Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 22:42

Διαφοροποίηση και συνεργασίες στον τομέα του εμπορίου

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι έμποροι από την επίσπευση των θερινών εκπτώσεων κατά μία εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Όπως επισημαίνουν, δεν πρόλαβαν να πουλήσουν τα εμπορεύματα στις κανονικές τιμές και αμέσως ξεκίνησαν οι εκπτώσεις. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλες αλυσίδες ξεκίνησαν τις προσφορές και τις έμμεσες εκπτώσεις, επειδή έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μαζικά και να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές. Με δυο λόγια, οι εκπτώσεις επισπεύσθηκαν γιατί το επέβαλαν με τις κινήσεις τους οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες κινούνται σε άλλα ανταγωνιστικά επίπεδα και μπορούν να «πνίγουν» με χαμηλότερες τιμές τους μικρούς εμπόρους.
Πάνω-κάτω έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να μεταβληθεί. Εμπόριο σε προστατευμένο οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει. Όπου αυτό επιχειρήθηκε, απλώς επιταχύνθηκε η διαδικασία συνολικής χρεοκοπίας. Στο χώρο του εμπορίου οι αλλαγές που έρχονται είναι συνταρακτικές – και οι προσαρμογές που απαιτούνται είναι επίσης μεγάλες και δεν μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα. Οι μεγάλες αλυσίδες θα συνεχίσουν να προσφέρουν σε οικονομικές τιμές, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο που έκανε πιο δυναμικά την εμφάνισή του την περίοδο της καραντίνας αυξάνει όλο και περισσότερο το μερίδιό του στην αγορά.
Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις εμπορίου θα πρέπει να προσαρμοστούν και να βρουν χώρο ανάμεσα στους δύο πυλώνες, δηλαδή τα μεγάλα πολυκαταστήματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, παλεύοντας πραγματικά σε δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει. Οι μικροί έμποροι, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες στις προμήθειες και τα έξοδα, θα πρέπει να βρουν χώρο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί – ενώ μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην αγορά μόνο μέσα από τη διαφοροποίηση του προϊόντος που παρέχουν. Χρειάζονται εδώ έξυπνες ιδέες και προσαρμοστικότητα, τις οποίες προφανώς και δεν πρόκειται να βρουν όσοι σηκώνουν σύνορα και νομίζουν ότι παρεμβαίνουν υπερασπιζόμενοι έναν παλιό κόσμο.