Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 08:40

Ο “Θετταλός” στοχεύει να συνδέσει Μεσσηνία και Θεσσαλία

 

Νέα «πνοή» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Καλαμάτας είναι έτοιμος να δώσει ο νεοσύστατος, Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Μεσσηνίας “Ο Θετταλός”. Εχοντας μόλις 3,5 μήνες ζωής, ο εν λόγω Σύλλογος δημιουργήθηκε με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Θεσσαλών που ζουν στη Μεσσηνία καθώς επίσης και τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας, “συστήνοντάς” τον στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Γαργαλέτσιος, ανέφερε αρχικά πως η δημιουργία αυτή ήταν απόρροια της ανάγκης οι Θεσσαλοί της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους, μέσα από μια ιδέα που γεννήθηκε πριν ένα χρόνο, συνειδητοποιώντας μέσα από τους χώρους εργασίας, τις συναναστροφές τους αλλά και από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης πως οι Θεσσαλοί είναι αρκετοί στη Μεσσηνία. Ο ίδιος, ενημέρωσε πως ήδη ο Σύλλογος απαριθμεί 100 μέλη, ευελπιστώντας όπως είπε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, δεδομένου πως οι έχοντες καταγωγή από τη Θεσσαλία βάση των όσων γνωρίζει, είναι πάνω από 200 στη Μεσσηνία. «Αν μιλήσουμε για επίπεδο Περιφέρειας, ο αριθμός είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερος, γι’ αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχοι σύλλογοι στην Πελοπόννησο με τους οποίους σκοπεύουμε να έχουμε επαφές» πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο ρόλος ενός Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ενωτικός, όντας ένα μονοπάτι επικοινωνίας των μελών με τις ρίζες τους. 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα κινηθεί ο Σύλλογος, ο κ. Γαργαλέτσιος ενημέρωσε αρχικά πως βασικός σκοπός είναι να αποτελέσει μια κυψέλη ιδεών και κατευθύνσεων, όπως ο εθελοντισμός, το αίσθημα αλληλεγγύης και η ανάπτυξη περιβαλλοντολογικής συνείδησης. «Ανάμεσα σε αυτές, θα εστιάσουμε στην προώθηση δραστηριοτήτων σχετικά με την προστασία του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης, όπως και στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως επιθυμία του “Θετταλού” είναι η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους ώστε να προκύψουν από κοινού δραστηριότητες μέσα από την εξωστρέφεια. «Ακόμα, στο πλάνο μας είναι η συνεργασία με τοπικούς φορείς, δίχως να θίγεται η ανεξαρτησία μας» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως στόχος του Συλλόγου είναι να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένα τμήμα χορού και μια θεατρική ομάδα, κινούμενα στα μονοπάτια της Θεσσαλίας, όχι μόνο ως προς το καλλιτεχνικό σκέλος αλλά και σε αυτό της γαστρονομίας.

«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

Με παρουσία στη Μεσσηνία από το 2002, ο εκπαιδευτικός στο επάγγελμα Δημήτρης Γαργαλέτσιος, όπως και τα περισσότερα άτομα του ΔΣ, ήρθαν στο νομό λόγω εργασίας, αποφασίζοντας εν τέλει να παραμείνουν σε αυτόν. «Εχοντας γυρίσει σχεδόν όλη τη Μεσσηνία λόγω επαγγέλματος, από Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους έως Χώρα και Πύλο, μέχρι να εγκατασταθώ στην Καλαμάτα, μπορώ να πω πως πρόκειται για ένα όμορφο νομό, και μια ανθρώπινη πόλη ως προς τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ιδανική για να δημιουργήσει και να μεγαλώσει κάποιος την οικογένειά του. Τα δεδομένα αυτά έτσι μας έκαναν, να αγαπήσουμε την πόλη και να δραστηριοποιηθούμε σε αυτή» υπογράμμισε. Για το αν οι δύο περιοχές έχουν κάποια κοινά, ο ίδιος στάθηκε στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ολυμπο και τον Ταΰγετο με τα αντίστοιχα παράλια, καθώς και στη μουσική σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το κλαρίνο. «Εχοντας καταγωγή από τον Τύρναβο, ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο το ξακουστό σε όλη τη χώρα Τυρναβίτικο Καρναβάλι, θα μπορούσε να προκύψει μια συνεργασία με το ιστορικό Καρναβάλι της Μεσσήνης ή με το νεότερο αλλά επιτυχημένο Καλαματιανό Καρναβάλι, ανταλλάσσοντας ιδέες πάνω στο θεσμό αυτό, ακολουθώντας ενδεχομένως από κοινού εκδηλώσεις» επισήμανε.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Μεσσηνίας “Ο Θετταλός” επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώνοντας τον για τον σκοπό του συλλόγου, τους στόχους που έχουν θέσει και για τις δράσεις που έχουν προγραμματίσει το επόμενο διάστημα. Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες συνεργασίας του Συλλόγου με τον Δήμο Καλαμάτας και τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου δήλωσαν ότι προσβλέπουν σε γόνιμη συνεργασία. «Πέρα από τη γνωριμία μας με τον Δήμαρχο, συζητήσαμε για το ενδεχόμενο να μας δοθεί ένας χώρος στέγασης ώστε να μπορεί να μας βρει ο κόσμος και να πραγματοποιούμε τις δράσεις όπως και τις πρόβες μας» ενημέρωσε.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΑ ΛΕΙΚΑ

«Από την πλευρά μας κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους Θεσσαλούς της Μεσσηνίας να μας γνωρίσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειές μας, αρχής γενομένης από την πρώτη εκδήλωση μας σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων “Αρχόντισσα” στα Λέικα, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας» τόνισε, καταλήγοντας πως μέσα από τη δράση του Συλλόγου, προσδοκά να δοθεί το στίγμα των Θεσσαλών στη Μεσσηνία.