Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 20:20

Η διοίκηση Τραμπ θέτει σε δοκιμασία το αμερικανικό Σύνταγμα μη αναγνωρίζοντας την εκλογή Μπάιντεν

Του Κωνσταντίνου Α. Μαρκάκη, Ηλεκτρολόγου - Μηχανολόγου Μηχανικού

• Αστήρικτοι Ισχυρισμοί του στενού οικογενειακού και στελεχιακού περιβάλλοντος του Τράμπ, για δήθεν εκτεταμένη νοθεία στην καταμέτρηση ψήφων, που τους “έκλεψε τη Νίκη”


• Πιέσεις σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίξουν τις αξιώσεις Τράμπ


• Στρατιά δικηγόρων πραγματοποιεί προσφυγές σε τοπικά και πολιτειακά δικαστήρια, ως φαίνεται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, επιδιώκοντας να φθάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο


• Η βασική αμφισβήτηση αφορά την επιστολική ψήφο, ιδιαίτερα τις επιστολές που έφθασαν μετά την ημερομηνία των εκλογών, παρά το ότι αυτό προβλέπεται ρητά ως νόμιμη διαδικασία σε πολλές Πολιτείες, αλλά ισχύει και γενικότερα (π.χ. ψήφος στρατευμένων ή διπλωματών που υπηρετούν στο εξωτερικό), αρκεί να έχουν ταχυδρομηθεί έγκαιρα.


• Αρκετές προσφυγές της Διοίκησης Τράμπ έχουν ήδη αντικρουσθεί – απορριφθεί από τις αρμόδιες Εκλογικές Επιτροπές, Δημάρχους, Κυβερνήτες Πολιτειών και Τοπικά - Πολιτειακά Δικαστήρια


• Μερικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών (π.χ. ο Επικεφαλής της Πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο Γενικός Εισαγγελέας - Υπουργός Δικαιοσύνης William Barr) στηρίζουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς Τράμπ περί “νόμιμων και παράνομων ψηφοδελτίων” και επιδιώκουν την παραμονή τους στην εξουσία


• Άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, σε Ομοσπονδιακό και Πολιτειακό επίπεδο, αποδοκιμάζουν την άρνηση του Τράμπ να αποδεχτεί την ήττα του και να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο


• Όλοι οι εν ζωή προηγούμενοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί (Κάρτερ, Κλίντον, Μπούς, Ομπάμα), αναγνώρισαν τη νίκη του Τζό Μπάϊντεν και τον συνεχάρησαν δημόσια


• Αρχηγοί Κρατών συνεχάρησαν δημόσια ως νεοεκλεγέντα πρόεδρο τον Τζό Μπάϊντεν


• Ο Ντ. Τράμπ συνεχίζει τις απολύσεις κυβερνητικών στελεχών (π.χ. του Υπουργού Άμυνας), που θεωρεί ότι δεν τον στηρίζουν επαρκώς, με αγοραίους χαρακτηρισμούς ότι “τους τελείωσε !”


• Ο Ντ. Τράμπ απειλεί και πάλι να απολύσει τους επικεφαλής βασικών Υπηρεσιών (FBI, CIA κλπ), θυμίζοντας τον τρόπο που “απέλυε” τους παίκτες του τηλεοπτικού παιχνιδιού που τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο κοινό των “οπαδών” του, καθώς και τις απολύσεις στελεχών του Λευκού Οίκου και της Κυβέρνησής του (μέσω tweeter !) από την αρχή της θητείας του


• Ο όλη στάση του Ντ. Τράμπ, από την προεκλογική περίοδο 2016 έως σήμερα, έχει υπονομεύσει και διασύρει διεθνώς όλους τους συνταγματικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές παραδόσεις των ΗΠΑ (ανεξαρτησία εξουσιών, checks & balancies), καλλιεργώντας λαϊκισμό – ρατσισμό - αμοραλισμό


Όλα δείχνουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του είχαν από καιρό προετοιμάσει αυτό το “σκηνικό αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος” και ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος μέσω προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση της εκλογής Προέδρου, διαφορετικού από τον ίδιο ! π.χ. :

• Ο Τράμπ ζήτησε από τα εκατομμύρια των οπαδών του να αγνοήσουν τους κινδύνους της πανδημίας και να πάνε αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα, δηλαδή να μην αξιοποιήσουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου, που την θεώρησε εκ των προτέρων “μηχανισμό νοθείας”.


• Φρόντισε να αξιοποιήσει τον πρόσφατο θάνατο ενός προοδευτικού και φιλελεύθερου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Ruth Bader Ginsburg) για να προωθήσει “δική του” Δικαστή (Amy Coney Barrett), υπερσυντηρητική και θρησκόληπτη, που συμφωνεί με τον Ντ. Τράμπ σε θέματα όπως : οπλοκατοχή, εκτρώσεις, γάμοι ομοφυλόφυλων, κατάργηση του “Obama Care”, μεταναστευτικό κλπ. Ο Τράμπ δήλωνε χαρακτηριστικά ότι “την κρατάει ως εφεδρεία για την κατάλληλη στιγμή” !


• Η Διοίκηση Τράμπ διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ως εκ τούτου επιχειρεί “σώνει και καλά” να φέρει την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένοντας από τους συντηρητικούς δικαστές (και την “δική του” Amy) να τον “δικαιώσουν”


• Η στρατιά των δικηγόρων και των εκλογολόγων ήταν έτοιμη από καιρό και “ακροβολισμένη” σε όλες τις κρίσιμες Πολιτείες, προσδοκώντας ευρεία δημοσιότητα και βίαιες κινητοποιήσεις “οπαδών”


• Τέλος, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι δεν διστάζει να παροτρύνει τους φανατικούς οπαδούς του, ιδιαίτερα τις ένοπλες ομάδες ακροδεξιών και ρατσιστών “white supremasists”, να διαδηλώνουν και να βιαιοπραγούν π.χ. για να εμποδίσουν την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων και την ανακοίνωση δυσμενών γι’ αυτόν εκλογικών αποτελεσμάτων. Δείχνει έτοιμος “να φτάσει στα άκρα”


Η συμπεριφορά του απερχόμενου Προέδρου, άλλοτε θυμίζει “κακομαθημένο Παιδί που του πήραν το παιχνίδι που θεωρούσε δικό του”, άλλοτε τον “αντίπαλό του” (Rocketman) Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, ή τους “φίλους του” Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που τους θαυμάζει για τις συνταγματικές αλλαγές που τους καθιστούν “ισόβιους” προέδρους). Η προτίμησή του σε δικτατορικά καθεστώτα είναι εμφανής !


Η ανηψιά του Mary L. Trump, ψυχολόγος στο επάγγελμα, αποδίδει στον “Θείο Ντόναλντ” βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως : ναρκισσιστής, εγωπαθής, εκδικητικός, σκληρός, ερωτομανής, θρασύς, σεξιστής, εξαρτημένος από ισχυρές προσωπικότητες που εύκολα τον επηρεάζουν (Βλ. Πούτιν, Mitch McConnell), συνηθισμένος να κερδίζει παρανομώντας, αποτυχημένος επιχειρηματικά με διαρκείς πτωχεύσεις, άτομο με μαθησιακές δυσκολίες, ημιμαθής, συστηματικά ψεύτης και ανεύθυνος, συνολικά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο άτομο.


Εκτιμά ότι “ο Ντόναλντ” θα κάνει ότι μπορεί για να απονομιμοποιήσει τη νέα Διοίκηση Μπάϊντεν, πως θα πάρει ιδιοτελείς αποφάσεις για απονομή χάρης (ασυλίας), θα εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα που να δημιουργούν “τετελεσμένα”, δεν θα αποδεχθεί την εκλογική νίκη του αντιπάλου του, ούτε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, πως του είναι αδύνατο να αποδεχθεί πως είναι “looser” ! Τον θεωρεί υπεύθυνο για την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 στις ΗΠΑ, για το πλήθος των κρουσμάτων (πάνω απο 10 εκατ.) και τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών στη διάρκεια της θητείας του ! Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη της Mary L. Trump (καθώς και πολλών άλλων), πως ο Ντόναλντ Τράμπ αντιμετωπίζει χρέη 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει στα δικαστήρια μετά τη λήξη της θητείας του.

Οι κατηγορίες για χρέη, πτωχεύσεις και αδιαφανείς δανεισμούς, αλλά και για τις πολύχρονες και στενές οικονομικές και φιλικές σχέσεις του Ντ. Τράμπ με την Ιταλική και τη Ρωσική Μαφία, με Ρώσους Πράκτορες της KGB, με “συνεργάσιμους” Πράκτορες του FBI Νέας Υόρκης, προσωπική γνωριμία με Γκορμπατσώφ και Πούτιν, ξέπλυμα ρώσικου χρήματος μέσω Deutsche Bank και αγοραπωλησιών ακινήτων, κλπ τεκμηριώνονται αναλυτικά σε πολύωρα ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφικές έρευνες γερμανικών και γαλλικών τηλεοπτικών δικτύων (π.χ. SWR, das Erste, ARTE), όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα εξής :


• Συνεντεύξεις Πρακτόρων του FBI : Myron Fuller, Walter Stone, Mike German, James Kallstrom (*), James Moody, Harold Gossett, Asha Rangappa, Raymond Kerr.


• Συνεντεύξεις Πληροφοριοδοτών του FBI : Ronald Fino, Daniel Sullivan.


• Έρευνες Δημοσιογράφων : Jeff Stein, Craig Unger, Mikail Isikoff,


• Ρώσοι Πράκτορες (KGB) – συνεργάτες του Τράμπ : David Bogatin, Vyacheslav Ivankov, κυρίως όμως οι : Felix Sater, Sam Kislin, Tamir Sapir


• Μεσολαβητές – Σύμβουλοι – Φίλοι – Δικηγόροι Ντ. Τράμπ : Roy Con, Rudi Giuliani, Michael Cohen, James Kallstrom (*), Jeffrey Epstein, William Barr.


• Δ/ντές FBI / επικεφαλής ερευνών κατά : Μαφίας(1), Χίλαρι Κλίντον (2) και Ντ. Τράμπ (3) αντίστοιχα : Robert Mueller(1), James Comey (2) και Robert Mueller (3)

όπου :

• ο Roy Con, συνεργάτης του Γερουσιαστή Μακάρθυ, ήταν ο μόνιμος δικηγόρος της Μαφίας, με διασυνδέσεις παντού. Μέντορας, δικηγόρος και “εκπαιδευτής” του Τράμπ. Του έμαθε να μην παραδέχεται ποτέ δημόσια τα λάθη, τις ευθύνες και τις αποτυχίες του, αλλά “να αντεπιτίθεται” με θρασύτητα – έστω και με ψέματα και με συκοφαντίες – ώστε να “κερδίζει τις εντυπώσεις” !


• ο Rudi Giuliani, ως Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, αρχικά συνεργάστηκε με τον Robert Mueller στην αντιμετώπιση της Μαφίας. Σταμάτησε όμως τις διώξεις, όταν οι έρευνες έφτασαν στις αγοραπωλησίες ακινήτων και γνωρίστηκε με τον Τράμπ. Μόνιμος Δικηγόρος και φίλος του Ντ. Τράμπ εφεξής.


• ο Michael Cohen, δικηγόρος του Τράμπ, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση για την προεκλογική συνεργασία με τους Ρώσους το 2016 (δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον για “διαρροές” e-mail)


• ο James Kallstrom, Δ/ντής στο FBI Νέας Υόρκης – ειδικός σε “κοριούς” & παρακολουθήσεις, επί 20 χρόνια διηύθυνε όλες τις μεγάλες υποθέσεις Οργανωμένου Εγκλήματος. Μακρόχρονη φιλική σχέση με τον Τράμπ, τον υποστήριξε όπως και ο Giuliani ενάντια στο πόρισμα του Δ/ντή του FBI James Comey για την προεκλογική συνεργασία του Τράμπ με τους Ρώσους εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον


• ο William Barr, Γενικός Εισαγγελέας και νύν Υπουργός Δικαιοσύνης : απέκρυψε το Πόρισμα Comey και τα συμπεράσματά του κατά του Τράμπ για συνεργασία με τους Ρώσους το 2016, παρουσιάζοντας μια διαστρεβλωμένη “περίληψη”, που συγκάλυπτε την ανάμιξη του Ντ. Τράμπ. Από τους ακραιφνείς υποστηρικτές του Τράμπ ως Υπουργός Δικαιοσύνης, σε όλα - μεταξύ άλλων και για τις αμφισβητήσεις του εκλογικού αποτελέσματος 2020. Διέταξε “έρευνες στήριξης” των ισχυρισμών Τράμπ


• ο David Bogatin, στέλεχος της Ρώσικης Μαφίας, ειδικός σε ξέπλυμα χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων σε συνεργασία με τον Τράμπ (γινόταν χρήση του Trump Brand έναντι ποσοστού)


• ο Vyacheslav Ivankov, συντονιστής της Ρώσικης Μαφίας στη Νέα Υόρκη, διατηρούσε γραφεία στον Trump Tower. Στους επάνω ορόφους του κτιρίου λειτουργούσε και αίθουσα παιγνίων της Μαφίας


• ο Felix Sater, καταδικασμένος εγκληματίας, ήταν ίσως ο βασικότερος συνεργάτης του Τράμπ. Πράκτορας της KGB, συνεργαζόμενος με FBI & CIA. Mέσω του Bayrock Group και της Deutsche Bank κάλυψε τα χρέη εκατοντάδων εκατ. δολλαρίων του Τράμπ, ξεπλένοντας τεράστια ποσά Ρώσων Ολιγαρχών μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων υπό το Trump Brand (σ.σ. ο Τράμπ αρνείται συστηματικά να παρουσιάσει τα φορολογικά – εισοδηματικά του στοιχεία). Έφερε τον Τράμπ σε επαφή με την Ρωσική Ηγεσία (Γκορμπατσώφ, Γιέλτσιν, Πούτιν), ξενάγησε τα παιδιά του Τράμπ στη Μόσχα, οδήγησε την Ιβάνκα στο Γραφείο του Πούτιν – όπου αυτή “κάθησε στην καρέκλα του” ! Τα γραφεία του της Bayrock Group στον Trump Tower ήταν ένα όροφο κάτω από το Γραφείο του Ντ. Τράμπ, με τον οποίο είπε ότι “συναντήθηκε χιλιάδες φορές” !! (σ.σ. ο Τράμπ σε σχετική κατάθεσή του σε έρευνα του FBI κατέθεσε ότι ίσως τον συνάντησε κάποιες φορές, αλλά “δεν τον θυμάται” !)


• Ο Ντ. Τράμπ επεδίωξε να ανεγείρει Trump Tower στη Μόσχα, σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τον Βλ. Πούτιν και υπέγραψαν σχετικά προσύμφωνα. Το σχέδιο ναυάγησε κατ’ αρχήν, λόγω συγκυρίας αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, όταν αυτή κατέλαβε την Κριμαία. Ως φαίνεται όμως, η υπόθεση παραμένει σε “εκκρεμότητα” (κανείς τότε στη Ρωσία δεν φανταζόταν ότι αυτές οι συναλλαγές γίνονταν με τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ !!)


• ο Raymond Kerr (FBI), συνέλαβε τον Felix Sater, ο οποίος τότε δέχθηκε να γίνει συνεργάτης και πληροφοριοδότης του FBI και της CIA. Έδινε στοιχεία - μέσω των ρωσικών του διασυνδέσεων - για την ISIS, την Αλ Κάϊντα κλπ τρομοκρατικές οργανώσεις, με αντάλλαγμα την συνέχιση των οικονομικών του δραστηριοτήτων και των σχέσεων του με τον Τράμπ. Σημειωτέον ότι τα ζητήματα Αντικατασκοπείας και Εθνικής Ασφάλειας τα χειριζόταν ως “απόρρητα” ειδική υπηρεσία του FBI, ανεξάρτητη από τις υπηρεσίες δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος, οι οποίες ήταν αρμόδιες για τις δραστηριότητες του Τράμπ ή τη διαρροή εγγράφων της Χιλ. Κλίντον


• ο Sam Kislin, ίσως ο βασικότερος Ρώσος πράκτορας της KGB, διατηρούσε ως “βιτρίνα” εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών και είχε φιλικές και εμπορικές σχέσεις με τον Ντ. Τράμπ από το 1970 (του πούλαγε τηλεοράσεις !). Στενός συνεργάτης του Tamir Sapir και του Rudy Giuliani (βλ. διάγραμμα)

Βάσει όλων των ανωτέρω, οι αναφερθέντες στην τηλεοπτική έρευνα που προαναφέρθηκε, συμπεραίνουν :


• Στην αρχή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας (αγορά ξενοδοχείου Commodore, αγορά κτιρίου που κατεδάφισε για την ανέγερση του Trump Tower, αγορά καζίνων, οικοδομική δραστηριότητα), συνεργάστηκε με την Ιταλική Μαφία, η οποία είχε τον έλεγχο των Συνδικάτων και των προσλήψεων στα οικοδομικά κλπ συνεργεία. Η δικαστική εμπειρία και οι διασυνδέσεις του δικηγόρου του Roy Con απέτρεπαν τα προβλήματα και τις διώξεις για πολεοδομικές – φορολογικές παραβάσεις.


• Η διεύρυνση του “κύκλου εργασιών” της Ρωσικής Μαφίας στη Νέα Υόρκη, έγινε με την ανοχή των ιταλών μαφιόζων, γιατί “οι Ρώσοι διέθεταν ζεστό χρήμα για ξέπλυμα” από δραστηριότητες στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όμως από το εξωτερικό, μετά την “πτώση του τείχους” στο Βερολίνο και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το ξέπλυμα γινόταν μέσω “νόμιμων” αγοραπωλησιών ακινήτων, κάτω από το Brand name TRUMP, με πληρωμή σημαντικού ποσοστού των συναλλαγών στον Ντ. Τράμπ


• Ο Ντ. Τράμπ πιθανότατα ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων φίλων του στην προεκλογική περίοδο του 2016. Ο Βλ. Πούτιν εκτιμάται ότι “ανταποκρίθηκε στο αίτημα”, έχοντας γνωρίσει το χαρακτήρα και τις αδυναμίες του Τράμπ, προκειμένου να διχάσει την αμερικανική κοινωνία “από τα πάνω” και να κλονίσει διεθνώς την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των ΗΠΑ και στο Δημοκρατικό τους Σύστημα. Τα 71 εκατομμύρια φανατικών οπαδών του Τράμπ, μάλλον επιβεβαιώνουν τη στρατηγική του Πούτιν!


• Το FBI Νέας Υόρκης – Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, που ήταν από δεκαετίες σε “κόντρα” με τα Κεντρικά Γραφεία του FBI, εθεωρείτο ανέκαθεν ως “Trump Land”, από τις έρευνες του οποίου ο Τράμπ πάντα “έβγαινε καθαρός”. Αντίθετα, οι υπηρεσίες του FBI Νέας Υόρκης από το 2000 ερευνούσαν συστηματικά εναντίον των Κλίντον. Η ανοχή των κεντρικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της Αντικατασκοπείας, αποδίδεται στη “χρησιμότητα” πληροφοριοδοτών του “περιβάλλοντος Τράμπ”!


• Μετά τη λήξη της Προεδρικής του “θητείας”, ο Ντ. Τράμπ χάνει όμως την Προεδρική Ασυλία. Η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και οι δανειστές του “τον περιμένουν στη γωνία”. Ήδη εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες για φορολογικές παραβάσεις, απόκρυψη εισοδημάτων, παραποίηση στοιχείων αγοραπωλησιών κλπ. Ίσως έτσι εξηγείται η άρνησή του να αποδεχτεί την ήττα και να αποχωρήσει αξιοπρεπώς! Την επόμενη δεκαετία ο Ντόναλντ Τράμπ θα συνεχίσει μάλλον να απασχολεί την Κοινή Γνώμη και τα ΜΜΕ, όχι όμως για την πολιτική του δραστηριότητα, αλλά για δικαστικές περιπέτειες. Αν δεν αποφασίσει “να δραπετεύσει” από τις ΗΠΑ αναζητώντας φιλοξενία κάποιου “Φίλου του”.



Πηγές:

https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/08/mary-trump-on-the-end-of-uncle-donald-all-he-has-now-is-breaking-things

https://www.theguardian.com/books/2020/jul/21/too-much-and-never-enough-by-mary-l-trump-review-donald-trump-niece

https://edition.cnn.com/2020/11/11/politics/donald-trump-joe-biden-transition/

(CNN) Alarm grows over Trump administration acting 'more akin to a dictatorship' as he denies election defeat

29-10-2020 Τηλεοπτική Δημοσιογραφική Έρευνα “TRUMP and the FBI”, Γερμανικό Δορυφορικό Κανάλι “Das Erste”

Οκτώβριος 2020 : Σειρά Ντοκιμαντέρ για τις Αμερικανικές Εκλογές, Γερμανο-Γαλλικό Δορυφορικό Κανάλι “ARTE”