Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 14:04

Προπόνηση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στην Τρίπολη

Στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου  Γυμνασίου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε προπόνηση μπάσκετ στα αγόρια ηλικίας 11-14 ετών στα πλαίσια του προγράμματος ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, παρουσία των περιφερειακών προπονητών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Δημήτρη Αβδάλα και Σπύρο Ψυχογιό, αλλά και με την παρουσία των τοπικών προπονητών Θόδωρου Τσουκαλά, Μιχάλη Βερβαινιώτη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου των Αρκαδικών συλλόγων. Οι νεαροί παίκτες είχαν την ευκαιρία και θα έχουν και στο μέλλον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν σειρά προπονήσεων υπό την καθοδήγηση των περιφερειακών προπονητών και με βασικό στόχο την επιλογή κάποιων παιδιών που θα ξεχωρίσουν και θα κληθούν να στελεχώσουν την μεικτή ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ το επόμενο διάστημα.
Οι συγκεκριμένες προπονήσεις αναμφισβήτητα αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά των τοπικών συλλόγων που ασχολούνται με το μπάσκετ, στο να προσπαθήσουν και να δουλέψουν περισσότερο, με προοπτικές αρχικά να ενσωματωθούν στην Ενωσιακή ομάδα και εν συνεχεία αν η αγωνιστική τους εξέλιξη είναι αξιόλογη και ανάλογη, να έχουν βλέψεις ακόμη και για συμμετοχή στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων.
Ο περιφερειακός προπονητής της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Δημήτρης Αβδάλας μιλώντας μετά το τέλος της προπόνησης δήλωσε: «Μέσω του αναπτυξιακού πρωταθλήματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και για την επιλογή των παικτών που πρέπει να γίνει για την ομάδα της Ένωσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνουμε προπονήσεις στην Τρίπολη, όσο και στη Σπάρτη και Καλαμάτα. Θα χρησιμοποιηθούν γύρω στα 20 παιδιά και η ομάδα της Ένωσης (ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ), θα παίξει φιλικά παιχνίδια σε ένα πρωτάθλημα να το πω έτσι με άλλες Ενώσεις όπως της Ηλείας, της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής και στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης ήρθαμε εδώ αφού είχαμε συνεννοηθεί με τους τοπικούς προπονητές για να δούμε τα παιδιά έτσι ώστε να προχωρήσουμε μετά στην επιλογή.
Σκοπός είναι να δώσουμε κι εμείς ένα ερέθισμα στα παιδιά για να ασχοληθούν περισσότερο, καθώς το μπάσκετ αποτελεί το άθλημα της επανάληψης και της διαρκούς ενασχόλησης, αφού ένας αθλητής του μπάσκετ πρέπει να αφιερώσει πάρα πολλές ώρες. Άρα λοιπόν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά κίνητρα, να καταλάβουν ότι παρακολουθούνται, ότι δεν είναι μόνοι τους εκτός από τα σωματεία, ότι υπάρχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και ότι όποιο παιδί έχει διάθεση, θέλει να δουλέψει και μπορεί να ξεχωρίσει, αυτό θα αξιοποιηθεί και σιγά-σιγά θα το βοηθήσουμε να φτάσει ακόμη ψηλότερα.
Σίγουρα Πανελλαδικά για το υλικό των παιδιών υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή τα παιδιά μας σιγά-σιγά κινούνται όλο και λιγότερο και αυτό έχει αντίκτυπο και στο μπάσκετ. Η διατροφή τους δυστυχώς δεν είναι τόσο καλή. Ώρες δεν υπάρχουν λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των φροντιστηρίων, άρα κι για εμάς οι επιλογές που κάνουμε μας αναγκάζουν να φθίνουμε στη λογική ότι τα παιδιά δεν ασχολούνται τόσες πολλές ώρες και δυστυχώς κάποια παιδιά που έχουν ταλέντο λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούν να το βγάλουν μέσα στο γήπεδο και θέλουμε να τους δέσουμε ένα κίνητρο να προπονηθούν περισσότερο και να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο στο γήπεδο.
Αυτό που είπα και στα παιδιά είναι ότι στα όνειρά τους δεν υπάρχει όριο, αλλά αυτό για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει οι ίδιοι να αφιερώσουν πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο και βέβαια θα πρέπει να μάθουν ότι στο 24ωρο η προπόνηση το πολύ μπορεί να είναι τρεις ώρες, συνήθως οι αθλητές διαμορφώνονται έξω από το γήπεδο. Δηλαδή στις υπόλοιπες ώρες που περισσεύουν θα πρέπει τα ίδια τα παιδιά να τις διαχειριστούν πολύ σωστά, για να αξιοποιηθούν αυτές οι ώρες στις οποίες κάνουν προπόνηση. Να κοιμούνται δηλαδή τη σωστή ώρα, να τρέφονται όπως πρέπει, να είναι στα μαθήματά τους πολύ καλοί για να μπορούν να βρίσκουν χρόνο από τις μελέτες τους για να κάνουν προπόνηση και να κάνουν πράγματα που θα τους βελτιώσουν έτσι ώστε να μπορέσουν να παίξουν μπάσκετ».
Παρών στην προπόνηση του κλιμακίου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Σταύρος Κουκάκης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε μετά το τέλος της προπόνησης: «Καταρχάς πιστεύουμε ότι το μπάσκετ στην περιοχής της Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας είχε παρελθόν, έχει παρόν και σίγουρα θα έχει και μέλλον. Η προσπάθεια η δική μας είναι να βάλουμε το μπάσκετ στα σπίτια όλου του κόσμου, αν είναι αυτό εφικτό. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό στον αθλητισμό να δουλέψουμε τις υποδομές, καθώς τα παιδιά αυτά είναι η επόμενη μέρα του αθλήματος. Γίνονται λοιπόν προπονήσεις από τους περιφερειακούς προπονητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους κ.κ. Αβδάλα και Ψυχογιό, στις πρωτεύουσες των τριών Νομών, δηλαδή σε Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα. Τα παιδιά εδώ είναι ηλικίας από 11 έως 14 ετών, το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και οι προπονητές νωρίτερα μου είπαν ότι είναι αρκετά ευχαριστημένοι και έχουν διακρίνει κάποια 4-5 παιδιά, τα οποία θεωρούν ταλέντα.
Τα όνειρα δεν έχουν «ταβάνι» για κανένα από αυτά τα παιδιά και είναι καθαρά στο δικό τους χέρι να εξελιχθούν και να μας κάνουν όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ υπερήφανους».