Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 19:45

Ιόνια Νησιά - Κάθε προορισμός και μια ταξιδιωτική εμπειρία (pics)

Γράφτηκε από την
Ιόνια Νησιά - Κάθε προορισμός και μια ταξιδιωτική εμπειρία (pics)

Τα Ιόνια Νησιά με τη βαθιά και δροσερή θάλασσα, το εξαιρετικό κλίμα, τα βουνά και το πράσινο, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ανάλαφρη διάθεση των κατοίκων, αποτελούν αναμφίβολα έναν παραδεισένιο τόπο διακοπών.

Σκορπισμένα κατά μήκος των δυτικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας, όλα μαζί ως σύνολο είναι ο ορισμός ενός γαλήνιου προορισμού, προσφέροντας εμπειρίες που μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη του εκάστοτε ταξιδιώτη.

Οι μαγευτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, τα τεράστια επιβλητικά κτίρια, τα Βενετσιάνικα κάστρα και τα παραδοσιακά πέτρινα μονοπάτια, όλα μαζί συνθέτουν ένα παραμυθένιο και ρομαντικό σκηνικό που μεταφέρει τους επισκέπτες στο παλιά χρόνια.

Ας περιηγηθούμε λοιπόν στα... διαμάντια του Ιονίου:

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, το πανέμορφο νησί του Ιονίου, είναι γνωστό με τρία ονόματα όπως "Τζάντε" και "Φιόρο του Λεβάντε" που σημαίνει "Ομορφιά της Ανατολής". Μόλις φτάσει κανείς στη Ζάκυνθο αντικρίζει, με την πρώτη ματιά, τη φυσική ομορφιά που επικρατεί παντού. Το μαγευτικό σκηνικό του νησιού, σε συνδυασμό με τις ανεπτυγμένες καλλιτεχνικές τάσεις της περιοχής όπως η ποίηση, η ζωγραφική και η μουσική κάνουν τη Ζάκυνθο ιδανικό προορισμό για μοναδικές, αξέχαστες διακοπές.

Η σημερινή πόλη της Ζακύνθου έχει κτιστεί στο σημείο που υπήρχε κάποτε η παλαιά πόλη η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό του 1953. Η ανοικοδόμηση της νέας πόλης έγινε πολύ προσεκτικά ώστε να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την παλαιά. Παντού θα συναντήσετε πανέμορφα αρχοντικά ενετικού στυλ και μεγάλες σκεπαστές πλατείες όπου συγκεντρώνονται οι ντόπιοι.

Επίσης, περπατώντας στα σοκάκια της πόλης αντικρίζει κανείς γραφικές πλατείες με αξιόλογα ιστορικά κτίρια όπως είναι η "Πλατεία Σολωμού" όπου στεγάζει το δημοτικό πολιτιστικό κέντρο και το μουσείο της Ζακύνθου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη φημισμένη εκκλησία του Αγίου Διονυσίου ο οποίος φέρεται ως προστάτης του νησιού.

Η παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο είναι από τις πιο αξιόλογες για να επισκεφθεί κανείς διότι έχει χαρακτηριστεί οικολογικό πάρκο και είναι η τοποθεσία αναπαραγωγής του γνωστού είδους θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες όσοι πηγαίνουν να κολυμπήσουν στο Λαγανά έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους στην παραλία.

Η Ζάκυνθος είναι γεμάτη από πανέμορφες αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά οι οποίες κάθε καλοκαίρι δέχονται αμέτρητους κολυμβητές.

Ιθάκη

Η Ιθάκη είναι ένα από τα νησιά του Ιονίου για το οποίο αναρωτιέται κανείς … "Είναι αυτό το νησί του Οδυσσέα;"

Παρόλο που οι αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν ανακαλύψει κάτι που να επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική άποψη, το σκηνικό του νησιού με τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια προσελκύει σήμερα πολλούς ταξιδιώτες.

Η Ιθάκη βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης.

Το νησί διαθέτει πανέμορφες, μοναδικές παραλίες όπως την παραλία Φιλιατρό, ιδανική για όσους αγαπούν τη χαλάρωση, τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα. Πρωτεύουσα της Ιθάκης είναι το Βαθύ που αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Ολοι οι ταξιδιώτες που καταφθάνουν στην Ιθάκη αισθάνονται αμέσως τη φιλική συμπεριφορά και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.

Άλλες πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Κιόνι και οι Φρίκες, από τις πιο φυσικές και παραδοσιακές τοποθεσίες του νησιού. 

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι ένα πανέμορφο ορεινό νησί με πλούσια βλάστηση και πολλές εναλλαγές τοπίων, ενώ είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους. Οι ακτές της αποτελούνται από αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες, ιδανικές για αξέχαστες διακοπές. Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το Αργοστόλι, μια όμορφη μοντέρνα πόλη. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν πολλές αξιόλογες τοποθεσίες και αξιοθέατα για να επισκεφθείτε. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Κάστρο που υφίσταται από τη μεσαιωνική εποχή και η εκκλησία του Αγίου Γεράσιμου.

Η τοποθεσία αυτή είναι επίσης γνωστή για τις "Καταβόθρες", ένα πραγματικά ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια αυτού του φαινομένου τα νερά της θάλασσας εισέρχονται στην ξηρά και στη συνέχεια χάνονται μέσα στο έδαφος.

Εκτός από το Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πόλεις για να επισκεφθεί κανείς. Μία από αυτές είναι το Ληξούρι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού, που είναι χτισμένη στην απέναντι όχθη του κόλπου. Στο Ληξούρι θα βρείτε μαγευτικές πεντακάθαρες παραλίες η πιο πολυσύχναστη από τις οποίες είναι η παραλία "Ξι" γνωστή για την κατακόκκινη άμμο της.

Πολύ δημοφιλής παραλία, επίσης, είναι η παραλία της Λάσσης που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Αργοστόλι και φημίζεται για τη διασκέδαση και τη νυχτερινή ζωή της.

Στη διαδρομή για την πόλη της Σάμης, το δεύτερο κύριο λιμάνι της Κεφαλονιάς, θα συναντήσετε το σπήλαιο "Δρογαράτη" στο εσωτερικού του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε τους υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Αν κατευθυνθείτε προς το Φισκάρδο που, εκτός από ένα γραφικό ψαροχώρι, αποτελεί και τον αγαπημένο προορισμό των βαρκάρηδων, θα συναντήσετε ίσως την ομορφότερη παραλία του νησιού, την παραλία του Μύρτου.

Το σκηνικό της παραλίας είναι μοναδικό γι’αυτό και συγκεντρώνει πολύ κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το πανέμορφο χωριό Ασσος με το Βενετσιάνικο κάστρο του.

Κέρκυρα

Για περισσότερο από έναν αιώνα το νησί της Κέρκυρας στο Ιόνιο πέλαγος, αγαπήθηκε πολύ από τους Ευρωπαίους. Η άριστη τουριστική υποδομή του νησιού παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για διακοπές όλο το χρόνο. Η Κέρκυρα είναι ένα πανέμορφο νησί με μοναδικά φυσικά τοπία και μαγευτικές παραλίες διασκορπισμένες παντού. Η πόλη της Κέρκυρας (η Χώρα) έχει διατηρήσει, μέχρι σήμερα, την Ενετική ατμόσφαιρα και γοητεία με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στα στενά, γραφικά σοκάκια, τα περιβόητα "Καντούνια" και να θαυμάσουν τα υπέροχα Βενετσιάνικα κτίρια.

Στη Χώρα δεσπόζει επιβλητικά το παλιό κάστρο το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε μία τριγωνική χερσόνησο που το χωρίζει από την πόλη με ένα μικρό κανάλι.

Ένα άλλο, πολύ δημοφιλές αξιοθέατο για να επισκεφθείτε είναι ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένος στον πολιούχο άγιο της πόλης.

Μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης θα συναντήσετε το "Αχίλλειο Παλάτι", κτισμένο μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο. Η κατασκευή του ανέρχεται στο 1890 μ.Χ. και χρησίμευε σαν χώρος ξεκούρασης της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισσάβετ, γνωστής και ως "Σίσσυ". Σήμερα το Αχίλλειο στεγάζει το μοναδικό καζίνο του νησιού.

Στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλές όμορφες τοποθεσίες για να επισκεφθείτε. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσετε, το τοπίο είναι ειδυλλιακό και μαγευτικό.

Βαδίζοντας βόρεια από τη Χώρα συναντάτε τα γραφικά χωριά Γουβιά, Κασσιόπη, Ρίδα και Σιδάριενώ στα δυτικά της πόλης βρίσκονται οι περιοχές Πέλεκας, Γλυφάδα και η φημισμένη Παλιοκαστρίτσα.

Αν αποζητάτε χρυσαφένιες παραλίες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, οι παραλίες Μπενίτσες και Λευκίμη σας περιμένουν στο νότιο τμήμα της πόλης. 

Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα ακόμη πανέμορφο νησί του Ιονίου το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της Κεντρικής Ελλάδας κοντά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα το νησί συνδέεται με την ξηρά μέσω ενός περάσματος. Τον Αύγουστο το νησί πλημμυρίζει από κόσμο, κυρίως από το χώρο της τέχνης, ο οποίος καταφθάνει για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της "Τέχνης και Λογοτεχνίας" που αποτελεί ένα διεθνές λαογραφικό γεγονός το οποίο ξεκίνησε να διοργανώνεται στη Λευκάδα από το 1960.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα με το επιβλητικό κάστρο της Αγίας Μαύρας το οποίο κυριαρχεί στο τοπίο μεταξύ της μικρής διώρυγας που συνδέει το νησί με την ξηρά. Η Χώρα είναι μια πόλη πολύ γραφική η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παραδόσεις και τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος.

Στη Χώρα υπάρχουν στενά σοκάκια για περιηγήσεις καθώς και πολλά σύγχρονα κτίρια τα οποία κτίσθηκαν τα τελευταία χρόνια προσδίδοντας στην πόλη ένα πιο μοντέρνο χαρακτήρα.

Ανάμεσα στα σοκάκια θα συναντήσετε το μουσείο της Λευκάδας όπου μπορείτε να θαυμάσετε αξιόλογες συλλογές από έργα τέχνης και άλλα ενδιαφέρονται αντικείμενα.

Περίπου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων έξω από την πόλη θα συναντήσετε το γραφικό μοναστήρι της "Φανερωμένης" που είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Η περιοχή θεωρείται σημαντικό θρησκευτικό κέντρο αλλά και πολύ αγαπητό σημείο για περιπάτους από τους ντόπιους. Ξεκινώντας από την Χώρα οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το νησί συνεχίζοντας προς τα νότια όπου θα φτάσουν στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Νυδρί και από εκεί στο παραδοσιακό χωριό Καρυά, ένα από τα σημαντικότερα της Λευκάδας.

Πρόκειται για μια τοποθεσία μαγευτικής ομορφιάς και αξιόλογης αρχιτεκτονικής η οποία φημίζεται για τα μοναδικά κεντήματα "Καρσανικα", τα οποία είναι χειροποίητα σ’ αυτή την περιοχή της Λευκάδας. Συνεχίζοντας την περιήγηση, οι επισκέπτες φτάνουν σε δύο από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, το "Κάθισμα" (Αγιος Νικήτας) και το Πόρτο Κατσίκι, πραγματικό θαύμα της φύσης, οι οποίες θα τους αφήσουν άναυδους. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες αυτές κατακλύζονται από εκατοντάδες λουόμενους που καταφθάνουν για να απολαύσουν τις πεντακάθαρες κρυστάλλινες θάλασσες. 

Παξοί

Το μικρό αλλά πανέμορφο νησάκι των Παξών βρίσκεται λίγα ναυτικά μίλια νότια της γειτονικής Κέρκυρας και είναι ένα μέρος μαγευτικό.

Πρόκειται για έναν μικρό επίγειο παράδεισο που αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήρεμες διακοπές και πηγή έμπνευσης για όσους αποζητούν το διαλογισμό, τη χαλάρωση και την ησυχία.

Οι επισκέπτες που καταφθάνουν στο μικρό παραδοσιακό λιμανάκι "Γάϊος", αισθάνονται αμέσως την ομορφιά και τη μαγεία της φύσης που επικρατεί παντού στην περιοχή.

Το χωριό Γάϊος, που αποτελεί και το επίνειο του νησιού, πήρε την ονομασία του από έναν μαθητή του Αποστόλου Παύλου ο οποίος ήρθε στους Παξούς για να διδάξει το Χριστιανισμό.

Στο νησί υπάρχουν πολλές γραφικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Οι "Τάφοι", ένα σύμπλεγμα φυσικών σπηλιών που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών του νησιού επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά του Ιουνίου πελάγους. Το μοναδικό σκηνικό του νησιού σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και τη γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα, θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες. 

Αντίπαξοι

Το νησάκι των Αντίπαξων είναι πασίγνωστο για τις εκπληκτικές παραλίες του. Κάθε καλοκαίρι έρχονται χιλιάδες Ελληνες και ξένοι επισκέπτες για να κάνουν μια βουτιά στα υπέροχα νερά τους, με ένα από τα πολλά εκδρομικά σκάφη που πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες στους Παξούς και Αντίπαξους, με μικρά πλοιάρια και καΐκια που φέρνουν τους τουρίστες για το μπάνιο τους στις μοναδικές παραλίες ή με τα δεκάδες (συνήθως νοικιασμένα) σκάφη, που αγκυροβολούν στα ανοιχτά των παραλιών.

Οταν φτάσει το απόγευμα φεύγουν γιατί η υποδομή είναι ελάχιστη (σχεδόν όλες οι κατοικίες είναι εξοχικά των Παξινών) και οι περισσότεροι προτιμούν για τη διαμονή τους, κυρίως το Γάιο στους Παξούς.

Μεγανήσι

 

Το Μεγανήσι είναι νησί μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Όταν το βλέπεις από ψηλά εντυπωσιάζεσαι με τα σχήματα των δαντελωτών ακτών του που σχηματίζουν ορμίσκους, ιδίως στη βόρεια πλευρά του. Στα 20 τετραγωνικά του χιλιόμετρα ζουν μόνιμα περισσότεροι από 1000 άνθρωποι που μοιράζονται στους τρεις πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς του: το Κατωμέρι, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ.

Την ωραιότερη θέα έχει το Σπαρτοχώρι, χτισμένο σε βραχώδες έδαφος αλλά μέσα στο πράσινο, πάνω από το λιμάνι Σπήλια. Η διαδρομή από εκεί μέχρι το λιμάνι είναι πολύ ωραία, στα μισά της οποίας μάλιστα ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορείτε να δείτε τη Σπηλιά του Κύκλωπα που ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί.

Στο νησάκι αξίζει να δείτε το Χάλασμα, ένα κοίλωμα βράχων στα νότια όπου είχε καταφύγει το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νησίδα Φερμέκουλα στα νοτιοδυτικά, την οποία επισκέπτονται οι φώκιες Monachus monachus, όπως και την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στο φάρο. 

Οθωνοί

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι με πολλά παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες. Στην είσοδο του λιμανιού του νησιού υπάρχει μια πανέμορφη σπηλιά με το όνομα “Σπηλιά της Καλυψώς”, αφού και οι Οθωνοί εικάζεται ότι ήταν το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Ερεικούσσα

Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία Διαπόντια νησιά, βόρεια της Κέρκυρας, και έχει μόλις 496 κατοίκους. Το νησί είναι καταπράσινο και ολοστρόγγυλο ενώ πήρε το όνομά του από το θάμνο «ρείκι», που φύεται σε ολόκληρο το μέρος και ανθίζει τον μήνα Οκτώβρη.

Η Ερεικούσσα σίγουρα δεν είναι το νησί το οποίο έχει να «υπερηφανευτεί» για κοσμικά μέρη και πολυτελή εστιατόρια, δωμάτια. Είναι, όμως, με βεβαιότητα το νησί που θα σας εκπλήξει με τη λιτή ζωή του.

 Μαθράκι

Το Μαρθάκι, παρόλο που είναι το μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, σφύζει από φύση και πολιτισμό. Στον οικισμό Χωριό ή τη Γιώργα, τα λιθόκτιστα σπίτια κρύβονται κάτω από τη σκιά των ελαιόδενδρων. Δυτικά οι παραλίες ενδείκνυνται για καταδύσεις, ενώ βορειοανατολικά ιδανική για κολύμπι είναι η παραλία του Πορτέλο. Εκεί θα πάτε με σκάφος από την Κέρκυρα ή τον Άγιο Στέφανο.


NEWSLETTER