Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 08:45

Γιάννης Κότσιρας: "Ισως κάποτε να καταφέρω να επιστρέψω στα τιμημένα χώματα του Χανδρινού"

"Ισως κάποτε να καταφέρω να επιστρέψω στα τιμημένα χώματα του Χανδρινού" λέει μιλώντας στην "Ε" ο Γιάννης Κότσιρας, που την Παρασκευή 8 Αυγούστου θα δώσει συναυλία στο χωριό του! Μαζί του, ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου σε μια παράσταση που αποθεώθηκε από το κοινό την σεζόν που πέρασε.

Στο χώρο των Πλατανίων Χανδρινού, οι τρεις καλλιτέχνες με όχημα την κοινή τους αισθητική, ανατρέχουν σε σημαντικά τραγούδια και δημιουργούς και παρουσιάζουν ανανεωμένο το προσωπικό τους ρεπερτόριο.


- Εχει ιδιαίτερη σημασία για σένα ότι θα τραγουδήσεις στον τόπο καταγωγής σου;

"Σαφώς και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένας τόπος από όπου έρχεται η οικογένεια του πατέρα μου και νιώθω μια ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Και για την οικογένειά μου αλλά και για την ιστορία του Χανδρινού. Δεν είναι ένα ακόμη χωριό. Είναι ένας υπέροχος τόπος, με μεγάλη ιστορία, που θέλω πραγματικά να γνωρίσω. Και ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ που δεν έχω κάτι στην περιοχή. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό αλλά πάντα με πληγώνει που δεν έχω κι εγώ τη δυνατότητα να πω αυτό που λένε πολλοί φίλοι μου: “Πάω στο χωριό μου να ηρεμήσω”. Ομως ειλικρινά η συγκίνησή μου που θα τραγουδήσω εκεί είναι μεγάλη και θεωρώ τεράστια τιμή που έρχομαι. Και γι' αυτό οφείλω να ευχαριστήσω όλη την παρέα του Χανδριναϊκού και ιδιαίτερα τον φίλο Ηλία Καραμπάτσο για όλη την προσπάθεια που κάνει για το χωριό. Και ποιος ξέρει; Αν ποτέ η Ελλάδα ξεπεράσει την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζουμε όλοι, να καταφέρω κι εγώ να επιστρέψω στα τιμημένα χώματα του Χανδρινού".

- Θα παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα που έχει ήδη σημειώσει επιτυχία. Τι περιλαμβάνει;

"Σε αυτή τη συνεργασία συναντιούνται πολλά αγαπημένα τραγούδια. Και τα δικά μου και τα κλασικά του Θάνου αλλά τώρα θα υπάρχουν και καινούρια από την επερχόμενη δισκογραφική μας δουλειά. Θα είναι μια “γεμάτη” συναυλία με καλοκαιρινή διάθεση και με συστατικά τα εξαιρετικά τραγούδια, την υπέροχη Ρίτα Αντωνοπούλου, τους υπέροχους μουσικούς τα άψογα φώτα και ήχο. Ο,τι καλύτερο δηλαδή μπορεί να παρουσιαστεί σε συναυλία σε τόσο δύσκολους καιρούς".

- Εχετε ήδη έτοιμη μια νέα δισκογραφική δουλειά, με συντελεστές Θάνο Μικρούτσικο και Οδυσσέα Ιωάννου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του δίσκου και πότε θα κυκλοφορήσει;

"Είναι ένας δίσκος ο οποίος θα κινείται κυρίως σε λαϊκά ηχοχρώματα και πάντα με τις πινελιές της ροκ διάστασης του Μικρούτσικου αλλά και τις μπαλάντες του. Ο δε στίχος του Ιωάννου είναι εκπληκτικός. Μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Νομίζω πως είναι η ωριμότερη δισκογραφική δουλειά στην πιο καλλιτεχνικά ώριμη εποχή μου. Υπολογίζουμε να κυκλοφορήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και προσπαθούμε να τον εκδώσουμε και σε βινύλιο".

- Ο δίσκος περιλαμβάνει το τραγούδι «Αυτός ο Ηλιος». Στέκομαι στον στίχο «Κι αυτή η ελπίδα να μην λέει πια να πεθάνει…». Εσείς πιστεύετε ότι η ελπίδα μας κρατάει όρθιους, ή είναι και ένα είδος φρένου στο να αντισταθούμε;

"Προσωπικά πιστεύω πως συμβαίνουν και τα δύο. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του καθενός. Αλλοι άνθρωποι κρατιούνται ζωντανοί και το παλεύουν λόγω της ύπαρξης αυτής της ελπίδας. Αλλοι πάλι εφησυχάζοντας. Ομως αν θέλετε την σκληρή άποψή μου, οι άνθρωποι που διαχρονικά παλεύουν, αντλούν δύναμη από την ελπίδα και γίνονται ακόμη πιο δυνατοί και αποφασιστικοί. Οι άλλοι ήταν πάντα εφησυχασμένοι. Και τότε που υπήρχαν πολύ λιγότεροι άνεργοι, ήταν απαθείς όταν κάποιοι συνάνθρωποί τους άρχιζαν να υποφέρουν και τώρα απλά παρακολουθούν άπραγοι στηριζόμενοι σε αυτή την ρημάδα την ελπίδα, ακόμη και τη στιγμή που υποφέρουν και οι ίδιοι. Ομως προσωπικά έχω πάρει την απόφαση να μην ασχολούμαι με τους μοιρολάτρες και τους ψευτοεπαναστάτες, ανώνυμους υβριστές του πληκτρολογίου, αλλά με τους καθημερινούς αγωνιστές της ζωής που το παλεύουν είτε με την συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε δράση αλληλεγγύης, είτε με την στάση ζωής τους".

- Πότε νιώθεις καλύτερα; Οταν ετοιμάζεις κάτι στο στούντιο ή όταν το επικοινωνείς με τον κόσμο στα live;

"Η κάθε στιγμή έχει την ομορφιά της. Η στιγμή του στούντιο έχει μια μαγεία. Είναι η στιγμή της υλοποίησης. Της δημιουργίας. Η ώρα που παρουσιάζω κάτι καινούριο στον κόσμο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Εκεί κρίνεσαι. Εκεί διαπιστώνεις αν όλη αυτή η δουλειά πήγε χαμένη ή έπιασε τόπο. Τις αγαπώ όλες τις στιγμές. Γιατί όλες τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη μουσική. Και στα καλά τους και στα άσχημά τους".

- Μετά το καλοκαίρι, τι έχει το πρόγραμμα;

"Μετά το καλοκαίρι υπάρχει η κυκλοφορία του δίσκου με τον Μικρούτσικο και τον Ιωάννου και όλες οι (πάρα πολλές) υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτή. Για τον χειμώνα δεν έχω να σας πω κάτι. Υπάρχουν πολλά σχέδια, πολλές ιδέες αλλά θα τις ανακοινώσω εν καιρώ".