Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 19:02

5G κι έξυπνη γεωργία

Πως τα δίκτυα 5ης γενιάς θα εκσυγχρονίσουν έναν σημαντικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας

Tα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στην χώρα μας αναμένεται να «ανάψουν» στις αρχές του 2021 και η WIND Ελλάς εργάζεται εντατικά, ώστε σταδιακά να μπορούμε να απολαμβάνουμε στην πράξη την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Η 5η γενιά σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να στηρίξει την τεράστια πλέον παραγωγή πληροφορίας, στη σύγχρονη κοινωνία και την παροχή υπηρεσιών όπως - μεταξύ άλλων - του λεγόμενου Internet of Things, (Επικοινωνία Μηχανών), δηλαδή την επικοινωνία όλων των συσκευών και μηχανών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο ζωής μας.
Το 5G θα ενεργοποιήσει την καινοτομία σε μεγάλο εύρος κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Γι΄αυτό ρωτήσαμε τον κ. Γιάννη Πάζιο Γενικό Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας και μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα οπτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Το επόμενο διάστημα θα μιλάμε πλέον για την «έξυπνη», ή αλλιώς «ευφυή» γεωργία. Η Έξυπνη Γεωργία αντιπροσωπεύει την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην γεωργία, που οδηγεί σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως τρίτη Πράσινη Επανάσταση.
Η έξυπνη γεωργία επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η χρήση των μεθόδων της έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής, της σπατάλης των φυτοφαρμάκων, της ποσότητας του νερού άρδευσης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, λόγω της σωστής καλλιέργειας πετυχαίνουμε αύξηση της απόδοσης.
Μετά τις επαναστάσεις αναπαραγωγής των φυτών και της γενετικής, αυτή η τρίτη Πράσινη Επανάσταση αρχίζει και επιβάλλεται στο γεωργικό κόσμο με βάση τη συνδυασμένη εφαρμογή των λύσεων ΤΠΕ όπως ο εξοπλισμός ακριβείας, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), οι αισθητήρες και ενεργοποιητές, τα συστήματα γεω-εντοπισμού, τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAV), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ρομποτική, κλπ.
Με ποιον τρόπο γίνονται όλα αυτά στην πράξη; Τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα (drones) για ψεκασμό και επιθεώρηση χωραφιών και ζώων, αισθητήρες που βελτιώνουν τη διαχείριση άρδευσης, συστήματα που προειδοποιούν για την παρουσία τοξινών στο γάλα, παρακολούθηση των συνθηκών στο εσωτερικό της κυψέλης, μετεωρολογικοί σταθμοί που συλλέγουν δεδομένα και προειδοποιούν για πιθανή προσβολή των φυτών από ασθένειες, αναλύσεις εδάφους ώστε να εφαρμοστεί η σωστή λίπανση, ακόμη και ρομπότ που ξεχορταριάζουν μειώνοντας την ανάγκη για ζιζανιοκτόνα, βρίσκονται στην υπηρεσία των αγροτών, που καλούνται να προσαρμοστούν και να εκπαιδευτούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Βέβαια η αλλαγή στο μοντέλο της παραγωγικής διαδικασίας σηματοδοτεί πρώτα και κύρια την αλλαγή στο προφίλ του παραγωγού. O νέος παραγωγός πρέπει να διαθέτει μια ολιστική εκπαίδευση, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει και να υιοθετήσει τους νέους τρόπους καλλιέργειας.
Ταυτόχρονα με τον παραγωγό χρειάζεται να αλλάξει στη χώρα μας και ο ρόλος του γεωπόνου, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει κατά κανόνα υποτιμημένος. Οι αλλαγές που συμβαίνουν θα φέρουν στο προσκήνιο τον πραγματικό ρόλο του γεωπόνου ως συμβούλου και όχι ως εμπόρου φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η μέρα που ο αγρότης θα λαμβάνει πληροφορίες στο κινητό του για το αν η καλλιέργειά του χρειάζεται πότισμα, λίπασμα, ή ψεκασμό, ακόμα και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα ή και συμβουλές από γεωπόνο, δεν είναι μακριά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της συμβατικής γεωργίας είναι πλέον γεγονός. Η ευφυής ή ψηφιακή γεωργία θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, που πολλοί τις παρομοιάζουν με την αγροτική επανάσταση που έφερε η εκμηχάνιση της γεωργίας και η χρήση χημικών σκευασμάτων.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα εκτείνεται έως το 2030, μέσω των δυο στρατηγικών, «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) και της «Βιοποικιλότητας» έχει στο επίκεντρο την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση τεχνολογιών «ευφυούς» Γεωργίας σε όλη την αλυσίδα για την μέτρηση της επιτευξιμότητας των στόχων μέσα από δείκτες απόδοσης. Άρα, καθιστά αναγκαία όσο ποτέ τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, τη συνεργασία και την «έξυπνη» συμβουλευτική.

Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα προσφέρουν τη διασύνδεση που μέχρι τώρα δεν είχα τα επιθυμητά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην ελληνική ύπαιθρο, την προσβασιμότητα σε όλες τις αναγκαίες εφαρμογές με ταχύτητα, ασφάλεια, ακρίβεια και αξιοπιστία.

Γιάννης Γ. Πάζιος
Γενικός Διευθυντής
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας

[Πρώτη δημοσίευση “Ελεύθερο Τύπος” - Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020)