Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2014 16:13

O Γιώργος Γιαννόπουλος στην "Ε": "Θα ήθελα να δω σε κάθε πόλη ένα άγαλμα της αξιοκρατίας"

 

Τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με τα "39 σκαλοπάτια" θα αφήσει για λίγο ο Μεσσήνιος ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος για να ταξιδέψει στη Γερμανία με την ταινία του Γ. Οικονομίδη "Μικρό ψάρι", η οποία διεκδικεί βραβείο. Ο ίδιος μιλά στην "Ε" για τη μεγάλη αυτή στιγμή του ελληνικού σινεμά, καθώς και για τα άλλα πρότζεκτ, με τα οποία ασχολείται. Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές για τη Μεσσήνη, ενώ σχολιάζει τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας...

 

- Για πείτε μας για την πολυαναμενόμενη ταινία "Μικρό ψάρι" του Γιάννη Οικονομίδη.

"Είναι μια ταινία με πρωταγωνιστή το Βαγγέλη Μουρίκη. Εγώ κάνω έναν ιδιαίτερο ρόλο, σαν αυτούς που κάνω συνήθως, έναν επιχειρηματία - απατεώνα - τοκογλύφο, του οποίου σύζυγος είναι η Σόνια Θεοδωρίδου (η υψίφωνος). Παίζουν ακόμα η Πόπη Τσαπανίδου και άλλοι άνθρωποι που δεν είναι ηθοποιοί. Ηταν μια μεγάλη εμπειρία η ταινία, είμαι παιδί του σινεμά και πίστευα ότι ο Οικονομίδης θα φτάσει κάποια στιγμή σε μεγάλο φεστιβάλ, όπως και έγινε. Την επόμενη Τρίτη η ταινία θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία πάει στη διοργάνωση αυτή.

Είναι μια μεγάλη τιμή, τα αποτελέσματα θα βγουν το Σάββατο".

 

- Πώς αισθάνεστε για αυτή τη συμμετοχή;

"Θέλω να πω πως δεν είναι τυχαίο. Το έχω χτίσει. Δεν έκανα βιντεοκασέτες και τώρα δεν έχω διαμέρισμα, μένω στο νοίκι. Γουστάρω αυτή την αισθητική του σινεμά και του Οκονομίδη και το ζω με όποιο τίμημα. Αισθάνθηκα και πάλι δημιουργός".

 

- Πώς είναι η συνεργασία με τον Κατσουλάκη φέτος στο ΔΗΠΕΘΕΚ;

"Ο Κώστας είναι ένα ταλαντούχο παιδί, με το οποίο έχουμε αποφοιτήσει από την ίδια σχολή, τη Σχολή Θεοδοσιάδη. Είναι ένας ευφυής σκηνοθέτης, που αν ζούσε στην Αθήνα θα ήταν από τα "πρώτα" ονόματα. Είναι ένας σκηνοθέτης που ακούει τον ηθοποιό, τον αγαπάει και τον ακούει. Ετσι είναι και ο Οικονομίδης και ο Γραμματικός και ο Κοκκινόπουλος, άνθρωποι που έχω δουλέψει και εκτιμώ".

 

- Αρα είστε ικανοποιημένος από τη φετινή χρονιά όσον αφορά τη δουλειά σας.

"Δεν έχω μείνει ποτέ άνεργος, το τελευταίο διάστημα έκανα ακόμη 2 ταινίες. Η μία ήταν το "The final payoff" που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κύπρου, του Αλέξανδρου Λεονταρίτη. Εκανα και μία ακόμη μικρού μήκους. Γενικά δεν υπάρχει σεζόν που να μην κάνω σινεμά". 

 

- Και λέγατε πριν ότι είχατε και πρόταση από το ΚΘΒΕ αλλά επιλέξατε και πάλι Καλαμάτα...

"Δεν μπορώ να μην είμαι κοντά στον τόπο μου, μόλις ακούω Μεσσηνία κάτι με πιάνει. Κάποια στιγμή θέλω να μείνω μόνιμα. Αυτή η μεγάλη μου αγάπη με ενέπνευσε να γράψω το σενάριο "Μεσσηνία: ο παράδεισος" και να το καταθέσω σε όλους τους δήμους, με σκοπό να γυριστεί σε βίντεο και να εξυπηρετήσει διαφημιστικούς σκοπούς. Θέλω επίσης να βοηθήσω στην προσπάθεια του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021". 

 

- Επίσης ποτέ δεν έχετε αφήσει και το τραγούδι ως τώρα.

"Ναι, φέτος κάθε Πέμπτη τραγουδάω στη Μεγαλόπολη και το καλοκαίρι κάτι ετοιμάζω εδώ στην Καλαμάτα, σε ένα νέο χώρο. Γουστάρω το καλό λαϊκό τραγούδι, αν και διαφωνώ με τους τίτλους και τις ταμπέλες. Εχω ηχογραφήσει κάποια κομμάτια για ένα cd από το Mad και στη συνέχεια θα γράψουμε κι άλλα".

 

- Είστε δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης. Διατηρείτε τον ενθουσιασμό σας ή έχει επέλθει κάποια απογοήτευση από την ενασχόληση με την πολιτική;

"Πρέπει να ξέρεις τι να περιμένεις. Ηξερα πού μπήκα. Παντού υπάρχουν τα καλά και τα κακά, πρέπει να ξέρεις να ξεπερνάς τα εμπόδια που βλέπεις μπροστά σου, όπως και τις κακοτοπιές. Ετσι, έχω αποφασίσει να κατέβω για δημοτικός σύμβουλος στη Μεσσήνη, με συνδυασμό που θα ανακοινωθεί σύντομα".

 

- Μετανιώνετε που πριν από κάποια χρόνια είχατε στηρίξει ανοικτά το Γιώργο Παπανδρέου;

"Οχι, γιατί επέλεξε ένα έξυπνο σχέδιο για να μην πτωχεύσει η χώρα. Απορώ που δεν το καταλαβαίνουν οι Ελληνες, ειλικρινά. Μπορούν να έρθουν μόνιμα εδώ η Μέρκελ και ο Σόιμπλε; Αφού είμαστε αδύναμοι να εισπράξουμε, δε το' χουμε. Ο Ελληνας δεν ξέρει το "συγγνώμη", το "παρακαλώ" και το "μπράβο". Αν κάποτε καταφέρει να τα αρθρώσει, θα δε θα έχουμε ανάγκη και το μνημόνιο. Είχαμε κάτι μισθούς στην Ελλάδα, στο Δημόσιο, στους δήμους... απίστευτους, μέχρι και για τα πιο απλά επαγγέλματα. Δηλαδή ο Νανόπουλος που είναι αστροφυσικός πόσα έπρεπε να πάρει; Αυτή την Ελλάδα μάλλον θέλουν αυτοί που φωνάζουν".

 

- Λίγοι θα συμφωνήσουν με τα όσα λέτε...

"Μια σωστή κουβέντα είπε ο Πάγκαλος και έπεσαν να τον φάνε. Να λέμε τις αλήθειες όμως. Αυτή την παρούσα στιγμή θα μπορούσε να είναι άλλος πρωθυπουργός καλύτερος από το Σαμαρά; Θα ήθελα να το μάθω. Πιστεύω πως κάνει ό,τι μπορεί. Οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να ενωθούμε. Ηταν μια ευκαιρία αυτή, με την πρόσφατη συγκυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν το καταλάβαμε. Στεναχωρήθηκα που έφυγε ο κ. Κουβέλης ειλικρινά. Αλλά η Αριστερά πάντα ήταν φοβική και κομπλεξική".

 

- Εκλεισε και η ΕΡΤ με τον τρόπο που έκλεισε και αυτό έκανε πολλούς, ακόμα και πολιτικούς, να τα χάσουν.

"Εγώ χάρηκα που έγινε αυτό. Εγραψα στο Facebook "Η κίνηση ρουά ματ - δεν καταλαβαίνει τίποτα ο Καλαματιανός". Εχουμε μάθει μια ζωή στη διαβούλευση. Ε, η πλειοψηφία αποφάσισε για το πράγμα αυτό, έπρεπε να μένουν εκεί πάντα τόσες χιλιάδες εργαζομένων; Δε μιλάω προσωπικά για κανέναν, αλλά δούλευαν όλοι αυτοί όντως;".

 

- Τι θα θέλατε να δείτε στο εξής στον πολιτικό κόσμο, στην κοινωνία;

 

"Θα ήθελα να δω σε κάθε πόλη ένα άγαλμα της αξιοκρατίας, της αξίας. Θέλω να δω να μονιμοποιείται σε μια δουλειά ο άξιος και ο ανάξιος να πηγαίνει σπίτι του. Αυτό έχω πει και το ζητάω ειδικά από την Αριστερά, που μια ζωή φωνάζει για μονιμότητα. Να μιλήσει για μονιμότητα στην αξιοκρατία".