Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 22:06

«Πού πας ρε Καραμήτρο»… ξυπόλητος στ’ αγκάθια;

 

Πολύ θα ήθελα να συμμερίζομαι την αισιοδοξία που διέπνεε το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμά σας, κ. Πρόεδρε. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι αλήθεια αυτό που μας περιγράψατε; Ότι δηλαδή η κατάσταση με την πανδημία «σταθεροποιείται»; Ότι «η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει»; Ότι «χτίζεται τείχος ανοσίας με γρήγορους ρυθμούς»;

Είναι προφανές ότι πάτε να αντιγράψετε την πρακτική του Ισραήλ, αλλά με ανορθόδοξο τρόπο. Αντιγράφετε δηλαδή τα τελευταία βήματα εκείνης της χώρας «προς την ελευθερία», χωρίς να έχουν γίνει στη δική μας περίπτωση τα απαραίτητα προηγούμενα. Ιδίως ως προς το ζητούμενο «τείχος ανοσίας». Διότι οι συγκρίσεις δεν είναι υπέρ ημών, δεν συνηγορούν προς τον ισχυρισμό σας ότι «χτίζεται τείχος ανοσίας με γρήγορους ρυθμούς». Υποθέτω ότι έχετε διαβάσει τα δεδομένα, όπως καταγράφονται στις εκθέσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα οποία άλλωστε δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το ΑΠΕ. Τα δεδομένα με τους δείκτες για την εξέλιξη των εμβολιασμών παγκοσμίως.   

Τα δεδομένα αυτά μας λένε ότι δεν μπορούμε να καμαρώνουμε σαν τη μυλωνού που βάζει τον άνδρα της με τους πραματευτάδες. Δεν μπορούμε για την ώρα να κάνουμε τα ίδια ανοίγματα με το Ισραήλ. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο ετοιμότητας. Αυτοί είναι στις πρώτες τρεις θέσεις, εμείς στην 42η. Εκεί έχουν εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού τους με την πρώτη δόση και το 56% με τις δύο δόσεις. Εδώ έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό μόλις του 16,75% με την πρώτη δόση και μόλις του 7,35% με τις δύο δόσεις. Οπότε αυτή η σπουδή προς τα ανοίγματα μου θυμίζει μάλλον τη διαφήμιση εκείνη με τον αξιωματικό που απευθύνεται προς στρατιώτη με τη φράση «πού πας ρε Καραμήτρο».

Κατανοούμε όλοι ότι το άνοιγμα, ιδίως όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος, καθίσταται αναγκαίο. Αλλά για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και πισωγυρίσματα, που δεν θα είναι απλώς «ακορντεόν» αλλά κάτι χειρότερο, χρειάζεται να αποδείξετε ότι πράγματι υπάρχει «επιτελικό κράτος», ικανό να προχωρήσει με «νέα περπατησιά», ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Ικανό να στήσει νέα εμβολιαστικά κέντρα ακόμη, ενδεχομένως, και στα μεγαλύτερα λιμάνια και αεροδρόμια. Να εξοπλίσει και να στελεχώσει κινητές μονάδες εμβολιασμών για τις «πλατείες» των νεότερων που «παρτάρουν».

Αλλιώς, όσα μας είπατε, θα παραμείνουν ευχολόγια.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr