Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 12:03

Ας μην χαλάσουμε ό,τι με πολλή προσπάθεια χτίσαμε σαν παρακαταθήκη

Του Χρήστου Δ. Κορομηλά
Οικονομολόγου, Μaster Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Προέδρου Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Μεσσηνίας

Παγκοσμίως καθώς και στην χώρα μας υπάρχει ένας προβληματισμός -η αλήθεια είναι όχι με την ίδια ένταση- από τους λεγόμενους “προοδευτικούς δημοκράτες” για το πλήρες lockdown της οικονομίας. Στον πυρήνα του αιτιάσεών τους έχουν την    συλλογιστική ότι τα μέτρα αποκλεισμού ήταν φασιστικά, δικτατορικά, ότι οι κυβερνήσεις λειτουργούν απολυταρχικά στερώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο ας σκεφτούμε παρακαλώ το εξής:
Αν η κυβέρνηση δεν έκλεινε υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη απαγόρευση των απολύσεων και υποχρεωτική τηλεργασία σε όσους έχουν τη δυνατότητα, αναλαμβάνοντας παράλληλα να πληρώσει επιδοτήσεις στους εργαζόμενους, τι θα γινόταν; Να σας πω τι θα γινόταν:
Οι εργοδότες -κλεισμένοι στα σπίτια τους ή απομονωμένοι στα ασφαλή γραφεία τους- θα απαιτούσαν από τους εργαζόμενους να εργαστούν στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα μαγαζιά και πολλοί θα κολλούσαν τον ιό. Οποιος εργαζόμενος φοβόταν να εκτεθεί στον ιό θα απολυόταν. Οποιο ζευγάρι δεν είχε πού να αφήσει το παιδί διότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να εργαστούν και οι δυο, θα έχανε (ο ένας τουλάχιστον) τη δουλειά του.
Πολλοί εργοδότες θα έβρισκαν δικαιολογία για μαζικές απολύσεις. Χωρίς την απαγόρευση της κυβέρνησης θα είχαν απολυθεί ήδη χιλιάδες οι οποίοι θα ήταν άγνωστο πότε θα μπορούσαν ξανά να πιάσουν δουλειά. Και ας μη συζητήσουμε για το πόσο μεγάλη θα ήταν η εξάπλωση της πανδημίας, πόσους νεκρούς θα είχαμε ως τώρα και τι κατάσταση πανικού θα επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία.
Η Ιταλία μάς έσωσε. Βλέποντας τι πέρναγαν οι γείτονες, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα, έπραξε απολύτως σωστά για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και μέσω αυτού του τρόπου, αλλά και άλλων μέτρων, έδωσε ρευστότητα στις επιχειρήσεις για όλο το διάστημα του lockdown. Καλύτερη αντίδραση δεν θα μπορούσε να υπάρξει - και μιλάω για την προάσπιση των συμφερόντων “των απλών πολιτών”, όχι των πλουσίων.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, ας δούμε το παράδειγμα της Σουηδίας. Ολα ανοιχτά, αλλά η οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση (εκτιμούν 7-8% αντί 10-12% που εκτιμάται ότι θα έχουν οι χώρες που προχώρησαν σε lockdown.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση με το lockdown δεν έσωσε μόνο ζωές, έσωσε και εισοδήματα και επιχειρήσεις. Και αν δεν το έκανε, όχι μόνο θα θρηνούσαμε χιλιάδες νεκρούς, αλλά και θα είχαμε ύφεση ούτως ή άλλως, ίσως μικρότερη από αυτήν που θα έχουμε τώρα.
Ο δε τουρισμός φυσικά δεν θα υπήρχε ως σκέψη, ούτε καν για Αύγουστο και Σεπτέμβριο όπως τώρα, διότι κανείς δεν θα ερχόταν στη χώρα που δεν πήρε μέτρα και θρήνησε χιλιάδες νεκρούς.
Αν προσπαθήσουμε την επιτυχία της χώρας να τη δούμε και σε μακρύτερο ορίζοντα, η σωστή διαχείριση της πανδημίας θα αυξήσει πολύ τις επενδύσεις που θα γίνουν από τους ξένους τα επόμενα χρόνια. Και αυτό διότι αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν λειτούργησε με την πάγια τακτική μας “ό,τι να ναι”… αλλά λειτούργησε με επιτυχία μεγαλύτερη και από άλλες “οργανωμένες” χώρες.
Οι επιφυλάξεις που υπήρχαν για επενδύσεις λόγω ανασφάλειας για το σύστημα υγείας και για την αδυναμία της κρατικής μηχανής να αντεπεξέλθει σε δυσκολίες και να αντιμετωπίσει κρίσεις, ξαφνικά εξαφανίζονται. Και είτε μιλάμε για επενδύσεις σε επιχειρήσεις των οποίων τα στελέχη θα έπρεπε να έρθουν εδώ να εργαστούν, είτε μιλάμε για ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν σπίτια και εξοχικά, είτε μιλάμε για συνταξιούχους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν εδώ τα γεράματά τους αλλά φοβόντουσαν για το σύστημα υγείας και τις δυνατότητες περίθαλψής τους, τώρα ξαφνικά η εικόνα αλλάζει.
Η χώρα θεωρείται απόλυτα ασφαλής, μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για την ακρίβεια, και αυτό αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και μια σημαντική παρακαταθήκη.
Αν τώρα στο άνοιγμα τα χαλάσουμε επειδή αρχίσαμε ήδη τις ανεύθυνες συμπεριφορές, με συναθροίσεις, υπαίθρια πάρτι και άλλες παρόμοιες καταστάσεις που ζούμε τις τελευταίες μέρες, η εικόνα θα αλλάξει προς το χειρότερο. Αλλά δεν θα φταίει η κυβέρνηση, θα φταίει το στραβό μας το κεφάλι και ο εφησυχασμός μας που επέστρεψε με ένταση μετά την καραντίνα.