Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 19:10

Αντί "προεκλογικών" εξαγγελιών και υποσχέσεων… Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο!

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*

Η χώρα μας έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, και γι‘ αυτό απαιτούνται τολμηρές και μεταρρυθμιστικές αποφάσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Το παρελθόν κουβαλά μαζί του τις επίπονες και σκληρές συνέπειες της πολιτικοοικονομικοκοινωνικής κρίσης.

Το παρόν, με την πανδημία του COVID 19 σε εξέλιξη, την έξαρση της ακρίβειας, την κλιματική κρίση με τις επιπτώσεις της, την ανεργία να παραμένει υψηλή, την προσφυγική κρίση προ των πυλών, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ελληνοτουρκικές εντάσεις να παραμονεύουν, μας καλεί να αναμετρηθούμε ευθέως μαζί τους, όχι με ιδεοληψίες, με πολιτικές αντιλήψεις άλλων εποχών, με άγονο και παρωχημένο διχασμό, ούτε με επικοινωνιακά σόου, αλλά με όραμα, σχέδιο και εθνική συνεννόηση.

Το μέλλον μας καλεί να αναμετρηθούμε ευθέως μα τα προβλήματα αυτά, με μια πολιτική που θα ενώνει, σε μια ειλικρινή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, με όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Σήμερα η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τα τρία εργαλεία που διαθέτει:

- Τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού, λόγω της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Την απαλλαγή της χώρας, έστω και προσωρινά από τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα.

- Τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μισές «πρωτότυπες» εξαγγελίες και υποσχέσεις  του κ. Μητσοτάκη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), έχουν ημερομηνία λήξης, και ήταν προεκλογικού τύπου με παρωχημένες λογικές και επανάληψη ανακοινώσεων του πρόσφατου παρελθόντος.

Σταχυολογούμε, υποσχέθηκε:

- Στη νεολαία καλύτερη σχέση με τα κινητά και τα δεδομένα, αντί καλύτερης σχέσης με την εκπαίδευση, περισσότερες θέσεις εργασίας και συνέχισε την κοροϊδία των νέων με τα δήθεν 600 ευρώ το μήνα επιδότηση, που έγιναν 100, υπολειπόμενα και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

- Επιδόματα για το ηλεκτρικό ρεύμα (αν και τρεις υπουργοί του λένε τα δικά τους), αντί να αναχαιτίσει τις αυξήσεις, όπως η Ισπανία θέτοντας πλαφόν στις τιμές και μειώνοντας τους φόρους στην ενέργεια.

- Αύξηση και ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές που ευνοούν τις μεγάλες περιουσίες.

Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζουν, η ακρίβεια απειλεί ξανά τα εισοδήματα όσων κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Με την ακρίβεια να χτυπά την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιδοτείται η εξαγορά τους από τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές αλλά όχι οι δικτυώσεις και οι συνέργειες μεταξύ τους που θα τις κάνουν ανταγωνιστικές στις νέες συνθήκες. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» οδηγεί στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων, καθότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για τη στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

Αφήνει απροστάτευτους τους αγρότες από τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και στα αγροτικά εφόδια.

Αφήνει έξω για δεύτερη φορά από την ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης, δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργούσε την τεχνοκρατική και επιτελική εικόνα του, ήρθαν, όμως, οι φωτιές και η διαχείριση τους, ο ανασχηματισμός και το φιάσκο στην επιλογή προσώπων και έριξαν το προσωπείο.

Το δήθεν επιτελικό κράτος για την Δεξιά σημαίνει συγκεντρωτισμός και «μπίζνες» από τη „Μαξίμου ΑΕ“, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, αντί διαφάνειας “fast track” φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί πολυφωνίας επιχείρηση «χειραγώγησης» της ενημέρωσης, αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των κατακτήσεων και καταπάτηση δικαιωμάτων, αντί εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι στις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. που καθηλώνουν το παρόν και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο οδικό χάρτη, μια νέα σχέση με το περιβάλλον που θα απαντά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Την Τετάρτη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε τον εναλλακτικό προοδευτικό οδικό χάρτη, το αφήγημα για τη Νέα Αλλαγή απέναντι στη γαλάζια συντήρηση, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία με νέους στόχους για την αναγέννηση της χώρας.

««Πράσινο», γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal και να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις.

«Κοινωνικό Συμβόλαιο ώστε με τη συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες.»

Τα κυριότερα σημεία του είναι τα ακόλουθα:

1. Νέο παραγωγικό μοντέλο με Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

2. Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις

Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές, με ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Για εμάς η «μετάβαση» δεν είναι business των μεγάλων, δεν είναι «πράσινο» ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, Βασικός μας στόχος είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία.

3. Αλλαγή στον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής.

Κατάρτιση σε ετήσια βάση και Περιβαλλοντικού Προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού.

4. «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους.

Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας δυναμικού, ξεκινά από το «ανθρώπινο κεφάλαιο», την Γνώση, την Καινοτομία, την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού. «Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός»  όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών.

5. Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος

Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ. Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη.

6. Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, με άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

7. Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης - Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος

Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση ώστε οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση, συνοδευόμενες με  γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια. Ψηφιακός μετασχηματισμός για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας.

8. Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους.

Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes, θέλουν δουλειές με καλές αμοιβές και σεβασμό, με βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις για τους νέους, την είσοδο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών.

Η Ελλάδα αποζητά τη Νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ.

Η πορεία του Κινήματος Αλλαγής μοναδικού εκφραστή του ΠΑΣΟΚ είναι αταλάντευτη για μια Αλλαγή που θα κουβαλά τις αξίες και τις αρχές του χθες με τη γνώση από τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη, μια Αλλαγή δίκαιη, βαθιά ανθρώπινη, παραγωγική, δημοκρατική, για να μιλήσει ξανά για αξίες, για ήθος και εντιμότητα στην πολιτική, για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στις γενιές, στους ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα, φύλο, εισόδημα, ερωτικό προσανατολισμό.

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ και μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας