Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 13:40

Διεθνή θέματα: Πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία

Του Ιωάννη Κ. Θεοδωρόπουλου- Δικηγόρου*

Στις 15 Ιανουαρίου του 2021, 1.001 Γερμανοί σύνεδροι του μεγαλύτερου κόμματος της Ευρώπης, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, (CDU), επέλεξαν ως νέο πρόεδρό τους και διάδοχο της Ανεγκρέτ Κράμπ-Καρενμπάουερ, τον Πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Η εκλογή αυτή σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στα πολιτικά δρώμενα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ύστερα από θητεία 16 χρόνων στην ηγεσία της ισχυρότερης δημοκρατικής χώρας της Ευρώπης. Η σφραγίδα της απερχόμενης καγκελαρίου έχει αφήσει ισχυρά αποτυπώματα στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία και καθόρισε αποφασιστικά την πορεία της γηραιάς ηπείρου, αφού μετά την αποχώρηση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, από την προεδρία των ΗΠΑ, εκ των πραγμάτων, και ενώπιον της αλλοπρόσαλλης ευρωπαϊκής πολιτικής, και όχι μόνο, του ανεκδιήγητου Ντόναλντ Τραμπ, κλήθηκε, η ιδία, να χειριστεί, ως de facto ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου, τα μείζονα προβλήματά του. Για τους Έλληνες η καγκελάριος σημάδεψε τη μνήμη τους, όταν η χώρα μας, με τις μοιραίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 βρέθηκε μπροστά στο φάσμα αποχώρησή της από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κατ΄ επέκταση εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν η αλήστου μνήμης εποχή της «σκληρής διαπραγμάτευσης των 17 ωρών», που οδήγησε στην εφαρμογή ενός τρίτου, αχρείαστου, μνημονίου, με κλειστές Τράπεζες και τα όσα επακολούθησαν. Αρκεί οι Μεσσήνιοι να θυμηθούν τον αγώνα που έδωσε, ως Πρωθυπουργός της χώρας, υπέρ των ελληνικών δικαίων, ο συμπολίτης μας Αντώνης Σαμαράς και να συγκρίνουν με το τι επακολούθησε. Ο νέος Πρόεδρος του CDU Α. Λάσετ εκτιμάται γενικώς ότι θα ακολουθήσει την πολιτική της καγκελαρίου προτείνοντας μια κεντρώα και ρεαλιστική ιδεολογική γραμμή στο μεγάλο αυτό κόμμα, που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον πυλώνα αλλά και την πυξίδα, της γενικότερης πολιτικής στα κρίσιμα ευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια, θέματα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του CDU, ρωμαιοκαθολικός το θρήσκευμα, γεννήθηκε στην ιστορική πόλη του Άαχεν, (Αιξ-λα Σαπέλ), τόπο στέψης του Αυτοκράτορα των Φράγκων Καρλομάγνου (Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), το 800 Μ.Χ. Η έως τώρα πολιτική δράση του περιλαμβάνει θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά επικεφαλής του Υπουργείου Ενσωμάτωσης μεταναστών και στην συνέχεια εξελέγη Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά Land της Ο.Δ. Γερμανίας, με 18.000.000, σχεδόν, κατοίκους, άλλοτε προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Άρμιν Λάσετ ευθύς ως εξελέγη με 521 ψήφους (53%) ως πρόεδρος του CDU προέβη στην παρακάτω δήλωση, με προφανή σκοπό να συνδέσει την εκλογή του, ως προέδρου του CDU, με τον ιδρυτή του κόμματος και θεμελιωτή της σύγχρονης Γερμανίας το μεγάλο Κόνραντ Αντενάουερ λέγοντας σχετικά: «Είμαι ο δεύτερος μετά τον ιδρυτή του κόμματος Κόνραντ Αντενάουερ Πρόεδρος του CDU που προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.»
Με σαφή και προκαθορισμένο Ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό, είναι βέβαιο ότι εφόσον επιλεγεί να οδηγήσει (και τούτο διότι εμφανίζεται ως ισχυρά και η υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού του CSU Μάρκους Ζέντερ), ως υποψήφιος καγκελάριος, το κόμμα του και το αδελφό βαυαρικό συμπλήρωμά του (CSU), στις προσεχείς γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η εκλογή του, απολύτως βεβαία, θα αποτελέσει για την χώρα μας μια ευνοϊκή εξέλιξη αφού ενστερνίζεται τις αυτές ιδέες και αξίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διατήρηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλ. της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, θα αποτελέσει ασφαλώς τον καθοδηγητικό φάρο ως προς την κατεύθυνση αυτή και για τα λοιπά κόμματα- μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του ισχυρότερου πολιτικού-κομματικού οργανισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στηρίζοντας την πολιτική της καγκελαρίου τόσον στην Ευρώπη, όσο και στην διεθνή σκηνή, ο νέος πρόεδρος του CDU δηλώνει ξεκάθαρα την πίστη του στην τήρηση του κράτους δικαίου, στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ταυτόχρονα στη διατήρηση της φιλελεύθερης ανοιχτής κοινωνίας, πράγματα που, ήδη, υλοποιεί, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

* Ο κ. Ιωάννης Κ. Θεοδωρόπουλος είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ανωτάτων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου