Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 21:15

Και τώρα τι να περιμένουμε; Ανασχηματισμό;

 

 

Τα άκουσα άπαξ και τα ξαναδιάβασα δυο και τρεις φορές αυτά που είπατε κατά τη διαδικτυακή συνεδρίαση του Υπουργικού σας Συμβουλίου, κ. Πρόεδρε.

Και προσπαθώ ακόμη να καταλάβω “πού το πάτε”. Πότε και πώς θα αποδώσετε αλλά και σε ποιους τις ευθύνες που αναγνωρίσατε ότι υπάρχουν. Διότι αν νομίζετε ότι “καθαρίσατε” έναντι των πολιτών με τη γενικόλογη διατύπωση αποδοχής ευθυνών και την έκφραση μιας συγγνώμης, μάλλον δεν έχετε καταλάβει πόσο “βράζει το καζάνι”.

Όταν οι άνθρωποι πνίγηκαν μέσα στις λάσπες στη Μάνδρα, ζητούσατε επιμόνως και επιτακτικώς παραιτήσεις υπευθύνων. Πρωτίστως δε της τότε επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Της προκατόχου του Γιώργου Πατούλη, Ρένας Δούρου. Και είχατε δίκιο. Όταν οι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο Μάτι, ζητούσατε παραίτηση ολόκληρης της τότε κυβέρνησης. Και δεν είχατε άδικο. Τώρα που η δική σας εξουσία αποδείχθηκε τραγικώς ανεπαρκής στη διαχείριση μιας θεομηνίας, έστω και χωρίς ανθρώπινα θύματα, σας φαίνεται υπερβολικό και παράλογο να ζητούνται όχι μόνο από τους πολιτικούς σας αντιπάλους αλλά και από φιλικά σας μέσα ενημέρωσης, παραιτήσεις;

Αν πιστεύετε ότι αντιγράφοντας την τακτική του πατέρα που τα έχει κάνει μούσκεμα και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παιδιών του, θεωρεί ότι τα χειρίζεται έξυπνα παρέχοντάς τους επιπλέον “χαρτζιλίκι”, κάνετε μεγάλο λάθος. Ούτε τα δυο χιλιάρικα σε κάθε εγκλωβισμένο επί δεκάδες ώρες στην Αττική Οδό, ούτε το χιλιάρικο στους αποκλεισμένους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγοράζουν την οργή και την απογοήτευση των πολιτών για την ανεπάρκεια και της κρατικής μηχανής και των ιδιωτικών φορέων που εκμεταλλεύονται οδικές αρτηρίες και μέσα μεταφοράς.

Τη γενικώς και αορίστως διατυπωμένη παραδοχή “κάναμε λάθη”, είτε “είχαμε κάποιες δυσλειτουργίες” και άλλα παρόμοια, την έχουμε ακούσει από πολλούς σε όλη τη διαδρομή από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν. Τώρα περιμέναμε κάτι περισσότερο: Να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Και να υπάρξει ηθική πολιτική κάθαρση με άμεσο καταλογισμό των ευθυνών σε κάθε ένα πρόσωπο.

Ας ελπίσουμε ότι απλώς δεν θέλατε να λειτουργήσετε “εν θερμώ” και ότι έχετε κατά νου να προχωρήσετε συντόμως σε έναν ανασχηματισμό, κατά τον οποίο θα στείλετε κάποιους στα σπίτια τους να... ξεκουραστούν. Εκτός από τον πολύφερνο περιφερειάρχη Αττικής. Αυτόν θα τον στείλουν πίσω στις κοσμικές του δραστηριότητες οι ίδιοι οι πολίτες. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr