Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 08:29

"Ο θησαυρός του Ταϋγέτου"από τη συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη

Ενα βιβλίο με φόντο την πατρίδα της, την Αλαγονία εξέδωσε πρόσφατα η πολυγραφότατη συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη. "Ο θησαυρός του Ταϋγέτου" είναι μια ιστορία που βασίζεται στα καμώματα δύο διδύμων αγοριών. Η ίδια είναι μητέρα κι έτσι όπως λέει στην "Ε", έχει πολλά ερεθίσματα όσον αγορά την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων...

- Εχεις γράψει πολλά βιβλία, πώς αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο με φόντο την Αλαγονία;

"Εχοντας γράψει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ και με τις Εκδόσεις Μίνωας και να επιχειρήσω να γράψω ένα μυθιστόρημα για την πολύ αξιόλογη σειρά τους, «Λογοτεχνικές εξερευνήσεις», τα βιβλία της οποίας απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και πάνω. Κάθε ιστορία διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας. Σκοπός της σειράς με θέμα «Ταξίδια στην Ελλάδα» είναι οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, με την πολιτιστική και πολιτισμική του παράδοση αλλά και με την ιστορία του.  Αποφάσισα λοιπόν να γράψω για τον δικό μου τόπο, για τη γενέτειρα των γονιών μου, για το βουνό που αγαπώ και με εμπνέει, για το χώμα που φιλοξενεί όλες μου τις ρίζες – για την Αλαγονία μου στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Και φυσικά, με συγκινεί σαν τοπίο το οποίο έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Πέραν τούτου, κάθε καλοκαίρι περνάμε υπέροχες οικογενειακές διακοπές εκεί όπου τα 3 μου παιδιά εξερευνούν κάθε της γωνιά".  

- Διαβάζουν τα σημερινά παιδιά όπως διάβαζαν παλιότερα; 

"Πιστεύω ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα νέο αναγνωστικό κοινό το οποίο μεγαλώνοντας διαβάζει πιο συστηματικά.  Εχει βοηθήσει σε αυτό η παραγωγή πολλών αξιόλογων βιβλίων, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, οι δράσεις γύρω από το παιδικό βιβλίο, οι επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία και γενικότερα η τάση προς τη φιλαναγνωσία ως κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό, σε σύγκριση με την παλαιότερη αρνητική αντιμετώπιση της ανάγνωσης «εξωσχολικών» βιβλίων. Μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτές τις δράσεις θα πρέπει να δώσουμε στα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ, το οποίο, δυστυχώς, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κλείσει οριστικά για αδιευκρίνιστους λόγους".

- Πώς θα χαρακτήριζες τους μικρούς σου ήρωες; Τι στοιχεία τους δίνεις;

"Οι ήρωες του βιβλίου είναι δύο δίδυμα αδέρφια, 9 ετών, εξερευνητές της φύσης και λάτρεις των περιπετειών. Εμπνευσμένοι από τους γιους μου, έχτισα τους χαρακτήρες γνωρίζοντας πολύ καλά τι εστί αγόρι στην συγκεκριμένη ηλικία, όπου όλα μοιάζουν πιθανά άλλα σταδιακά ωριμάζουν αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες και τις δυσκολίες της ζωής. Το ότι δείχνουν τόλμη και όρεξη για περιπέτεια δεν κρύβει τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες τους. Ενωμένοι ανακαλύπτουν τα μυστικά του Ταϋγέτου και την ομορφιά που προσφέρει σε πολλά επίπεδα της ζωής τους".

- Ποιες εικόνες, ποιες μνήμες από την Αλαγονία κρατάς μέσα σου όταν είσαι μακριά από εδώ;

"Το αγαπημένο μου μέρος είναι η Λουσίνα διότι μοιάζει με τροπικό δάσος ή με κάποιο μαγικό μέρος όπου ζουν μόνο νεράιδες. Οι μνήμες και οι εικόνες, ωστόσο, είναι πολλές. Είναι η αλλαγές της φύσης με κάθε εποχή. Τα οπωροφόρα δέντρα να ανθίζουν την άνοιξη, ο βιολογικός μας κήπος στην κάτω λαχίδα του σπιτιού να πλημμυρίζει από ζαρζαβατικά το καλοκαίρι, τα κάστανα και οι κολοκύθες του φθινοπώρου, η μυρωδιά από τις ξυλόσομπες και τα τζάκια το χειμώνα.  Και οι παιδικές μνήμες με συγκινούν, τρέχοντας στα καλντερίμια προς τη πάνω ή κάτω μεριά, παίζοντας αμπάριζα ή μήλα στη πλατεία με όλα τα παιδιά ή πηγαίνοντας βόλτα στο «βουνάκι». Θυμάμαι και τα πανηγύρια που ζωντανεύουν μικρούς και μεγάλους για να τιμούμε τους Αγίους ή την ξακουστή παραγωγή του χωριού, την περίφημη Αλαγονιακή πατάτα".


Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη, όμως κατάγεται από την Αλαγονία της Μεσσηνίας. Είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας από το 2001 με πάνω από 30 τίτλους στο ενεργητικό της. Ανήκει σε 2 κόσμους... χωρισμένους από έναν ωκεανό, ενώ αγαπάει και πλάθει ιστορίες σε 2 γλώσσες. Βιβλία της έχουν βραβευτεί, μεταφραστεί και παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ίδια κάνει σαφές πως τα πιο σπουδαία της βραβεία, είναι τα 3 της παιδιά.  Περισσότερα για αυτήν υπάρχουν στο www.mariasbooks.com ή στο ιστολόγιο της www.mariasbooks.blogspot.com.