Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 08:22

Γιούλη Δανιγγέλη: "Το ήξερα από... πάντα νομίζω ότι θα ασχοληθώ με την μουσική"

Πρόκειται για τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις καλλιτεχνών που είναι γεννημένοι για να κάνουν αυτό που αγαπούν! Η Γιούλη Δανιγγέλη ήταν σίγουρη ότι θα ακολουθήσει το πεντάγραμμο!

"Το ήξερα από... πάντα νομίζω ότι θα ασχοληθώ με την μουσική" λέει χαρακτηριστικά και μας μιλάει για την πορεία της, για το πώς είναι… "μια παρέα από ψαράκια να σχηματίζουν μια μουσική  μπάντα", για τις μουσικές της συνεργασίες και βέβαια για την Καλαμάτα, όπου επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία!

-Σπουδές μουσικής από πολύ μικρή ηλικία και μετά Μουσικολογία. Αυτό σημαίνει πάθος για τη μουσική, ή και για το χώρο της εκπαίδευσης;

«Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλο πάθος για την μουσική! Το ήξερα από... πάντα νομίζω ότι θα ασχοληθώ με την μουσική. Ξεκίνησα κλασικό πιάνο στα 8 και ήδη αρχές γυμνασίου θυμάμαι ότι έλεγα σε όλους με σιγουριά, πως όταν μεγαλώσω θα γίνω μουσικός! Απλά το ήξερα! Και έπειτα ανέκαθεν είχα μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και πολύ καλή επικοινωνία. Αυτό το είδε σε μένα η δασκάλα του πιάνου μου που ήταν και διευθύντρια παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου. Και όταν στα 19 πήρα το πτυχίου του πιάνου μού εμπιστεύτηκε 5 παιδάκια να τους κάνω μάθημα και από τότε... πολλοί μαθητές σε ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα Μουσικοκινητικής και Συστήματος Orff».

-Είσαι επιτυχούσα του ΑΣΕΠ στην ειδικότητα της μουσικής. Πόσα χρόνια όμως περιμένεις διορισμό;

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι ανήκω σε μια ομάδα εκπαιδευτικών μουσικής που τολμώ να πω ότι είμαστε θύματα του πρόχειρου και λάθος συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί μουσικής που έχουν πάρει ένα πτυχίο ωδείου και είναι χρόνια διορισμένοι στο Δημόσιο και εμείς έχουμε πάρει πτυχίο ωδείου, πτυχίο Μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο, μας έβαλαν και δώσαμε ΑΣΕΠ το 2008 και επιτύχαμε, οι περισσότεροι έχουμε και μεταπτυχιακό σε παιδαγωγικά και είμαστε ακόμα περιφερόμενοι ανά την Ελλάδα, αναπληρωτές, με το άγχος κάθε Σεπτέμβρη αν, πότε και πού θα μας πάρουν! Υπάρχει απλά μια τρέλα και απίστευτη αδικία σε όλο το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών. Ετσι κι αλλιώς κάθε κυβέρνηση κάνει πρόχειρες αλλαγές στην Παιδεία χωρίς στρατηγική και λογική! Και τα θύματα φυσικά είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί! Φέτος υπάρχουν τρελά κενά σε όλες τις ειδικότητες και χάνονται πάρα πολλές ώρες μαθημάτων… Ποιος νοιάζεται;».

- Διδάσκεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου το μάθημα της μουσικής;

«Τα παιδιά επειδή πιέζονται πολύ από τα μαθήματα του σχολείου και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να βλέπουν την ώρα του μαθήματος μουσικής ως την "ώρα του παιδιού". Είναι στο χέρι του δασκάλου όμως να τους μάθει όμορφα τραγούδια, γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη να τραγουδήσουν, να αποκτήσουν όμορφα ακούσματα για να έχουν μια πιο κριτική στάση σε ό,τι κυκλοφορεί στα ραδιόφωνα και την τηλεόραση, να πάρουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις και κυρίως να αγαπήσουν τη μουσική!».

-Είσαι επικεφαλής ενός πρωτότυπου προγράμματος μουσικοκινητικής αγωγής σε ένα μεγάλο ωδείο της Αθήνας. Τι είναι ακριβώς το πρόγραμμα; Σε τι βοηθάει τα μικρά παιδιά;

«Φέτος ξεκίνησα μια πολύ όμορφη συνεργασία με το υπερσύγχρονο ωδείο Music-Studies Palaio Faliro. Φτιάξαμε εκεί τον "Μουσικό Βυθό", ένα μάθημα Μουσικοκινητικής Αγωγής με κεντρικό θέμα μια παρέα από ψαράκια που σχημάτισαν μια μουσική  μπάντα! Ο "Μουσικός Βυθός" απευθύνεται σε παιδάκια 3 έως 6 ετών που ταυτίζονται με την μπάντα των ψαριών, παίζουν κρουστά όργανα συνοδεύοντας τα τραγούδια, μαθαίνουν να τραγουδούν σωστά, μαθαίνουν τις νότες, τις δυναμικές, βασικά ρυθμικά σχήματα, συντονίζονται με άλλους και συνεργάζονται, συγκεντρώνουν την ακοή τους και κυρίως ξεκινάν μια πολύ καλή σχέση με την μουσική ώστε μεγαλώνοντας να συνεχίσουν αν θέλουν την εκμάθηση συγκεκριμένου μουσικού οργάνου».

- Εκτός από τη διδασκαλία είναι και οι εμφανίσεις με το συγκρότημα "Α Μπε Μπααααμ! Μπλομ"... Τι τίτλος!!! Σύστησέ μας το συγκρότημα και το ύφος του.

«Και φέτος έχω την χαρά να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς. Με την τραγουδίστρια Σοφία Παπουλάκου και τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό Γιάννη Χίνο μας ένωσε η κοινή αγάπη μας για το καλό, έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι και έτσι γεννήθηκε το σχήμα "Α Μπε Μπααααμ! Μπλομ". Το όνομα δείχνει ακριβώς την παιχνιδιάρικη διάθεση των μελών του σχήματος! Εχουμε κιθάρα, ακορντεόν και μικρά κρουστά οργανάκια, βασική τραγουδίστρια η Σοφία αλλά τραγουδάμε όλοι σε τριφωνίες και παίζουμε τραγούδια των Σ. Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Καζαντζή, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Χαΐνηδων, Χαρούλη και επιλεγμένα παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα σε διάφορες μουσικές σκηνές».

 -Αλλες εμφανίσεις με μεμονωμένους καλλιτέχνες;

«Εδώ και 5 χρόνια παίζω με την καταπληκτική τραγουδίστρια Αθηνά Ρούτση και εδώ και 3 χρόνια συναντήσαμε τον επίσης τρομερό κιθαρίστα Σπύρο Τυρέα και οι τρεις δημιουργήσαμε το σχήμα “Athina + the acoustic babies” . Παίζουμε καταρχήν τα τραγούδια της Αθηνάς που ηχογραφήθηκαν και θα κυκλοφορήσουν με τον τίτλο “The existence” και διασκευές με έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο, απαλό, smooth όπως συχνά λέμε μεταξύ μας.

Παράλληλα παίζω και με την Παυλίνα Βουλγαράκη και τον Αντρέα Μανθόπουλο, δυο νέα παιδιά που ετοιμάζουν τους προσωπικούς τους δίσκους. Παίξαμε την Πέμπτη 19 του μήνα στον "Σταυρό του Νότου" και συνεχίζουμε!

Με το νέο χρόνο, θα δούμε και κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθήνας, με προτεραιότητα την Καλαμάτα όπου εγώ έχω δεσμούς ισχυρούς, φιλικούς, συγγενικούς και την επισκεπτόμαστε αρκετά συχνά… οικογενειακώς!».