Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 22:15

Τα σύμβολα δεν τα αλλάζεις τα στηρίζεις

 

Του Γ. Μπίτζα, προέδρου ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Με μία ακατανόητη ενέργεια η Διοίκηση της ΔΕΗ, άλλαξε ξαφνικά το λογότυπό της εξαφανίζοντας τον κεραυνό, που αποτέλεσε σύμβολο για την ιστορία της ΔΕΗ.

Αφαίρεσαν το έμβλημα που σηματοδοτούσε  για 70 χρόνια την συμβολή της στον εξηλεκτρισμό τη χώρας, στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών δίδοντας δουλειά δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, βοηθώντας την Εθνική Οικονομία που ισοδυναμούσε με ένα οικονομικό θαύμα την εποχή εκείνη.

Η ΔΕΗ παρά τις εχθρικές πολιτικές που δέχεται, όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί, προς το παρόν, να είναι η μοναδική εγγύηση για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας, χάρη στον λιγνίτη και στις υποδομές που δημιούργησε με την υδροηλεκτρική παραγωγή.

Δυστυχώς η σημερινή κυβερνητική πολιτική, μετά το τέλος που ανακοίνωσε για την λιγνιτική παραγωγή, θέλει να διακόψει κάθε σχέση με την ιστορία της ΔΕΗ, γι’ αυτό κατήργησε τον κεραυνό από το σήμα της, σηματοδοτώντας με την πράξη αυτή ότι από εδώ και πέρα αρχίζει το μέλλον της ΔΕΗ, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη την οποία θυμίζουμε, ότι την έχει χρυσοπληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής μέσω του λογαριασμού ΕΤΜΕΑΡ, που χρηματοδοτεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). 

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι πολύ αργά και καθυστερημένα τρέχει ασθμαίνουσα, τώρα η ΔΕΗ να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της στις ΑΠΕ, αφού είναι γεγονός ότι κατέχει μόνο το 3%, όπως ανέφερε με έκπληξη και ο πρωθυπουργός στην θεαματική εκδήλωση της ΔΕΗ για την αλλαγή του σήματος, αλλά ξέχασε όμως να μας πει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2006 με νόμο της απαγόρευσε τη συμμετοχή της στις ΑΠΕ, προκειμένου να επενδύσουν οι ιδιώτες παραγωγοί.

Πέραν όλων των άλλων προκύπτει το εξής ερώτημα: Άραγε οι μεγάλες βιομηχανίες που βάζουν νέα προϊόντα ή παράγουν τα ίδια με άλλη τεχνολογία, όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γιατί δεν αλλάζουν το λογότυπό τους, αν πράγματι πρόκειται για το καλό τους;

Ως εργαζόμενοι ευχόμαστε καλή επιτυχία στη ΔΕΗ για τον νέο επιχειρησιακό της κύκλο που ξεκινάει, αλλά για εμάς και για τον Έλληνα καταναλωτή θα μείνει ανεξίτηλα μέσα μας η προσφορά των 70 χρόνων, γιατί η ιστορία δεν διαγράφεται, ενώ θεωρούμε ότι η όλη εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα υπέρογκα κόστη, αφού πρέπει το λογότυπο να αντικατασταθεί σε όλα τα κτήρια της χώρας, στα αυτοκίνητα, στα έντυπά της κλπ. Αλλά ποιος νοιάζεται για τα χρήματα αυτά; Λεφτά υπάρχουν παρά το γεγονός, ότι πριν ένα χρόνο ο κυρ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι δεν είχε ούτε για αγορά στύλων!!

Ισως εκεί οφείλεται η προκλητική αύξηση των αποδοχών της Διοίκησης και των στελεχών, η αύξηση του αριθμού των ξενόφερτων συμβούλων, καθώς και η αύξηση του αριθμού των στελεχών που επιβαρύνουν επικίνδυνα το μισθολογικό κόστος.

Το πρόβλημα στη ΔΕΗ είναι οι αλόγιστες δαπάνες και αν δεν τις περιορίσει δεν έχει μέλλον. Βεβαίως κατά τους αρμόδιους η πολλά υποσχόμενη ΔΕΗ, με τα πλείστα ωραιοποιημένα στοιχεία, το 2021 θα περάσει στα κέρδη!!! Μακάρι αλλά αν συμβεί αυτό, οφείλεται κυρίως στο λουκέτο που βάζει στις λιγνιτικές μονάδες, αφού δεν πληρώνει τέλος για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος.

Με αυτή την ενέργεια, όμως, η ΔΕΗ μετατρέπεται από ενεργειακός γίγαντας σε μία επιχείρηση νάνο με μικρή παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα βασίζεται σε κάποιες παρεχόμενες υπηρεσίες που την μετατρέπουν σε μία εμπορική επιχείρηση, η οποία δεν θα προσομοιάζει με την επιχείρηση που ξέραμε, εξαιτίας βεβαίως των πολιτικών επιλογών που τις επέβαλαν διαχρονικά μέχρι σήμερα.

Το γεγονός αυτό το βιώνει καθημερινά ο Έλληνας καταναλωτής, αφού δυστυχώς ο ανταγωνισμός στην ενέργεια δεν παρέχει φτηνές τιμές, αλλά καθορίζει μεγάλο ποσοστό  υπερκέρδους για τους συμμετέχοντες στον τομέα αυτό. Συμπερασματικά αν η κυβέρνηση, πέρα από τις φιέστες, θέλει να διδαχθεί από την ιστορική της διαδρομή πρέπει να κατανοήσει,  ότι η αυτή η Δημόσια Επιχείρηση «χάριν του Δημόσιου συμφέροντος» έκανε κτήμα της, το δικαίωμα του Έλληνα καταναλωτή για ηλεκτρικό ρεύμα στη φθηνότερη προσιτή τιμή.

Συνακόλουθα, κατά την δική μας άποψη, αλλαγή του σήματος δείχνει πρόθεση για το παρελθόν της ΔΕΗ, είναι άνευ ουσίας για το  μέλλον της ενώ μας παραπέμπει στο γνωστό «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν”.