Πέμπτη, 01 Μαϊος 2014 10:13

70 χρόνια από τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944

70 χρόνια από τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, όταν η Μεσσηνία θρήνησε δεκάδες πατριώτες που εκτελέστηκαν από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στις 27 Απριλίου 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ σκότωσαν σε ενέδρα στην περιοχή των Μολάων ένα Γερμανό στρατηγό και το μεγαλύτερο μέρος της φρουράς που τον συνόδευε.

 

Η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Ελλάδος ως αντίποινα ανακοινώνει τον «τυφεκισμό 200 κομμουνιστών την 1.5.1944» και ότι «Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς». 

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, στις 9 το βράδυ της Πρωτομαγιάς ο δεσμοφύλακας φώναξε 30 ονόματα κρατουμένων πατριωτών στην Καλαμάτα. Τους πήραν άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και τους οδήγησαν στην πλατεία Ταξιαρχών όπου περίμεναν άλλοι 50 συνεργάτες των Γερμανών και με δύο φορτηγά τους οδήγησαν στα Σφαγεία. Από εκεί οδηγήθηκαν σε πλάτωμα δίπλα στο Νέδοντα, στη στροφή της οδού Σπάρτης προς την Αλαγονία, και εκτελέστηκαν κατά ομάδες με πολυβόλα από τα χέρια των ταγματασφαλιτών.

Σύμφωνα με το Ν. Καράμπελα, εκτελέσθηκαν οι εξής: Γκιούλος Παναγιώτης Ι., χωροφύλακας από το Νερόμυλο, ετών 32. Ζαγαρέλος Παναγιώτης Μιχ., κουρέας από την Καλαμάτα, ετών 22. Κουράκλης Πέτρος Ιωάν., ηλεκτροτεχνίτης από την Καλαμάτα, ετών 23. Καλαμάτα Βασιλική Κ., ράφτρια από την Καλαμάτα, ετών 34. Κατσίβας Βασίλειος Ηλ., αγρότης από το Νερόμυλο Πυλίας, ετών 30. Κατσαπάρας Παναγιώτης Γ., αγρότης από τη Χρυσοκελλαριά Πυλίας, ετών 20. Κράνιας Παναγιώτης Ι., μικροπωλητής από το Βασιλίτσι, ετών 32. Καραμπάγιας Βασίλειος Γ., εργάτης από το Καρτερόλι Μεσσήνης, ετών 28. Καρβελάς Κυριακούλης Κ., ετών 19. Λιακοπούλου Αγγελική Δημ., οικοκυρά από τους Γαργαλιάνους, ετών 26. Λαζάρου Ιωάννης Αρτεμ., δημοδιδάσκαλος από το Λαδά Αλαγονίας, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 37. Λυμπερόπουλος Κώστας Ευσταθ., αγρότης από το Νιοχώρι Μεσσήνης, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 22. Μαζαράκης Στάθης Β., αγρότης από του Δάρα Πυλίας, ετών 33. Μαχαίρας Δημήτριος Κ., ζαχαροπλάστης από το Γεωργίτσι, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 30. Μέλος Κώστας Μιχ., εργάτης από τη Μεσσήνη, ετών 16. Πατριαρχέας Δημήτριος Ι., υποκελευστής Λ.Σ. από την Καλαμάτα, ετών 27. Παπούλιας Αναστάσιος Π., εργάτης από την Καλαμάτα, ετών 23. Παρασκευάς ή Παρασκευόπουλος Περικλής Π., καραγωγέας από τη Θουρία, ετών 54. Πέτρου Σοφία Πέτρ., καθηγήτρια Γαλλικής από τη Θεσσαλονίκη, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 30. Πολίτης Χρήστος Γ., αγρότης από το Νερόμυλο Πυλίας, ετών 23. Σαρδελάς Κούλης Κ., καπνεργάτης από την Καλαμάτα, ετών 20. Σπάλας Ιωάννης Παν., βοηθός σοφέρ από τη Νέα Κορώνη, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 25. Σπυρόπουλος Ιωάννης Αναστ., αγρότης από τη Ζάχα Ολυμπίας, κάτοικος Καρποφόρας Πυλίας, ετών 52. Σταθόπουλος Δημήτριος Γ., αγρότης από το Αριοχώρι Καλαμάτας, ετών 40. Ταμπακόπουλος Ηλίας Νικ., ηλεκτρολόγος από την Κορώνη, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 27. Τσιμόγιαννης Παναγιώτης Νικ., εργάτης από την Καλαμάτα, ετών 25. Χανδρινός Κώστας Νικ., φοιτητής από την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το Ν. Ζερβή, εκτελέσθηκαν ακόμη ο Γιώργος Στρατηγόπουλος από την Πελεκανάδα και ο 27χρονος υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Δημήτριος Ι. Πατριαρχέας.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το Ν. Καράμπελα, στην Τρίπολη εκτελέσθηκαν οι εξής:

Βασιλόπουλος Γεώργιος Σπ., κτηματίας από την Χρυσοκελλαριά, ετών 56. Βέργης Γεώργιος Παν., αγρότης από τις Πετριάδες Πυλίας, ετών 26. Γραμπάς Παναγιώτης από την Ανθεια, ετών 44. Δούσης Γεώργιος Στυλ., αγρότης από τη Σπερχογεία. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης Θ., αγρότης από το Χωματερό Πυλίας, ετών 40. Κολαμπά Ελένη Κ., οικοκυρά από το Χαρακοπιό, ετών 32. Καποθανάσης Κώστας Γ., αγρότης από την Πολίχνη Μεσσήνης, ετών 27. Λεχούρης Κώστας, υπάλληλος ανθρακωρυχείου από την Κόρινθο, κάτοικος Χωματερού Πυλίας, ετών 49. Μαθιόπουλος Τάκης Νικ., έμπορος από το Χαρακοπιό, ετών 54. Πιλαντέρης Γεώργιος Ανδρ., αγρότης από το Χωματερό Πυλίας, κάτοικος Χαρακοπιού, ετών 21. Πιλαντέρης Γιάννης Ανδρ., αγρότης από το Χωματερό Πυλίας, κάτοικος Χαρακοπιού, ετών 30. Πιλαντέρης Νίκος Ανδρ., αγρότης από το Χωματερό Πυλίας, κάτοικος Χαρακοπιού, ετών 23. Μουλατσιώτη Βασιλική Β., αγρότισσα από το Χωματερό Πυλίας, κάτοικος Χαρακοπιού, ετών 44. Μπαγατέλας Αντώνης Γ., αγρότης από τη Λογγά, κάτοικος Φαλάνθης, ετών 38. Σωφρονάς Νίκος Δημ., απόφοιτος Πρ. Λυκείου από την Καλαμάτα, ετών 25. Σμυρνιός Ντίνος Παν., λιμενεργάτης από την Καλαμάτα, ετών 27. Σμυρνιός Παναγιώτης Στ., μανάβης από τη Μεσσήνη, ετών 29. Στασινόπουλος Γιάννης Δημ., αγρότης από το Αριοχώρι, ετών 56. Ταβουλαρίδης Πέτρος, δημοδιδάσκαλος από τα Τσέρια, κάτοικος Καλαμάτας, ετών 66. Χριστόπουλος Χρήστος Νικ., αγρότης από τη Φαλάνθη Πυλίας, ετών 57.

 

Την ίδια ημέρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ανάμεσα στους 200 που εκτελέστηκαν ήταν και δύο Μεσσήνιοι: Ο Κωνσταντίνος Κλαμπατσέας και ο Χρήστος Κουβελιώτης. Ο Κωνσταντίνος Κλαμπατσέας γεννήθηκε το 1916 στη Σαϊδόνα και σπούδασε νομικά. Στέλεχος της ΟΚΝΕ στη δικτατορία του Μεταξά, πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και συνελήφθη από συνεργάτες των Γερμανών. Ο Χρήστος Κουβελιώτης γεννήθηκε το 1903 στον Πήδασο και σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το Παλλαϊκό Μέτωπο. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και φυλακίστηκε. Παραδόθηκε στους Γερμανούς από τη διοίκηση της φυλακής.