Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 08:30

Ελενα Πέγκα: "Ο τόπος από μόνος του σε εμπνέει να ονειρευτείς"

Στο δυναμικό του Γραφείου Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” ανήκει πλέον η θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις Ελενα Πέγκα, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Στις αρμοδιότητές της είναι να δημιουργήσει την καλλιτεχνική πρόταση που θα συμπεριληφθεί στο Φάκελο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Πέραν του καλλιτεχνικού προγράμματος, η Ελενα Πέγκα συντονίζει τη δημιουργία της κεντρικής ιδέας, των θεματικών και τη φιλοσοφία του προγράμματος και της πρότασης της Καλαμάτας.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλάει για την προσωπική της καλλιτεχνική διαδρομή, αλλά και για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας.

- Τι είναι εκείνο που σας οδήγησε στο δρόμο της τέχνης;
«Η χαρά του να φτιάχνεις κάτι που αν δεν το φτιάξεις δεν θα υπάρχει και η περιέργεια να δεις τι μπορεί να είναι αυτό το κάτι και μετά να θες να φτιάξεις και κάτι άλλο και μετά να θες να φτιάξεις και με άλλους κάτι και έπειτα κάτι άλλο και άλλο και άλλο. Και όλο αυτό σε κυριεύει και γίνεται η ζωή σου».

- Γράφετε θεατρικά έργα, σενάρια, λογοτεχνικά κείμενα. Αγαπάτε κάτι πιο πολύ ή θεωρείτε ότι η γραφή είναι μία;
«Τα θεατρικά έργα προορίζονται για να ανεβαίνουν στα θέατρα και έχουν περισσότερη σχέση με την προφορικότητα, τα σενάρια για να γίνονται ταινίες και έχουν σχέση με τις εικόνες, τα πεζά για να διαβάζονται. Είναι διαφορετικά είδη. Η τάση μου είναι να γράφω για το θέατρο. Μου αρέσουν και τα διηγήματα, οι μικρές φόρμες».
   
- Τι αγαπάτε περισσότερο στο θέατρο; Οταν γράφετε το έργο, όταν γίνονται οι πρόβες, όταν παίζονται οι παραστάσεις;
«Αγαπώ τις πρόβες, αυτό το ενδιάμεσο στάδιο που το έργο ανοίγει στην πράξη, το μοναχικό γίνεται συλλογικό, και ένα σχέδιο στο χαρτί αρχίζει και παίρνει ζωή.   Οι πρόβες είναι ένας παράξενος χρόνος μέσα στη μέρα. Ενώ η καθημερινότητα συνεχίζεται με τα θέματά της, οι πρόβες είναι μια τομή, ένας χρόνος ποιητικός που τον ζεις μαζί με άλλους, μια άλλη πραγματικότητα για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, σαν μια όαση». 

- Υπηρετείτε αυτό που λέμε μοντέρνο θέατρο. Υπερασπίζεστε γενικότερα την πρωτοπορία ως έννοια;
«Η πρωτοπορία είναι το αποτέλεσμα μιας αναζήτησης όχι απαραίτητα ο σκοπός.   Υπερασπίζομαι τις μη συμβατικές αναζητήσεις, τις τολμηρές προτάσεις, κάτι επαναστατικό και απελευθερωτικό, έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα, πιο προσωπικό, ακόμη και ένα πείραμα. Αυτό που σε προσωπικό επίπεδο είναι αληθινά απελευθερωτικό, θα ήταν και σε κοινωνικό επίπεδο.  Εξετάζω και επανεξετάζω το πώς θέλω να ζω, να δουλεύω να σχετίζομαι, τι αγαπώ. Συχνά αναρωτιέμαι γιατί είναι έτσι κάτι και όχι αλλιώς. Μήπως αλλιώς θα ήταν καλύτερα;».

- Η συνεργασία με την Καλαμάτα για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πώς προέκυψε;
«Ο Εκτορας Τσατσούλης μετά από έρευνα που έκανε σε αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή μου πρότεινε να αναλάβω. Τον συνάντησα αρκετές φορές, με ενημέρωσε για τα καθήκοντά μου και για την πόλη. Εδώ και μία δεκαετία επισκέπτομαι την Καλαμάτα για το Φεστιβάλ Χορού και την ευρύτερη περιοχή που με γοητεύει με τα τοπία της. Μου ήταν δύσκολο να αρνηθώ. Ο τόπος από μόνος του σε εμπνέει να ονειρευτείς».

- Ποια νομίζετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της πόλης για να αναδειχθεί νικήτρια του θεσμού;
«Είναι μια ελκυστική πόλη με υποδομή πολιτιστική και κτιριακή. Συγχρόνως είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός με άγρια θαλασσινά τοπία, μια πόλη μέσα στη φύση, με κάστρα και ιστορία. Επειδή μόλις συνδέθηκε οδικώς με έναν γρήγορο αυτοκινητόδρομο με την Αθήνα και ένα διεθνές αεροδρόμιο με την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη, κινδυνεύει να αναπτυχθεί άσχημα και απότομα. Αν αναδειχτεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα προστατευτεί, θα μπορέσει να αναπτυχθεί με τρόπους ευφάνταστους, με τρόπους που η ίδια η πόλη θα επιλέξει για τον εαυτό της. Τα πλεονεκτήματά της είναι η ορμή της, η αρμονία που αποπνέει, η ηρεμία, η διάθεση όλης της πόλης να ενωθεί και να  δουλέψει για ένα τόσο μεγάλο έργο που θα την βγάλει από τα συνηθισμένα, τα καθημερινά, την εσωστρέφεια και θα την βάλει αυτή να δημιουργήσει, να προκαλέσει, να εμπνεύσει σημαντικές εμπειρίες για άλλους».

- Στην Καλαμάτα υπάρχει πολιτιστική δημιουργία από ντόπιο δυναμικό. Θα αξιοποιηθεί και με ποιον τρόπο εάν η πόλη αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021;
«Ναι, ένας βασικός σκοπός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να βελτιώσει την τοπική πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία, να μπορέσουν φορείς, ομάδες, σύλλογοι να συνεργαστούν μεταξύ τους αλλά και με ξένους και Ελληνες που θα έρθουν από αλλού. Να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική και ευελιξία, να κατακτήσουν την τεχνογνωσία ώστε από ερασιτέχνες να μπορέσουν να γίνουν επαγγελματίες, να μπουν σε δίκτυα ανταλλαγών με άλλα μέρη, να διευρύνουν τον ορίζοντά τους».

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο κατάρτισης καλλιτεχνικών προτάσεων;
«Αυτή την στιγμή γνωρίζω όλους τους φορείς, τις ομάδες, τους συλλόγους, τα πρόσωπα της πόλης. Σύντομα θέλω να γνωρίσω και τα περίχωρά της καθώς και τους άλλους δήμους στη Μεσσηνία και να ζητήσω την συνεργασία τους και τις ιδέες τους. Πέρα από αυτή την πρώτη γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους κατοίκους της Καλαμάτας και της Μεσσήνης να μας στείλουν στο Γραφείο Υποψηφιότητας από ένα κείμενο και μία φωτογραφία ή ένα βιντεοκλίπ κάτι που αγαπούν στον τόπο τους, ένα μυστικό ή κρυφό ή προσωπικό πράγμα, ή σημείο (έναν δρόμο, μια συνταγή, ένα άγαλμα, κάτι που δεν υπάρχει σε τουριστικό οδηγό). Μια τέτοια χειρονομία θα με βοηθούσε να μάθω κάτι για αυτούς και για τον τόπο και πιθανόν να μας είναι χρήσιμο να συλλέξουμε τέτοια υλικά».