Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 13:11

Αθ. Κελέμης: Οι περιφέρειες της χώρας μπορούν να αποτελέσουν πύλη εμπορικής ανάπτυξης

Τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχουν καλή φήμη στη Γερμανία και, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνουν οι εξαγωγές τους. Ιδιαίτερα ο τομέας της ελληνικής αγροδιατροφής έχει περίοπτη θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών και εξαιρετικά πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης και προσθέτει ότι πέρυσι η Γερμανία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος με περίπου 7 δισ. ευρώ και η τάση για το 2018 είναι ανοδική, καθώς αυξάνεται η αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων ενώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν τα 3,4 δισ. και οι θέσεις απασχόλησης τις 27.000.

Με αφορμή την έναρξη στις  24 Μαΐου, στη Λαμία, του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, ο κ. Κελέμης τονίζει στο Πρακτορείο ότι ο τομέας της αγροδιατροφής σε συνδυασμό με τη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας είναι από τα μεγάλα ατού της ελληνικής οικονομίας και ένα από τα ισχυρά χαρτιά για να γυρίσει σελίδα. Σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικές οι συνέργιες και οι συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο των επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και φυσικά της κεντρικής διοίκησης, έτσι ώστε να μπορούν να αναδειχθούν προϊόντα ΠΟΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Το 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων διοργανώνει το επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του δήμου Λαμιέων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του διευθυντή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιου Κελέμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Εύη Παπαδοσηφάκη:

Ερ.: Η Μεσογειακή διατροφή μαγνητίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές των ξένων αγορών. Με δεδομένη και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας εκτιμάτε ότι έχει αναδειχθεί στο έπακρο η υπεραξία των ελληνικών προϊόντων διατροφής; Τί χρειάζεται να γίνει; Αρκεί μόνο η άριστη ποιότητα για να αποκτήσουν επώνυμη προβεβλημένη θέση στις διεθνείς αγορές; 

Απ.: Ο τομέας της αγροδιατροφής σε συνδυασμό με τη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας είναι από τα μεγάλα ατού της ελληνικής οικονομίας και ένα από τα ισχυρά χαρτιά για να γυρίσει σελίδα.

Πρώτον, λοιπόν συνεργασία και συνέργια σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο των επιχειρήσεων, των θεσμικών φορέων, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και φυσικά της κεντρικής διοίκησης, έτσι ώστε να μπορούν να αναδειχθούν προϊόντα ΠΟΠ από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Κάθε περιοχή έχει τα προϊόντα της, τις ομορφιές της, την ιστορία της και το μοναδικό κλίμα της. Αυτός είναι ο πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα. Αυτό τον πλούτο πρέπει να αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Με σχέδιο και πρόγραμμα που θα παραγάγει νέες θέσεις εργασίας.

Δεύτερον, η ποιότητα, η συνεχής βελτίωση των προϊόντων με τη στενή συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εξειδικευμένων εταιρειών στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Τρίτον, ο εκσυγχρονισμός και η τυποποίηση της παραγωγής.

Τέταρτον και πολύ βασικό, ο στρατηγικός σχεδιασμός μάρκετινγκ και η δημιουργία δικτύου πωλήσεων και διανομής στις αγορές του εξωτερικού.

Ερ.: Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εδώ και 90 χρόνια προωθεί την ανάπτυξη και διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στον προγραμματισμό του Επιμελητηρίου ποιες δράσεις περιλαμβάνονται για φέτος όσο και για του χρόνου ιδιαίτερα στον τομέα της αγροδιατροφής; 

Απ.: Τον Απρίλιο πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα και πλατφόρμα δικτύωσης με γερμανικές εταιρίες για την αγορά κρέατος, ενώ τον Ιούνιο (18-22 Ιουνίου) οργανώνουμε αποστολή γερμανικών επιχειρήσεων με αντικείμενο τη βιοενέργεια στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Στη συμπρωτεύουσα επίσης προγραμματίζουμε για το δεύτερο εξάμηνο ένα workshop για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Σε όλα αυτά προσθέστε τις ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές που οργανώνουμε όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Λατινική Αμερική και στην Ασία. Επιπλέον, τις υπηρεσίες που παρέχουμε για τις Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις που αντιπροσωπεύουμε, με την Anuga να έχει συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών αγροαδιατροφικών παραγωγικών ελληνικών μονάδων. Σημειώστε ότι στην περσινή διοργάνωση η ελληνική συμμετοχή κατέλαβε την 5η θέση!

Ερ.: Κύριε Κελέμη εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

Απ.: Το 2017 η Γερμανία ήταν ο πρώτος εμπορικός μας εταίρος με περίπου 7 δισ. ευρώ και η τάση για το 2018 είναι ανοδική, καθώς αυξάνεται η αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα φτάνουν τα 3,4 δισ. και οι θέσεις απασχόλησης τις 27.000. (Πηγή: Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα).

Ερ.: Οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να αποτελέσουν πύλη εμπορικής ανάπτυξης αξιοποιώντας τις υποδομές τους και τη στρατηγική γεωγραφική τους θέση. Σε αυτό το πλαίσιο ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις υλοποιεί το Επιμελητήριο; 

Απ.: Σε λίγες μέρες, στις  24 Μαΐου αρχίζει στη Λαμία το 5ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων. Το διοργανώνει το Επιμελητήριό μας, σε συνεργασία με την εταιρία-μέλος, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Λαμιέων. Είναι πια ένας θεσμός που κάθε χρόνο μας δίνει την ικανοποίηση ότι τα αποτελέσματά του είναι απτά και καλύτερα από τον προηγούμενο. Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, στην Πελοπόννησο, στο Λιτόχωρο Πιερίας, στo Ηράκλειο, στην Καβάλα και τι θα γίνει τώρα στη Λαμία;

Έλληνες παραγωγοί και συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θα παρουσιάσουν σε γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές επιχειρήσεις τα προϊόντα τους και επιπλέον θα συναντηθούν στο πλαίσιο Β2Β συναντήσεων με γερμανικές εισαγωγικές επιχειρήσεις με στόχο να εισέλθουν στη γερμανική αγορά. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις οι B2B συναντήσεις κάθε φορά ξεπερνούσαν τις 250 και πολλές από αυτές κατέληγαν σε εμπορικές συμφωνίες.

Ερ.: Κύριε Κελέμη έχετε αναφέρει ότι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι άλλο από αυτό της ανάπτυξης μέσα από την εξωστρέφεια και την αύξηση των επενδύσεων. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 

Απ.: Με την προϋπόθεση ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, η χώρα θα αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, θα μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία και θα δημιουργηθεί στην πράξη ένα φιλικό περιβάλλον για τις ελληνικές και ξένες -ιδιαίτερα τις παραγωγικές- επενδύσεις, το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι ευοίωνο!

Ερ.: Από τις επαφές σας με τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα ποιο είναι το κλίμα που αποκομίζετε για τον τομέα της ελληνικής αγροδιατροφής; 

Απ.: Τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχουν καλή φήμη στη Γερμανία. Ακριβώς γι' αυτό, χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων (+5,3% το 2017 σε σχέση με το 2016 που ήταν επίσης καλύτερο σε σχέση με το 2015). Ο τομέας της ελληνικής αγροδιατροφής έχει περίοπτη θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών, αλλά έχω την πεποίθηση ότι έχει εξαιρετικά πολλά περιθώρια ανάπτυξης.