρήσει -διαχρονικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- η Γερμανία απέναντι στο φαινόμενο του νεοναζισμού θα μπορούσε, νομίζετε, να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

"Οπως η Ελλάδα, και η Γερμανία καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον πόλεμο, αλλά νιώθει μεγάλη ενοχή γιατί ήταν εκείνη η αιτία που συνέβησαν τόσα δεινά στην ανθρωπότητα, για τα τόσα εκατομμύρια νεκρών. Ως εκ τούτου είναι πιο ευαισθητοποιημένη και γνωρίζει πολύ καλύτερα την ιστορία".

Ανησυχείτε για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με τη δολοφονία Φύσσα, την εκτέλεση μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο;

"Ανησυχώ πάρα πολύ. Η δολοφονία του Φύσσα ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια της στάσης ανοχής που τηρούσε η πολιτεία, η οργανωμένη κοινωνία, απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους, ο Φύσσας θα ήταν ζωντανός σήμερα.

Τώρα, όμως, ανησυχώ πάρα πολύ, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με αυτή την ασφαλώς άνανδρη, αλλά πολύ αμφιλεγόμενη, δολοφονία των Χρυσαυγιτών και την ακόμα πιο περίεργη προκήρυξη με την οποία έγινε η ανάληψη της ευθύνης.

Ανησυχώ, γιατί πλέον οι νεοναζί έχουν αρχίσει να μολύνουν με αίμα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και είναι επικίνδυνο το αίμα σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα

Δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα παλιότερα, με την εξαίρεση της τρομοκρατίας της ''17 Νοέμβρη'', και τώρα άρχισε και πάλι το αίμα να ξαναμπαίνει στην πολιτική ζωή, μετά από τι 2001 -αν θυμάμαι καλά-, που σημειώθηκε το τελευταίο χτύπημα της ''17 Νοέμβρη''.

Δεν παραβλέπω και την ιστορία της Marfin, που ήταν μια άθλια δολοφονία βεβαίως, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατία.

Εδώ όμως, τώρα, έχουμε μηχανισμούς μυστικούς, με βάση τους οποίους παίζονται πολλά παιχνίδια, συνήθως. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό".

Ποιους καρπούς αναμένετε να αποκομίσετε από την προσπάθειά σας αυτή;

"Κατ’ αρχήν περιμένω μια ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδίως των νέων ανθρώπων, όπως και των μαθητών, γύρω από τα θέματα της ιστορίας μας, γύρω από την ανάγκη να υπάρξει πραγματική μελέτη για τα πραγματικά περιστατικά.

 

Κι ακόμα, περιμένω να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορεί να είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση που έχει για το πολιτικό σύστημα, αλλά η αντίδραση με την ψήφιση της Χρυσής Αυγής είναι μια τελείως λανθασμένη αντίδραση. Κι αυτό επειδή η Χ.Α. δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος".