Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 04:31

Οι "Σουφραζέτες" των γηπέδων συμπληρώνουν ενδεκάδα: Οι... αδελφές ψυχές της "Αγγέλως"!



ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΕΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Το ποδόσφαιρο θεωρείται κατ’ εξοχήν ανδρικό άθλημα, ωστόσο οι γυναικείες μορφές που έχουν γράψει ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο θα συμπλήρωναν μία ενδεκάδα!
Η ποδοσφαιρική Μεσσηνία θρήνησε την περασμένη εβδομάδα το θάνατο της «Αγγέλως», χάνοντας τη δική της πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στις εξέδρες, αλλά η θρυλική φίλαθλος της «Μαύρης Θύελλας» κατάφερε με τη στάση της απέναντι στη ζωή να κερδίσει μία θέση στην αιωνιότητα...
Το «Notosport» παρουσιάζει σήμερα άλλες δέκα γυναίκες που ταυτίστηκαν με μία ποδοσφαιρική ομάδα και λατρεύτηκαν από τον κόσμο όσο ελάχιστοι άνδρες.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΜΥΡΝΙΟΥ
(Π.Σ. «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ»)

Η «Αγγέλω» δεν πρόκειται να ξεχαστεί από τους οπαδούς της «Μαύρης Θύελλας», οι οποίοι μπορεί να μην είχαν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να ετοιμάσουν κάποιο πανό, ωστόσο το όνομά της έγινε για κάμποσα λεπτά σύνθημα στα χείλη όσων Μεσσήνιων βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Ελευσίνα. Οσα χρόνια κι αν περάσουν το όνομά και η μορφή της θα ζουν για πάντα όσο υπάρχει «Μαύρη Θύελλα».
Η θρυλική φίλαθλος της Καλαμάτας που ταύτισε τη ζωή της με την "ασπρόμαυρη" ομάδα, δεν ήταν η μοναδική στον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου που ακολούθησε αυτόν το δύσβατο δρόμο...
Ανάλογες περιπτώσεις συναντά κανείς εκτός των ελληνικών συνόρων, οι οποίες μάλιστα θα σχημάτιζαν άνετα μία ενδεκάδα μέσα στο γήπεδο μαζί με την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα των μεσσηνιακών γηπέδων. Οι περισσότερες, μάλιστα, αξιοποιήθηκαν σε κορυφαία διοικητικά πόστα...


ΝΤΕΛΙΑ ΣΜΙΘ
(Νόριτς)

Η 68χρονη Ντέλια Σμιθ αποτελεί τη λατρεία των οπαδών της Νόριτς. Η πρόεδρος των «καναρινιών» ήταν ήδη πασίγνωστη σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία ως η αγγλοσαξονική version της Βέφας Αλεξιάδου!
Η κυρία Σμιθ ταυτίστηκε με την εγγλέζικη κουζίνα, τις πουτίγκες και τα λοιπά εδέσματα, αλλά η θέση της στις εξέδρες του «Κάροου Ρόουντ» δεν άλλαζε ποτέ. Συχνά, μάλιστα, ακολουθούσε την αγαπημένη της ομάδα και εκτός έδρας.
Το 2009 ο σύλλογος υποβιβάζεται λόγω χρεών στην Λιγκ 1 (τρίτη κατηγορία), αλλά η Ντέλια (κι εμείς τη δική μας... εθνική μαγείρισσα σκέτο «Βέφα» την αποκαλούμε) μπήκε μπροστά και αγοράζοντας χρέος εκατομμυρίων λιρών από ατασθαλίες προηγούμενων διοικήσεων, ανέλαβε τη διοίκηση.
Υπό την καθοδήγηση της Madam Smith τα «καναρίνια» εντυπωσιάζουν στο φετινό πρωτάθλημα της Πρέμιερσιπ, διανύοντας αήττητο έντεκα αγωνιστικών!


ΤΕΡΕΣΑ ΡΙΒΕΡΟ
(Ράγιο Βαγιεκάνο)

Παρ’ ότι μέλος εύπορης οικογένειας με μεγάλη ιδιοκτησία σε γη η Μαρία Τερέσα Ριβέρο ταυτίστηκε με το επαναστατικό προφίλ της Ράγιο Βαγιεκάνο που αντιπροσώπευε τη χαμηλή τάξη των κατοίκων περιφερειακά της Μαδρίτης.
Η επίτιμη σήμερα πρόεδρος της Ράγιο έσπασε ένα ιστορικό ταμπού αναλαμβάνοντας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τη διοίκηση, καθώς ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών.
Επί των ημερών της η ομάδα του Βαγιέκας που απαρτίζεται κυρίως από εργατικές κατοικίες, έγραψε τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της, φθάνοντας από την Τρίτη κατηγορία μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2002!
Υψιστη τιμή η εν ζωή απόδοση του ονόματός της στο γήπεδο της Ράγιο Βαγιεκάνο...


ΡΟΣΕΛΑ ΣΕΝΣΙ
(Ρόμα)

Κόρη του αναμορφωτή της Ρόμα, η Ροσέλα Σένσι μεγάλωσε αν μη τι άλλο σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό περιβάλλον.
Με τον πατέρα της στην προεδρία οι Ρωμαίοι ξανακέρδισαν πρωτάθλημα στην Ιταλία και έπαιξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο θάνατός του άφησε πίσω του ένα τεράστιο κενό.
Ο Ροσέλα προσπαθεί την τελευταία τριετία χωρίς αποτέλεσμα να ξαναφέρει τους «τζιαλαρόσι» στην κορυφή αλλά αρκετές αποφάσεις της αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους φανατικούς οπαδούς της Ρόμα, που αρχίζουν, πάντως, σιγά, σιγά να την αποδέχονται...


ΦΑΤΜΑ ΤΣΟΛΑΚ
(Γαλατασαράι)

Η Φατμά Τσολάκ είναι η γηραιότερη φημισμένη οπαδός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Ζει 107 ολόκληρα χρόνια από το 1905, όταν και ιδρύθηκε η Γαλατασαράι. Παλαιότερα ακολουθούσε ακόμα πιο συχνά την αγαπημένη της ομάδα και η μορφή της έγινε διάσημη ανά τον πλανήτη το 2000, όταν πρωτοστατούσε στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
 

ΣΕΒΝΤΑ ΚΑΡΑΟΛΙ ΣΙΡΕΣΙ
(Ισταμπούλ Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντιγιεσί)

Στον οθωμανικό κόσμο η αναρρίχηση μίας γυναίκας στο ύπατο αξίωμα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου άργησε, αλλά ήρθε κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας.
Η Σεβντά Καραολί Σιρεσί ανέλαβε την προεδρία της Ισταμπούλ Μουγιουκσεχίρ, μίας ομάδας που ζει ακόμα στη σκιά των τριών πανίσχυρων συλλόγων της Κωνσταντινούπολης (Γαλατασαράι, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας).
Η 56χρονη συμμάζεψε τα οικονομικά και η αγαπημένη της ομάδα ξαναβρέθηκε στη μεγάλη κατηγορία, ωστόσο η ίδια έβλεπε αλλού το μεγάλος κέρδος: «Αφού έγινα πρόεδρος, αυξήθηκε η εκπροσώπηση των κοριτσιών στα σχολεία, ενώ ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο μαζί με τα αγόρια».

ΑΝΝΑ ΟΥΡΚΙΘΟ
(Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Ακόμα και το καμάρι των Βάσκων, η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε για μία σεζόν γυναίκα πρόεδρο, την Αννα Ουρκίθο, καθώς οι επαγγελματικές δραστηριότητες του συζύγου της δεν του επέτρεπαν να βρίσκεται στην προεδρία.
Η 51χρονη Ουρκίθο ήταν από μικρή οργανωμένη οπαδός της Αθλέτικ και η προσωπική της δημοτικότητα συμπλήρωνε αυτήν του άντρα της, που ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε τελικά το... τιμόνι που κρατά στα χέρια του μέχρι σήμερα.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΧΛΑ
(Τάνγκα Ρόαγιαλ Ζούλου)


Κόρη μεταναστών στη Νότια Αφρική, η ελληνικής καταγωγής Αναστασία Τσίχλα, κάτι που προκύπτει άλλωστε και από το όνομά της. Ασχολήθηκε για χρόνια επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο μέσω του management.
Σήμερα είναι ιδιοκτήτρια ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου που ίδρυσε η ίδια και ονομάζεται Τίνγκα Ρόαγιαλ Ζούλου με έδρα το Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική. Οπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτό τιμά με το παραπάνω την ελληνική καταγωγή της.


ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΜΕΝΑΡΙΝΙ
(Μπολόνια)

Στην Ιταλία οι γυναίκες πήραν σχετικά γρήγορα θέση στο ποδόσφαιρο. Η Φραντσέσκα Μεναρίνι μπορεί να μην έχει φήμη ανάλογη με αυτή της Ροζέλα Σένσι, πασίγνωστης προέδρου της Ρόμα, ωστόσο στην Μπολόνια λατρεύεται από την τιφοζερία!
Βρίσκεται στην προεδρία την τελευταία τριετία και επί των ημερών της οι «ροσομπλού» της Μπολόνια έχουν πατήσει γερά στο Καμπιονάτο.


ΚΑΡΕΝ ΜΠΡΑΝΤΙ
(Μπέρμιγχαμ, Γουέστ Χαμ)

Η Κάρεν Μπράντι μπορεί να έκανε και... μεταγραφή, αφήνοντας το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή της Μπέρμιγχαμ για την αντιπροεδρία της Γουέστ Χαμ, ωστόσο δεν σταμάτησε να παρακολουθεί τους «μπλε».
Σε κάθε δυνατή ευκαιρία βρίσκεται στη συνηθισμένη της θέση στο «Σεντ Αντριους», προκειμένου να ξαναδεί την αγαπημένη της Μπέρμιγχαμ που λατρεύει από το Γυμνάσιο...

ΓΚΙΖΕΛΑ ΟΕΡΙ
(Βασιλεία)

Στην περίπτωση της Γκιζέλα Οερί η περίπτωση είναι ελαφρώς διαφορετική, καθώς η ξανθιά φυσιοθεραπεύτρια με τη γερμανική καταγωγή πιστώνεται και σημαντικό μέρος από τις επιτυχημένες παρουσίες του ελβετικού συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και από τη δυναστεία τίτλων εντός των συνόρων.

 

Του Σωτήρη Παρτσαλά