Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 23:30

Πλατείες και ευνούχοι

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, Συγγραφέα - δημοσιογράφου

Ουδεμία ύφεση έχει επέλθει στην παγκόσμια οικονομία του πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας. Απεναντίας, προσφέρεται ως η καλύτερη χρονική περίοδος για υπερκέρδη μιας συγκεκριμένης τάξης. Αναντίρρητα, όπως ανέκαθεν συνέβαινε, κάποια τζάκια ίσως σβήσουν ενώ ουκ ολίγα «νεόδμητα» έχουν ήδη ανάψει. Απλώς, τα έμμισθα χαρβαρντικά μπουμπούκια επιχειρούν με στατιστικά νούμερα προπατζίδικου και την ομερτά των ανά τον κόσμο «σοφών», να οριοθετήσουν τις ανθρώπινες ζωές στο χάος που δημιουργεί ο καπιταλισμός. Άλλωστε μία από τις βασικές του αρχές είναι, η δημιουργία και εκμετάλλευση των λογής λογής κρίσεων. Σήμερα, τα πλούτη των φαρμακοβιομηχανιών, των τραπεζών, των εφοπλιστών, των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων, των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των εταιρειών ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και των διαστημικών ερευνών, είναι ανυπολόγιστα. Αν προστεθούν τα μαύρα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών, την παιδική εργασία, τη βιομηχανία του σεξ και των άλλων αγαθοεργιών του οικονομικού συστήματος, που ορίζει ως δημοκρατία ενός λαού τις επενδύσεις, τότε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος οφείλει να προβληματιστεί, μήπως ο Homo Sapiens έχει υποστεί σχάση ηλιθιότητας, στην περίπτωση που ελπίζει ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνία δικαίου. Αν ο φασισμός και ο ναζισμός εγκλημάτησαν κατά της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα, ο καπιταλισμός υπήρξε ο γεννήτοράς τους. Αυτός δημιούργησε τις προϋποθέσεις και θεμελίωσε τις καταστάσεις ώστε να οδηγηθούμε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η συνταγή του ανάλγητου καπιταλιστή, παραμένει αναλλοίωτη: Καταληστεύω εντέχνως τον πλούτο, στη συνέχεια επέρχεται το προβλέψιμο κραχ, καταρρέει το χρηματιστήριο, δημιουργώ έναν πόλεμο, κατασκευάζω οβίδες, αεροπλάνα και καράβια, βομβαρδίζω και ισοπεδώνω γέφυρες, εργοστάσια, πόλεις, ανεβαίνουν οι μετοχές, ανοίγουν νέες φονικές θέσεις εργασίας, επιβάλω «ειρήνη» και μνημόνια άνευ όρων και αναλαμβάνω την επιστροφή στην κανονικότητα του κατεστραμμένου αλλά παραδομένου «εχθρού». Κατά καιρούς το σενάριο διαφοροποιείται, όπου τη θέση μιας βόμβας παίρνει η ισχύς ενός ομολόγου ή μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, ενίοτε και δημοψηφίσματος. Έτσι ως καπιταλιστής, ανοικοδομώ τα βομβαρδισμένα ερείπια και η οικονομία ξανανθίζει. Εθνικοποιώ την καταστροφή και όταν επανέλθει στην προτεραία κατάσταση η χώρα, διαπομπεύω τον «ανοικοδομητή» λαό με γκεμπελικές φημολογίες, στο εξής τον αποκαλώ «αποικοδομητή», δηλαδή μύκητα, παράσιτο και χαρίζω το γωνιακό κατάστημα με το έμψυχο υλικό και τα έπιπλα στον ιδιώτη, άλλως στον εαυτό μου. Σε περίπτωση λειψανδρίας ένεκα πολλών θυμάτων, αλλά περίπτωση Γερμανίας 1945, επανδρώνω τα εργοστάσια των ηττημένων με μετανάστες που ανήκουν στο στρατόπεδο των νικητών, Έλληνες ας πούμε. Αν το λιμπρέτο της όπερας θανάτου, που παίζεται στις καγκελόφραχτες φάρμες των καπιταλιστών, φαίνεται αναχρονιστικό, την πιστοποίηση πως τίποτε δεν αλλάζει πλην των σκέρτσων και των μορφασμών, τη δίνει το σημερινό παγκόσμιο μεταναστευτικό και προσφυγικό τσουνάμι.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ

Ουσιαστικά ένας κάδος ανακύκλωσης είναι ο καπιταλισμός όπου επαναφέρει μέσω σκουπιδιών τα πλέον άθλια επιτεύγματα του δίποδου είδους. Το αέριο Zyklon B με το οποίο εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων εκατομμύρια άνθρωποι, το είχε αναλάβει η κοινοπραξία G. Farben η οποία διαλύθηκε μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα λοιπόν, κάποιες εκ των εταιρειών που την αποτελούσαν, εξακολουθούν να υφίστανται με την ίδια τους ονομασία ως φαρμακευτικοί κολοσσοί και επιπρόσθετα κατέχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός από τις ασπιρίνες και ομάδες ποδοσφαίρου. Η τραγωδία είναι, ότι τις ομάδες αυτές χειροκροτούν και παιδιά εκείνων των γονέων, που ενδεχομένως πέθαναν από τα αέρια, που η εταιρεία αυτή τροφοδοτούσε τους υπάνθρωπους του Χίτλερ.
Παραδείγματα πολλά, όπως κορυφαίες σήμερα ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούσαν στο παρελθόν το ναζιστικό αποκούμπι του Γ΄ Ράιχ. Ας μην θυμηθούμε βιομηχανίες με αυτοκίνητα κατσαριδάκια που κουμαντάρουν την οικονομία της Ευρώπης, καθώς και μεγαθήρια τηλεπικοινωνιών με σκελετούς κρεμασμένους στην ντουλάπα τους. Όσο για τους ναζί επιστήμονες, τους αγκάλιασε η καπιταλιστική «συμπόνια» μη τυχόν και τους αρπάξει το ανατολικό μπλοκ. Αυτό το οικονομικό σύστημα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξαθλίωσης, ένα και μοναδικό άρθρο του εφαρμόζει από το εγκληματικό μανιφέστο του. Παραφρασμένο από τους νόμους της αγοράς, το εξής: «Το υλικό κέρδος με το όποιο κόστος είναι ανώτερο του έμψυχου όντος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ

Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, επιστρατεύονται θρησκείες, σημαίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, στοές, λέσχες, κάθε τι που κινείται, μέχρι και νυχτερίδες, παγκολίνοι ή φρενοκομεία αγελάδων. Επόμενο είναι να αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, η καταλήστευση της περιουσίας των λαών, ο εξευτελισμός της παιδείας με τερτίπια δια βίου μάθησης, η πολιτισμική υποκουλτούρα, ο «αμβροσιακός» όπου γης φονταμενταλισμός, ο αναλφαβητισμός και η γυναικεία υποδούλωση υπό τη μορφή ιδιοκτησίας σκεύους, η εκμηδένιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και τα πειράματα σε κορμιά και συνειδήσεις. Το πορνείο του καπιταλισμού ικανοποιεί κάθε επιθυμία σου. Θέλεις τσόντα, όπλο, πρέζα, μπόμπες ποτά ή μπόμπες πυρηνικές; Το μενού είναι έτοιμο με τις ανάλογες τιμές και εναπόκειται σε σένα η επιλογή. Αν είσαι Άραβας και μας εκχωρείς το πετρέλαιό σου, μπορείς να παραμείνεις φύλαρχος ή βασιλιάς. Επιτρέπεται να αποκεφαλίζεις, να λιθοβολείς γυναίκες γιατί βγήκαν με λίγο παραπάνω κραγιόν, ακόμα και όταν κυνηγάμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εμείς οι ίδιοι θα φυγαδεύσουμε την οικογένειά του στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη, την ίδια ημέρα που πέφτουν οι Δίδυμοι Πύργοι. Πρόσεξε όμως: Αν είσαι Ιρανός σκοταδιστής αλλά παραχωρείς αλλού τις ενεργειακές σου πηγές, απαγορεύεται να διαθέτεις πυρηνικά όπλα. Βέβαια, αν είσαι Πακιστανός σκοταδιστής και αναγιγνώσκεις τη δική μας Βίβλο, τότε για το καλό του λαού σου δύνασαι να διαθέτεις πυρηνικό εξοπλισμό.

ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟ ΚΑΙ ΦΙΝΤΕΛ

Επίσης, μη διανοηθείς σε καμία των περιπτώσεων να υπογράψεις ειρηνικές συμφωνίες, που θέτουν αναχώματα στις έριδες που επιθυμούμε να διαιωνίζονται, γιατί τότε ιδού το τίμημα των ανίερων πράξεών σου. Η Γάζα επίσημα πλέον θα αποκτήσει τα πρωτεία της μεγαλύτερης φυλακής στον πλανήτη, ο Γιτζάκ Ράμπιν θα εκτελεστεί όλως τυχαίως από έναν παράφρονα, ο δε Γιάσερ Αραφάτ θα δηλητηριαστεί όλως τυχαίως από ραδιενεργό πολώνιο. Συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να σου προσφέρουμε παραστρατημένε αμνέ, είναι μια δωρεάν φιλική συμβουλή: «Επέστρεψε στην τετράποδη κανονικότητά σου». Απ όλα διαθέτει η καπιταλιστική ευλογία του εκλεκτού μας ιερατείου. Καταρχήν και καταρχάς, είσαι απολύτως ελεύθερος να πράττεις ότι επιθυμείς. Είσαι ομογάλακτος αδελφός μας, αρκεί να σε λένε Μπολσονάρο. Αν τύχει και σε λένε Φιντέλ Κάστρο, παρότι δεν βγήκες απ’ τη χώρα σου ούτε για ψάρεμα, θα υποστείς εμπάργκο σχεδόν ένα αιώνα, ακόμα κι αν οι γιατροί σου είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν κάθε χώρα του πλανήτη που υποφέρει. Εμείς οι καπιταλιστές ενδιαφερόμαστε μέχρι και για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες στα πιο ειρηνικά έθνη του κόσμου, αρκεί να έχουν προπληρώσει έξοδα ασφάλειας C4I, μιζών, τηλεοπτικών, διαφημιστικών, εμπορικών σημάτων, αντιτρομοκρατικών συστημάτων, διατροφικών αλυσίδων, να έχουν κατασκευάσει στάδια, δρόμους, ξενοδοχεία και πάσης φύσεως κοινωνικά αγαθά, για να μπορούν να αγωνιστούν οι ντοπαρισμένοι κοιλιακοί κάτω απ’ τη μπάρα και οι παραμορφωμένες γάμπες στους δρόμους ταχύτητας. Α... μην ξεχάσουμε και μερικές χιλιάδες εθελοντές παρακαλώ! Πόσο συγκινητικό να βλέπεις τους παράγοντές μας, βουτηγμένους στην ευωχία των γκουρμέ απολαύσεων, να ηγούνται του αθλητισμού παρότι οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχωρίσουν το αγώνισμα βάδην απ’ το πομπικό βήμα στις κηδείες;

ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΥΧΟΙ

Τίποτε δεν σου αρνείται αυτό το σύστημα. Ό,τι πάρεις ένα ευρώ. Θες νεφρό; Πετάξου στο Νέο Δελχί και την άλλη μέρα μπαίνεις για μεταμόσχευση. Μην αναρωτηθείς που το βρήκαν οι Ινδοί, ενώ στην Ελλάδα περιμένεις μια δεκαετία στη λίστα. Το Μπόλυγουντ ξέρει. Θες Όσκαρ; Μπες στο Χόλυγουντ και γίνε Λάρα Κροφτ. Θες Νόμπελ Ειρήνης; Μ΄ έναν πόλεμο, Ομπάμα, Κίσινγκερ, δικό σας! Σε λένε Έντουαρντ Σνόουντεν και αποκαλύπτεις την παγκόσμια παρακολούθηση και τον έλεγχο μέσω τεχνολογίας; Καταδιώκεσαι για προδοσία! Έχεις κοροναϊό και αντιδράς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανόητε; Τα φορεία με τους νεκρούς στην Ιταλία δεν τα είδες ανεπίδεκτε μαθήσεως; Είκοσι τρεις χιλιάδες φορές τα προβάλαμε στα κανάλια αντί 21.000.000 ευρώ! Εμείς ευθυνόμαστε που δεν είχατε την αξιοπρέπεια να πεθάνετε μόνοι σας από την δωδεκαετή κρίση, απέθαντοι; Υπομονή λοιπόν, γιατί το εμβόλιο θα πωλείται σε δυο περίπου χρόνια. Μέχρι τότε παραμείνατε στις θέσεις σας με ήρεμα διαλείμματα. Οι επιστήμονες αποφαίνονται, εμείς απλώς επιβάλλουμε τις αποφάσεις τους. Τι ρωτάς, ανόητη αγέλη; Γιατί δεν ακούμε κι εκείνους τους επιστήμονες που αποφαίνονται ότι σε λίγα χρόνια ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει οικολογική καταστροφή; Μα ο καπιταλισμός σου δίνει την ελευθερία να επιλέξεις ποιον θα ακούς. Εσείς ρωτήσατε κανέναν, που αντί να πάτε στο άνοιγμα του σιντριβανιού της Πλατείας Ομονοίας, επιλέξατε να φλερτάρετε στα παγκάκια της Κυψέλης; Αγνοείτε τι είπε ο Λένιν; «Η ελευθερία στην καπιταλιστική κοινωνία παραμένει σχεδόν ίδια με αυτή της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας: ελευθερία για τους ιδιοκτήτες των σκλάβων». Αν δεν σας αρέσει η σκέψη του επαναστάτη Βλαντιμίρ, ορίστε και τα λόγια διάσημου αμερικανού αστροναύτη και καπιταλιστή, Φρανκ Μπόρμαν, που είδε τη γη από ψηλά: «Ο καπιταλισμός χωρίς χρεοκοπία είναι σαν το χριστιανισμό χωρίς την κόλαση».
«Φόβος χωρίς επιδημία είναι σαν τον ευνούχο χωρίς κλειδαρότρυπα» θα πρόσθετα με τη σειρά μου…