Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 18:35

Κατοχύρωση Γεωγραφικών Ενδείξεων ΠΟΠ στην Ιαπωνία


Του Γιάννη Πάζιου
Αν. Γεν. Διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 τέθηκε σε ισχύ η εγκεκριμένη από τις 17 Ιουλίου 2018 Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας. Η σημαντική αυτή συμφωνία δημιουργίας ανοιχτής ζώνης εμπορίου εμπεριείχε και Ελληνικό ενδιαφέρον μιας και μεταξύ άλλων περιείχε και την προστασία κατοχυρωμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων των εξής Ελληνικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ/ΠΓΕ): Φέτα, Μαστίχα Χίου, ελαιόλαδο Σητείας και Ελιά Καλαμάτας
Πρόσφατα η Μικτή Επιτροπή που συστάθηκε για την εμβάθυνση της Συμφωνίας αποφάσισε την διεύρυνση των εντασσόμενων προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης προσθέτοντας άλλα 28 μεταξύ αυτών το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτα.
Η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους Γεωργούς και Παραγωγούς τροφίμων, ενώ παράλληλα προστατεύει πλήρως τα συμφέροντα της ΕΕ και των μελών της. Χάρη στη συμφωνία Ενωσιακά προϊόντα τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας (οι λεγόμενες «γεωγραφικές ενδείξεις») μπορούν τώρα να πωλούνται με τη δική τους ονομασία στην Ιαπωνία και να προστατεύονται από τις απομιμήσεις με απλουστευμένες διαδικασίες.
Με στοιχεία της Ε.Ε αυτή τη στιγμή 497 είναι οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν στην Ιαπωνία, κύρια προϊόντα εξαγωγής: Ελαιόλαδο, Μάρμαρο, Ζυμαρικά. 2.981 είναι οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που στηρίζουν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι ο 27ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας εκτός της ΕΕ. €94 εκατ. η αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Ιαπωνία. €121 εκατ. η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την Ιαπωνία. Στοιχεία που υποδηλώνουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εμβάθυνσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας.
Στην Ένωση Μεσσηνίας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί από την πρώτη στιγμή μαζί με το αρμόδιο τμήμα ΠΟΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθήσαμε με αίσθημα ευθύνης όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας, να διασφαλίσουμε την κατοχύρωση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε μια τόσο ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά δίνοντας την δυνατότητα σε μεταποιητές και εξαγωγείς που εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου ΠΟΠ και ενδιαφέρονται να επεκταθούν στην αγορά αυτή να έχουν ένα ασφαλές πλαίσιο.
Θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για την κατοχύρωση των εμβληματικών μας προϊόντων προς το συμφέρον των παραγώγων και όλων των εμπλεκομένων μιας και αυτά διαφημίζουν παντού την περιοχή μας και έχουν την δυνατότητα μιας και αντικατοπτρίζουν την ιστορία και την ταυτότητα μας να προσδώσουν την πολυπόθητη υπεραξία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής/μεταποίησης και διάθεσης.
Ζητούμενο, να αδράξουμε και να αδράξουν άπαντες τις ευκαιρίες.