Παρασκευή, 01 Μαϊος 2015 16:29

Εκτώρ Τσατσούλης: "Εμένα γιατί δεν με πήρατε τηλέφωνο;"

Μία αρκετά συχνή ερώτηση που δεχόμαστε κατά την διάρκεια των εργασιών μας είναι «γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα χωρίς να με έχετε πάρει τηλέφωνο;» ή «Εμένα γιατί δεν με πήρατε τηλέφωνο;». Την ερώτηση την κάνουν αρκετοί επαγγελματίες, ερασιτέχνες, αλλά και λιγότερο επαγγελματίες καλλιτέχνες και δημιουργοί.

 

Οπως είναι φυσικό ένας θεσμός όπως η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα έχει ανάγκη την ντόπια δημιουργία αλλά σίγουρα δεν αφορά μόνο αυτήν. Το πρόγραμμα μίας Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διαμορφώνεται με συμμετοχή κυρίως Eυρωπαίων καλλιτεχνών, εθνικών (με την έννοια από ολόκληρη την χώρα) αλλά και ντόπιων. 

Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να προσεγγιστούν όλοι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) προσωπικά και προσωποποιημένα όταν μιλάμε για μία διοργάνωση ανάλογης του θεσμού. Η συμμετοχή όμως του οποιουδήποτε (ξανά, επαγγελματία ή ερασιτέχνη) είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, είναι απαραίτητη. Για αυτό το λόγο και τη διευκόλυνση όλων έχουμε, ως Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21, καλέσει δημοσίως (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ανακοινώσεις, φυλλάδια, κοινωνικά δίκτυα, email) επανειλημμένως τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και της περιοχής.  

Από πλευράς μας, έχουμε κάνει και το παραπάνω βήμα να αναζητήσουμε, όπου υπάρχουν (και όταν φυσικά οι κάτοχοι διατίθενται να τις μοιραστούν), λίστες με στοιχεία επικοινωνίας δημιουργών και καλλιτεχνών ώστε, τουλάχιστον μία φορά και με ένα μέσο (τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) να τους ενημερώσουμε για τους τρόπους συμμετοχής και προσφοράς. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kalamata21.eu υπάρχει και ειδική φόρμα για εγγραφή μεμονωμένων καλλιτεχνών και άτυπων ομάδων ώστε σιγά σιγά να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη βάση με ανθρώπους που ενδιαφέρονται, ανιδιοτελώς ή ιδιοτελώς, για την πόλη τους και τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Από την άλλη όμως, επαφίεται στο ενδιαφέρον, την ταπεινότητα και συνείδηση του καθενός να έρθει σε επαφή με εμάς, να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να αναζητήσει τον τρόπο ή τρόπους συμμετοχής του σε αυτό το μεγάλο όραμα της πόλης. 

Βασική αρχή και χαρακτηριστικό του θεσμού και πολλές φορές και κάλεσμα για αλλαγή συνειδήσεων, είναι η «απουσία», η «απομόνωση» και η «περιθωριοποίηση» οποιασδήποτε «ντίβας», «βολεμένου», «καθεστωτικού» ή απλά «ξεπερασμένου» ατόμου. Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι ένας θεσμός που δεν προβάλλει άκριτα την τοπική δημιουργία, αλλά με αυστηρό βλέμμα, κριτική, με αξιοκρατία, χωρίς όμως νουθεσίες και πατερναλισμό, τόσο το σύγχρονο όσο και το παλιό, τόσο το επαγγελματικό όσο και το ερασιτεχνικό, τόσο το «λαϊκό» και το «ελιτίστικο», αλλά πάντα με γνώμονα την επόμενη μέρα και το μέλλον των τεχνών και του πολιτισμού.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν είναι ένα μουσειακό γεγονός με σκοπό να προβάλει τα επιτεύγματα του παρελθόντος αλλά μία ευκαιρία για την απαγκίστρωση από τα λάθη και τις κακές πρακτικές, την αναβάθμιση και αξιοποίηση των επιτευγμάτων αλλά εν τέλει είναι ένα γεγονός με αποδέκτη και κριτή τις επόμενες γενιές και όχι εμάς. 

Ας αφήσουμε λοιπόν τους εγωισμούς και τα οποιαδήποτε συμφέροντα και ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την μοναδική προσπάθεια της πόλης. Κακά τα ψέματα, το τρένο σφυρίζει τρεις φορές και μετά … αποχωρεί… Και όποιος το πρόλαβε!

 

Εκτωρ Τσατσούλης

Εκτελεστικός Διευθυντής Γραφείο Υποψηφιότητας "KALAMATA:21"