Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 19:30

Πάνος Μπούσαλης: "Γράφω ό,τι ζητάει να ξεπηδήσει από μέσα μου και να εκφραστεί μέσα από το τραγούδι"

 

«Γράφω ό,τι ζητάει να ξεπηδήσει από μέσα μου και να εκφραστεί μέσα από το τραγούδι» λέει ο τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης που έχει ξεχωρίσει για τα τραγούδια του με ερωτικό, πολιτικό και υπαρξιακό στίχο. Μεγαλωμένος στη Λακωνία, μέσα σε οικογένεια που αγαπούσε τη μουσική, ο Πάνος δούλεψε εντατικά πάνω στα «θέλω» του και πολύ σύντομα στάθηκε πλάι σε κορυφαίους δημιουργούς, μπήκε στη δισκογραφία και κάνει πια αυτό που αγαπά πιο πολύ: Επικοινωνεί με τον κόσμο μέσα από τη μουσική του.

 

 

- Τι ήταν εκείνο που σε οδήγησε στο δρόμο της μουσικής;

«Από μικρός αγαπάω τη μουσική και το τραγούδι. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα καλά ακούσματα που είχα στο σπίτι. Αυτά σε συνδυασμό με μια έμφυτη κλίση προς τη μουσική άνοιξαν τον δρόμο. Πολλά χρωστάω στη διορατικότητα του πατέρα μου που είδε αυτή μου την κλίση και την υποστήριξε».

 

- Μεγάλωσες στη Λακωνία. Ο τόπος έπαιξε ρόλο στις καλλιτεχνικές σου αναζητήσεις;

«Σίγουρα το περιβάλλον που μεγαλώνεις είναι καθοριστικό. Αν όχι άμεσα, σίγουρα έμμεσα καθορίζει κάποιες παραμέτρους στο πώς βιώνεις τα πράγματα. Οι πρώτοι μου δάσκαλοι και στο σχολείο και στη μουσική έπαιξαν κι αυτοί σημαντικό ρόλο, όπως και φίλοι που αγαπούσαν κι αυτοί τη μουσική, οπότε υπήρχε πεδίο δημιουργικής συνύπαρξης. Ολα αυτά εντάσσονται στο περιβάλλον της Λακωνίας, στα πρώτα παιδικά και εφηβικά χρόνια, μέχρι τα 16 που πήγα Θεσσαλονίκη - που ήταν σίγουρα κι αυτή καταλύτης στη μετέπειτα πορεία μου».

 

- Ακολούθησες σπουδές στο Πολυτεχνείο. Γιατί όχι μόνο στη μουσική; 

«Γιατί αγαπούσα και τα γράμματα. Μέχρι τις τελευταίες τάξεις του λυκείου αμφιταλαντευόμουν για το αντικείμενο των σπουδών. Υπήρχε το σύστημα των δεσμών. Ημουν καλός και στα θεωρητικά μαθήματα και σ' αυτά των θετικών επιστημών, και τα αγαπούσα εξίσου. Σίγουρα με επηρέασε κι η αδερφή μου που είναι φυσικός και έτσι επέλεξα κι εγώ την πρώτη δέσμη που με οδήγησε στο Πολυτεχνείο. Τη μουσική την είχα έτσι κι αλλιώς στη ζωή μου, ήθελα να σπουδάσω και κάτι άλλο. Μάθε τέχνη κι άστηνε, που λένε».

 

- Στο ξεκίνημά σου ακόμα, έκανες συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες. Το προσπάθησες πολύ ή ήταν θέμα τύχης;

«Ο,τι κάνουμε στη ζωή μας είναι προϊόν προσπάθειας, επιλογών και συγκυριών της τύχης. Το ότι στράφηκα σ' αυτό το είδος μουσικής και τραγουδιού είναι μια συνειδητή επιλογή. Επέλεξα το δρόμο - κι αυτός επέλεξε εμένα. Είναι αμφίδρομο, πιστεύω. Είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και με στηρίζουν στη δύσκολη αυτή πορεία. Ετσι νομίζω τους στηρίζω κι εγώ με τις δικές μου προσπάθειες. 

Το θέμα είναι να υπηρετείς κάτι με αξιοπρέπεια και συνέπεια, να έχεις σεβασμό και να δίνεις αγάπη κι αλήθεια. Ολα χτίζονται βήμα βήμα και σε φέρνουν σε επαφή με νέους ανθρώπους. Οπως με γνωρίσατε εσείς και με συστήνετε τώρα στο αναγνωστικό κοινό σας».

 

- Η είσοδος στη δισκογραφία ήταν εύκολη υπόθεση;

«Το να δισκογραφήσει ένας νέος καλλιτέχνης στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο, για οικονομικούς κυρίως λόγους: λόγω της δυσχέρειας - εξαφάνισης των δισκογραφικών, αλλά και λόγω του ότι η κύρια δισκογραφική μουσική βιομηχανία στηρίζει σκουπίδια ή πάει "εκ του ασφαλούς" σε αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες. Αν δεν υπάρχουν φίλοι να στηρίξουν με χορηγίες αγάπης την προσπάθειά σου, είναι δύσκολο να δισκογραφήσεις, αφού το κόστος της παραγωγής δεν το αναλαμβάνει πλέον καμία δισκογραφική. 

Υπάρχουν και τα home studios τώρα, που δίνουν μια κάποια λύση σε νέα παιδιά να ηχογραφήσουν τη μουσική τους και να τη διοχετεύσουν στο Διαδίκτυο. Η δισκογραφία με την κλασική έννοια είναι δύσκολη υπόθεση, θέλει πολλή υπομονή και αγώνα».

 

- Γράφεις τραγούδια ερωτικά αλλά και κοινωνικά - πολιτικά. Εχει στραφεί ξανά στο πολιτικό τραγούδι σήμερα ο κόσμος;

«Δεν ξέρω αν έχει στραφεί o κόσμος στο πολιτικό τραγούδι. Ζούμε πάντως εποχές με μεγάλη πολιτική ένταση. Εγώ ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ και να εκφράσω τις αγωνίες της γενιάς μου, και όχι μόνο. Οσοι νιώθουν πως τους αφορά αυτό που δημιουργώ, ανταποκρίνονται. Είναι ένας διάλογος κι αυτός, ανάμεσα στη δημιουργία και τους ακροατές, ως μονάδες και ως σύνολο. Γράφω ερωτικό, πολιτικό, υπαρξιακό στίχο. Ο,τι ζητάει να ξεπηδήσει από μέσα μου και να εκφραστεί μέσα από το τραγούδι».

 

- Πού σε βρίσκουμε καλλιτεχνικά αυτό το χειμώνα;  

 

«Σε διάφορες μουσικές σκηνές και στη δημιουργία του δίσκου μου. Πρόσφατα παίξαμε με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη στο "Σταυρό του Νότου" και με την Τέτη Κασιώνη στο "Ρυθμός Stage". Στα μέσα δικτύωσης ανακοινώνουμε και ό,τι είναι στα σκαριά, για να ενημερώνονται οι φίλοι μας».