Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 16:15

Κάνατε πάλι… «Kolotumba», αλλά χρήσιμη

 

Ολοι ενθυμούμεθα τη φωτογραφία των τεσσάρων εκπροσώπων της εξουσίας, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και των αρχηγών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε εκείνη την προκλητική παράσταση, στις 26 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου όλοι μαζί μας διαβεβαίωναν ότι όλα έγιναν σωστά και καλώς καμωμένα. Με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να δηλώνει ότι αν χρειαζόταν θα έκανε και πάλι ακριβώς τα ίδια και παραλλήλως ο πρωθυπουργός να προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη σε όλους.

Τώρα από εκείνο το «κάδρο» έχει απομείνει μόνο μια φιγούρα. Του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ολοι οι άλλοι είτε εξαναγκάσθηκαν ενώπιον των αντιδράσεων όχι μόνο των κομμάτων αλλά κυρίως των πολιτών, ακόμη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε όψιμη παραίτηση, όπως ο Τόσκας, είτε αναπέμφθηκαν, όπως οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί τους και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη προσωπική σας κωλοτούμπα κ. Πρόεδρε, από αυτές στις οποίες μας έχετε συνηθίσει. Και τις οποίες καταγράφουν συνεχώς και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τόσο ώστε ο όρος «kolotumba» να έχει περάσει στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο, με την προσθήκη ενός προσδιορισμού: «Kolotumba ala Tsipra». Ινα πληρωθεί το ρηθέν από του άσματος των Δερβενιώτη-Μάνεση, «άλλα μου λεν τα μάτια σου και άλλα η καρδιά σου».

Ευτυχώς για τον τόπο που κάνετε τόσες πολλές και τόσο μεγάλες κωλοτούμπες. Από το «όχι» του δημοψηφίσματος που το κάνατε «ναι» μέσα σε μια νύκτα. Και από τα…συγχαρητήρια στους υπευθύνους για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής και φυσικής καταστροφής στην Ανατολική Αττική, που έγιναν… απολυτήρια και διατεταγμένες «παραιτήσεις» μέσα σε μια εβδομάδα.

Δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πόσο ακόμη θα βρίσκεσθε στην ίδια θέση ως ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είμεθα πάντοτε έτοιμοι ώστε όταν μας διαβεβαιώνετε για κάτι, να περιμένουμε το ακριβώς αντίθετο. Διότι, προφανώς, έτσι έχετε μάθει να λειτουργείτε, σε θέση κυβιστήσεως. Να βλέπετε τα πράγματα με το κεφάλι κάτω. Οπερ ισχύει και για την πανηγυρική έξοδο την οποία ετοιμάζεσθε να εορτάσετε στις 21 του μηνός. Εξοδο στη ζούγκλα των αγορών, με τα επιτόκια δανεισμού να προδιαγράφονται υπερτριπλάσια εκείνων που μας χρέωναν οι εταίροι μας. Και όσο αντέξουμε.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr